Donanım İnceleme: Creative Airwave ve Airwave HD

Kullanana kadar ihtiyaç duymadığınız türden.

Şu NFC olayı oldum olası ilgimi çekmiştir. Near Field Communication, yani “Yakın Alan İletişimi” oldukça hoş bir konsept.

Buletooth üzerinden çalışan ve cihazların fiziksel temas ya da yakın alanda iletişim kurmalarını sağlayan bu sistem, bir aralar” geleceğin yüzü” olarak geliyordu gözüme. O nedenle Creative Airwave hoparlör sistemlerinin deli gibi kullandığı NFC temasını görünce heyecanlandım.

Evet, Creative Airwave ve Airwave HD, evinizde konumlanacak çok yönlü bir hoparlör sistemi. Köşeleri yuvarlatılmış bu üçgen prizma, şık ve renk renk olduğu için de tarzınıza uygun bir seçim yelpazesi sunuyor size.

BAĞLANTILAR

Bu iki model arasında görsel olarak pek bir fark olmasa da, işin içine teknik özellikler girdiğinde işler biraz değişiyor. Üstünde açma kapama düğmesi, ses ayarları, bluetooth tuşu ve son olarak mikrofon açma kapama düğmesi var. Arkada ise Mini USB bağlantı kablosu ve Aux girişi bizleri bekliyor. Kutu içeriğinden şarj aleti çıkmasına rağmen, Aux’a bağlayacağımız herhangi bir stereo kablo çıkmadı. Yani niyetiniz bilgisayarınıza bağlamaksa, iki ucuda erkek 2.5 mm stereo jack almanız lazım.

Ama Airwave serisinin en önemli özelliği, tanıtımlarının da merkezinde olan NFC sistemi. Üstelik oldukça da iyi çalışıyor. Eşleştirme için Nokia Lumia 920 telefon kullandım ve gerçekten tek temasta hoparlör ve cep telefonu eşleşti. Bu işlemi telefonunuzdaki (ya da başla bir cihazınızdaki) müzikleri dinlemek için kullanabileceğiniz gibi aramalarınızı cevaplamak için de kullanabiliyorsunuz.

İki cihazda da mikrofon bulunuyor. Böylece gelen aramalarınızı cevaplama şansınız oluyor. Yalnız mikrofonun kalitesi çok iyi değil. Sesiniz karşı tarafa çok zor gidiyor. Bulunduğunuz yerde bağırıp çağırmadığınız takdirde aramaların cevaplanması zor.

Tabii NFC’den bahsetmeme rağmen normal bir şekilde de bluetooth cihazlarınızı bağlayabiliyorsunuz. Bunun için de bluetooth tuşuna basılı tutmanız ve eşleştirmeniz yeterli.

Bu eşleştirme mevzusunda Airwave ve Airwave HD’nin en büyük ayrımını görüyoruz işte. HD modeli, aynı anda iki farklı bluetooth bağlantısına izin verirken, normal model sadece tek bir bağlantıyı kabul ediyor. İki model de Aux girişini bluetooth bağlantı ile senkronize sağlayabiliyor. Hangisi öncekilki olarak veri iletirse, onu yayınlıyor.

SES KALİTESİVE PİL ÖMRÜ

Piayasadaki kendine münhasır hoparlörler arasında Creative Airwave serisi ortada bir çizgi sürdürüyor. Hem normal, hem de HD modelinin normal desibel aralıklarında herhangi bir çatlama sıkıntısı yok. Ama ikisi de sesi biraz boğuk, bası da biraz az veriyorlar. Yani bağladığınız cihazlardan ayar yapmanız yararınıza olacaktır.

İki model arasında diğer büyük bir fark da bu noktada çıkıyor. Airwave HD, Creative Supper Billed Amplifier ile normal modele göre oldukça yüksek ses çıkışına sahip. Üstelik sesin bozulması gibi bir olay da olmuyor. Airwave ise daha sönük bir ses performansına sahip. Yine de ikisini de alıp, ana hoparlör olarak kullanmak isterseniz, vazgeçin derim. Alacağınız performansın, mobil bir cihazı bağlayacağınız tekil bir hoparlör olduğunu unutmayın.

İşin içine pil ömrü girince, Airwave serisi hayal kırıklığı yaratıyor. Normal model işin 12, HD model için 7 saat biçilen pil ömürleri geçerli değil. Evet, alıp pikniğe gittiğinizde sizi bir süre idare eder ama normal model ile yaklaşık 10 saatte, HD model ile 5 buçuk saatte şarj sıkıntısı yaşadık. Gerçi, sesleri yüksek olarak test ettik, kutuda bu değerlerin "normal" ses düzeyinde geçerli olduğu söyleniyordu. Ama kutuda yazana göre beklentilerinizi biraz daha aşağıda tutmak mantıklı olacaktır.

FİYAT / PERFORMANS

Gelelim bu iki ürünün, harcadığınız paraya göre nasıl bir performans verdiği. Creative Airwave'in önerilen satış fiyatı 229 TL iken Airwave HD 369 TL'den sunuluyor piyasaya. Yani aradaki fark, oldukça fazla. Bu farkı daha dolgun ses ve daha fazla cihazı bluetooth üzerinden bağlamak için verdiğinizi hatırlatalım.

Peki buna değer mi?

Airwave, kullanmaya başlayana kadar ihtiyacınız olduğunu düşünmediğiniz aletlerden. Bu zamana kadar telefonumu ekstra bir hoparlöre bağlama ihtiyacı duymamıştım. Ama internet ve hafif miktarda iş için kullandığım bilgisayarımı ve telefonumu bağladığım zaman, aslında ne kadar pratik bir hayat sürdüğümü fark ettim. Tabii hayati bir ürün değil Airwave serisi. Ama kendinizi biraz şımartmak istiyorsanız, muadillerinin fiyatlarına göre ortalama bir performansı aldığınız, iyi bir oranı var. İmkânınız varsa, HD modelini almak mantıklı olacaktır ama eğer bahsedilen özellikler çok da önemli değilse, normal model de diğer aletlerle entegrasyonu ve yanınızdaki gezici hoparlör olmayı sağlayacaktır.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum