Sony E3 2016'daki sunumunda yeni bir "zombili oyun" tanıtımına yer vermişti. İşte o oyun, Days Gone'ın çıkışına epey yaklaştık ve biz de bu vesileyle hakkında neler biliyormuşuz diye bir gözden geçirelim istedik. Neler çıkmış ortaya bakalım...
Ne Zaman Çıkacak?
Days Gone, Playstation 4'e özel bir oyun ve 26 Nisan 2019'da oyunseverlerle buluşacak.
Fiyatı Ne Kadar?
Konsol oyunlarının fiyatları ülkemiz oyuncularının ceplerini yakıyor ne yazık ki. Days Gone da bu konuda bir istisna değil. Standart versiyonu 429 TL, Dijital Deluxe versiyonu ise 489 TL gibi bir etikete sahip.
Koleksiyon Versiyonu Var Mı?
Evet, Days Gone'ın da bir koleksiyon versiyonu bulunuyor. Bu sürümde, steelbook kutu, oyunun kahramanı Deacon'ın motosikletiyle bir arada yer aldığı bir heykelcik, Dark Horse çizgi romanının basılı ve dijital kopyaları, oyun müzikleri albümünün fiziksel ve dijital kopyaları, Days Gone yaması, 6 adet Days Gone Collector rozeti ve 4 adet çıkartma yer alıyor. Ayrıca bu versiyonla sunulan ek dijital içerikler de var.
Bu versiyon 140 $ gibi bir etiketle satışa sunuluyor. Halihazırda yurtdışı dijital mağazalarda satın almak mümkün.
Kahramanımız Kim?
Oyundaki kahramanımızın adı Deacon St. John, kendisini Sam Witwer canlandırıyor. Kahramanımız Oregon kırsalından, Mongrel isimli bir motosiklet çetesine mensup. Aslında kendisinden çok farklı bir yaşama sahip (ama motosiklet sevgisinin ortak noktaları olduğunu düşündüğümüz) Sarah Whitaker isimli bir hanımefendi ile yolları kesişmiş ve sonunda evlilik ile taçlandırmışlar ilişkilerini. Bu evliliğin akıbeti ise şu anda meçhul, zira ikilimiz ayrı düşmüş durumdalar.
Sarah Whitaker'ın bir biyokimya üzerine ihtisas yapmış bir botanikçi olmasının hikayede nasıl bir yeri olacağı da merak ettiğimiz noktalardan birisi.
Oyunun Hikayesi Hakkında Ne Biliyoruz?
Hemen her zombi oyunundan aşina olduğumuz, klasik bir "salgın ve zombi istilası" meselesi ile karşı karşıyayız. Büyük bir salgın sonucunda insanlar "freaker" adı verilen yaratıklara dönüşüyorlar ve dört bir yana saldırıyorlar.
Kahramanımız Deacon'ın salgından bir süre önce evlendiğini ve freaker istilasının başlamasının ardından eşi Sarah ile ayrı düştüklerini biliyoruz. Eşini salgından kurtarıp güvenli bir yere götürecek helikoptere bindirirken, kendisi ise arkadaşı Boozer'a yardım etmek için geride kalıyor. İşte bu noktadan sonra da yolculuğumuz başlıyor.
Yolculuk boyunca freaker istilasından kurtulmanın yollarını ararken bir yandan da diğer motosiklet çeteleriyle mücadele etmek durumunda kalacak kahramanımız. Bu arada bir de başına ödül koyulduğunu öğrenip bu işin ardındakileri açığa çıkarmak gibi bir dert eklenecek Deacon'ın halledilecek işler listesine, sanki başında yeterince dert yokmuş gibi.
Oyundaki Freaker Çeşitleri Neler?
Açıklandığı kadarıyla, oyunda 4 farklı freaker türü olduğunu biliyoruz.
Swarmer, yaygın freaker türü olarak karşımıza çıkıyor. Gruplar halinde hareket eden bu tür, zaman zaman da sürüler oluşturuyorlar. Anlaşılacağı üzere tanıtım videolarında gördüğümüz ordu gibi saldıran freakerlar swarmer türünden olanlar.
Screamer, adından rahatlıkla anlaşıldığı üzere çığlığıyla dikkatleri üzerine çekecek olan freaker türü. Kendisiyle mücadeleyi zorlu kılacak detay, çığlıyla üzerimize salabileceği freaker sürüleri olacak.
Breaker, oyunun iri kıyım zombi kategorisindeki boşluğu doldurmak üzere ekranlarımıza teşrif edecek olan frekaer türüne tekabül ediyor. Muhtemelen çatışmak durumunda kaldığımız anlarda bizi zorlu bir mücadele bekleyecek.
Bir de Newt isimli, görece ufak yapılı freaker türü var. Siz onları rahatsız etmezseniz saldırmayan, size bulaşmayan grup oluyor bunlar.
Bizi Nasıl Bir Oynanış Bekliyor?
Days Gone bir açık dünya hayatta kalma oyunu. Oyunun gayet büyük olacağını düşündüğümüz haritasında (en azından paylaşılan görüntülerden böyle bir çıkarımda bulunmak mümkün) motosikletimize atlayıp dağ tepe demeden yol alacağımızı; bir yandan freakerlardan yakamızı kurtarmaya, öte yandan pek de dost canlısı olmayan insanlarla başa çıkmaya çalışırken, etrafta bulabildiğimiz bilumum malzemeyi toplayıp "craft" işlerine dalacağımızı biliyoruz.
Hayatta kalma oyunlarının vazgeçilmezi, kısıtlı cephane ve malzeme meselesi, elimizdeki kaynakları iyi kullanmamızı gerekli kılacak ve içine düştüğümüz durumlarda envanterimizin ne kadar dolu veya boş olduğunun olaydan ne şekilde sıyrılacağımıza, bu işin ne derece zorlu veya kolay olacağına da etkisi olabilecek.
Oyunda gizlilikle hareket etmek gerektiğini de göreceğiz sık sık. Doğrudan saldırıya geçmek yerine, düşman çetenin üyelerinin üzerine freaker salmak, düşmanı düşmana kırdırmak da seçeneklerden birisi olacak. Ya da daha doğudan bir yol izleyip freaker sürüleri üzerine mermi yağdırabilecek, etraftaki patlayabilir bütün nesneleri havaya uçurup kendimiz ile bu yaratık ordusu arasına mesafe koymaya çalışacağız. Kısacası, değişik taktikler oluşturup farklı stratejiler takip etmek imkânımız olacak oyun boyunca. İzlediğimiz yol görevi tamamladığımızda ulaştığımız sonucu da etkileyecek.
Oyunda Deacon'ın motosikleti de önemli bir rol üstleniyor. Haritada köşe bucak dolanırken kullanabileceğimiz araç bu motosiklet olacak, olay yerinden hızla kaçmak gerektiğinde ilk ihtiyaç duyacağınız şey de. Dolayısıyla kaçış planınızı yaparken onun uygun bir noktada bulunduğundan da bakımını yapıp benzinini eksik etmediğinizden de emin olmanız sizin faydanıza olacaktır.
Ana görevleri takip ederken attığımız adımlar hikâye akışı üzerinde bir etki gösterecek. Oyunun açık dünya yapısını göz önünde bulundurduğumuzda, beraberinde yeterince yan görev geleceğini de söylemek mümkün.
Diğer Zombi Oyunlarından Farkı?
Duyurulduğu ilk günden beri özellikle The Last of Us ile kıyaslanan bir oyun oldu Days Gone. The Last of Us'ın devam oyunu geliştirilirken ne diye böyle bir oyuna daha ihtiyaç duyuluyordu ki? Zannediyorum oyunseverlerin zihnini en çok kurcalayan sorulardan birisi bu oldu uzun zamandır. Bugüne kadar paylaşılan bilgilerle ve görüntülerle oyunun kendisine has özellikleri olacağının altını çizmeye çalıştı yapımcılar.
Baştan beri bildiğimiz bir detay oyundaki freaker gruplarının çok kalabalık sürüler oluşturabilmeleri, bu durum oyunun TLoU (ve diğer pek çok zombi oyunu) ile aradaki ilk fark olarak belirtilebilir. Ayrıca freaker türü de başka oyunlarda karşımıza çıkan zombi türlerinden ayrışıyor. Çatışmaların yapısında, özellikle çevre kullanımı noktasında önemli farklılıklar olmasını bekleyebiliriz. Her ne kadar belirli bir ana senaryo üzerinde ilerliyorsa da sonuçta bir açık dünya oyun olduğunu da hatırlamak lazım. Dolayısıyla, bu yönüyle de benzerlerinden ayrıldığını söylemek mümkün. Hikayesiyle farklılaşıp farklılaşmadığını ise oyunu oynadıktan sonra göreceğiz artık.
Ortalama Oyun Süresi Ne Kadar?
Yapılan açıklamaya göre Days Gone ortalama 30 saatte bitirilebilecek. Ama açık dünya bir oyun olduğunu göz önünde bulundurursak, doğrudan hikayeyi bitirmeye odaklananlar ile her bir köşeyi yoklayıp her görevi elden geçirmek isteyenlerin oyun süreleri arasında farklılık olacağı aşikar. Bu arada yapımcıların paylaştığı bir diğer bilgi de oyunda toplamda 6 saatlik bir süreye tekabül edecek düzeyde ara sahneye yer verileceği şeklinde.
Days Gone İçin Ek Paket(ler) Gelecek Mi?
Yapımcılar oyunun çıkışının ardından ek içerik geleceğini onaylamış durumdalar. Bununla birlikte nasıl bir ek içerik (veya ek içerikler) sunulacağı ile ilgili detaylı bir bilgi yok henüz.
Days Gone'da Türkçe Dil Desteği Var Mı?
Evet, Days Gone Türkçe altyazı seçeneği ile gelecek. Son dönemlerde çok fazla örneğini göremiyoruz, bu nedenle ülkemizdeki oyunseverler için sevindirici bir detay olarak değerlendirmek mümkün.