Nostalji zamanı
Devamını okuPolisiye video oyunlarından hoşlanıyorsanız bir Sherlock Holmes oyunu olan Şeytanın Kızı (Devil's Daughter) adlı oyunu mutlaka duymuşsunuzdur. Frogwares firmasının geliştirdiği “Adventures of Sherlock Holmes” adlı on bir oyunluk uzun serinin son oyunuydu Şeytanın Kızı ve Dedektif Dergi de kapsamlı incelemesiyle dikkatimizi çekmişti. Ben de dergimizin 2016 Temmuz sayısında aynı oyunu incelemiş ve çok beğendiğim bu oyuna 8 vermiştim.
İki ayda bir yayınlanan Dedektif Dergi, polisiyeseverler tarafından yakından takip edilen bir e-dergi. Daha önce birçok polisiye kitabı yayınlanan polisiye yazarları ile polisiye edebiyat üzerine yazılar yazmaya başlamış yeni yazarları bir araya getiriyor. Derginin makale bölümünde de zaman zaman polisiye tarzındaki oyunları da inceliyorlar. Ücretsiz olarak internet üzerinden yayınlanan Dedektif Dergi hem Olay Yeri adlı bir polisiye podcasta, hem de yazarların kendi sesinden hikayeler dinleyebileceğiniz bir hikaye dinle bölümüne de ev sahipliği yapıyor. İşte bu e-dergi yılda bir defa da polisiye hikaye seçkilerinden oluşan bir kitap yayınlıyor. Dedektif Dergi’nin ikinci polisiye hikaye seçkisi olan Velinimet Kırtasiyesi adıyla geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Aranızdaki polisiye oyun severlerin bir göz atmasında fayda var derim :)
İlginizi çektiyse kitabın tanıtım metnini de aşağıda bulabilirsiniz:
Velinimet Kırtasiyesi - Polisiye Öyküler
Marangozhane adlı hikayesi ile Mete Karagöl, polisiyesevenleri marangozluğa on yaşında, okul tatillerinde babasının yanında çeyiz sandığı yaparak başlayan Murat Usta ile tanıştırıyor. Şiddet dürtüsü bu kiayenin nasıl gelişmesini sağlayacak acaba. Ceyda Kiremitçi Vasilev, Apartman adlı hikayesinde okurlara dedektif Herkül Adnan’ın macerasını anlatıyor. Nurhan Işkın’ın hikayesi karakurgu ile polisiyenin zevkli bir harmanı ancak heyecan dozu yüksek bir hikaye. Okurken kalbiniz sıkışabilir söylemedi demeyin sonra. Yetenekli Bay Haydar ile Reha Avkıran, akıcı bir dille yazdığı suç hikayesinde, polisiyeseverleri farklı bir dünyada, suçluların dünyasında bir gezintiye çıkarıyor. Orçun Yenilmez, Başkomiser Cengiz ile bir intihar vakasını ve altında yatan gerçekleri inceliyor. Polisiyeseverler de hikayenin kahramanıyla birlikte bu incelemeye dahil oluyorlar.
Polisiye hikaye kitabına adını veren hikayesi ile Onur Okan bizi Velinimet Kırtasiyesi’ne götürüyor. Sıradan gibi görünen bir olayın arkasındaki karmaşık olaylara tanık oluyoruz bu hikaye ile. Kapıdaki Tişört isimli öyküsü ile İzzet Otru, Erhan Amir, Doğan Amir ve Ersin’le yine bir maceranın peşindeler; peki ama olayı çözebilecekler mi? Nilgün Kolgar Çalışkan, kadın polis karakteri Seden Komiser ile, basit görünen karmaşık bir ilişki ağı içine sokuyor bizi. Bu ağdan kurtulmak ve olayı çözmek hem cesaret istiyor hem de biraz zeka. Necati Göksel, Gabriel adlı hikayesiyle farklı türlerin nasıl lezzetli bir şekilde biraraya gelebileceğini ispatlıyor. Necva G. Esen ise, bizi İskoçya’ya götürüyor ve bir gizemin ortasına bırakıyor.
Funda Menekşe Hepsi Canavardı adlı öyküsü ile, ‘suç’ ve ‘adalet’e ilişkin o kadim soruyu tekrar sorduruyor. Turgut Şişman’ın hikayesi ile bu kez İngiltere’de buluyoruz kendimizi. Moby Dick’in Galler yolculuğuna çıkıyoruz ama gerçekten Moby Dick ile karşılaşacak mıyız? Tuğba Turan, Türkiye’nin ilk Ermeni kadın dedektifi Tilda ile bir maceraya balıklama dalıyor. Polisiyenin
başkenti Londra’dayız şimdi de. Bu hikayede kimler yok ki, Amy Winehouse’dan İngiltere Kraliçesi’ne, İngiltere Başbakanından Londra’da bir Türk Polisine kadar renkli karakterler ile karşılaşıyoruz. Haluk Seyit’in Esrarengiz Adam adlı öyküsü, adı gibi bir esrarengiz hikaye. Merakla okuyacaksınız. Ve Seçki’nin de editörü, dedektif romanları yazarı Gencoy Sümer, Uyku adlı öyküsünün finalinde bizi gene şoke etmeyi başarıyor.
On beş polisiye hikaye ile Velinimet Kırtasiyesi, bu tarzın sevenleri için keyifli bir kitap. İster oyun aralarında, isterseniz gece yatmadan önce açın bir hikaye okuyun, mutlaka keyif alacaksınız.