Acer’ın oyunculara özel Predator ailesinin yıldızı son yıllarda bir hayli parlıyor. Hatırlarsanız geçen sene Acer Predator Helios 300’ü incelemiş ve baya beğenmiştik. Üzerinden henüz bir sene geçmişken aynı model baştan aşağı yenilenmiş olarak yeniden çıktı karşımıza. O kadar değişmiş ki bırakın aynı model olduğunu, aynı aileden geldiğini tahmin etmek bile zor.
Yeni Helios 300’e baktığınızda öncekine göre en büyük fark kasanın hayli küçülüp hafiflemiş olması. Bizim yeni incelediğimiz 17”lik model geçen sene incelediğimiz 15.6” modelin ebat ve ağırlığına yakın, üstelik denediğim bir iki 15” bilgisayar çantasına da sığdı. Tasarım komple değişmiş ve kırmızı detaylı tasarım buz mavisine dönmüş. Daha keskin hatları ve hem dışı hem de içini kaplayan alüminyum kaplaması ile yeni Helios 300 öncekine göre çok daha çarpıcı görünüyor.
Tahmin edebileceğiniz gibi konfigürasyon da baştan değişmiş. Helios 300 yeni nesil Intel i7 -9750H işlemciye geçmiş, bellek kapasitesi de 32GB’a çıkmış. Buna NVIDIA’nın 8GB’lık RTX 2070 MaxQ GPU’sunu da ekleyince Helios 300’ün performansı baya artmış. Üstelik Acer bu donanımı çok iyi bir soğutma sistemi ile destekliyor. Kendi tasarımları olan metal Aeroblade fanları Helios 300’ün altındaki geniş mazgaldan aldığı havayı yan ve arkadaki bakır mazgallardan dışarı atıyor. Denediğimiz hiçbir yazılım veya uygulamada ısıdan kaynaklı throttling veya dar boğaz yaşamadık. Soğutma sistemi çok iyi olduğu için normal kullanımda ve oyunlarda fan sesi pek çıkmıyor (Turbo hariç) ve kasası rahatsız edecek kadar ısınmıyor.
Elektrikle çalışan Turbo olmaz
Elbette iyi soğutulmuş aynı konfigürasyondaki her PC benzer performans verebilir. Ama Helios 300’ü daha hızlı yapan gizli bir silahı var. Monitörün hemen altında bulunan “TURBO” tuşuna bastığınızda Helios 300 önce işlemci voltajını düşürüp güç darboğazını engelliyor, ardından arkadaki fanlarını deli gibi gazlıyor ve son olarak da RTX 2070’i overclock ediyor. Bu kadar klişe ismi olan bir tuşun bu kadar işi birden yapması şaşırtıcı. Sonuç Helios 300 denediğimiz diğer 2070 MaxQ bilgisayarlardan %10-15 daha fazla oyun performansı veriyor. Ama hemen belirtelim Turbo modunda fanlarla birlikte sesi de coştuğundan, oyunu kulaklıkla oynamakta fayda var.
Helios 300’de en önemli gelişimlerden biri de ekranda yaşanmış. Renk ve parlaklık olarak daha güzel bir IPS LCD ekran var ve neredeyse hiç ışık sızması yapmıyor. Yeni panel 3ms tepki süresine sahip ve en önemlisi 144Hz tazeleme oranı destekliyor. Bu da sizi özellikle online mücadele oyunlarında bir adım öne çıkarıyor. Ekranın çerçevesi incelmesine rağmen tepesinde webcam ve mikrofonlara yer verilmiş. Ayrıca kasanın altındaki stereo hoparlörler baya iyi iş görüyor, özellikle beraberinde gelen MaxxAudio yazılımını kullanırsanız.
Oldukça rahat ve tam ebat Türkçe bir klavyesi var Helios 300’ün, tuşların büyüklüğü, aralığı ve yüksekliği gayet iyi. Klavye dört bölge RGB aydınlatmalı ve ek fonksiyonlar da geri aydınlatmaya sahip. Ayrıca önceki modele göre touchpad daha büyümüş. Her yeri tıklanabilir olan geniş cam touchpad bugüne dek oyun bilgisayarlarında gördüklerimizin en iyilerinden.
Klavyedeki ilginç özelliklerden biri üzerinde yer alan Predator tuşu. Buna bastığınızda Predator Sense yazılımı açılıyor. Sistem ısıları ve fan hızlarını kontrol edebildiğiniz yazılım hem performans hem de RGB ayarlarını detaylı olarak yapmanızı sağlıyor. Benzer yazılımlara göre çok temiz ve kullanışlı bir ara yüzü var. Predator Sense’in iki özelliğini çok sevdim, birincisi oyun bazlı ayar yapabiliyorsunuz ve siz hangi oyunu açarsanız ona göre ayarları kendi değiştiriyor. İkincisi Monitoring sayfasından sistem voltaj, yük ve ısılarını çok düzgün grafikler olarak görebiliyorsunuz.
Helios 300’ün arkası ve yanlarında oldukça geniş hava çıkışları olduğu için bütün portları yanlarda ve ön tarafa doğru. Sol tarafta güç ve ağ kablolarının yanı sıra iki tane USB 3.1 Gen1 Type A ve kulaklık girişi bulunuyor. Sağ tarafta ise HDMI, Display Port ve biri Type-A diğeri Type-C olan iki tane USB 3.1 Gen2 portu var. Normalde sağ taraftaki portları sevmeyiz ama bunlar oyun oynarken bir şey takmayacağınız portlar olduğu için sorun yok.
Fark yaratan detaylar
Helios 300’ün ilginç özelliklerinden biri adaptörünün oldukça küçük ve hafif olması. Dizüstü bilgisayarları adaptörü ile birlikte taşıdığımız için mutlaka onun da ağırlığını dikkate almak lazım. Sadece 350gr’lık adaptörün 180 Watt güç vermesi çarpıcı. Ayrıca pil kapasitesi de bir önceki modele göre artmış. 3815 mAH’lık (58.75Wh) pil bir saatin üzerinde oyun (Turbo çalışmıyor elbette) ve 4-6 saat arası normal kullanım veriyor.
Gözden kaçan ama Helios 300’ü tercih sebebi yapabilecek diğer bir özelliği de kasasının çok kolay açılabilmesi ve geliştirilebilmesi. Çift bellek yuvası var ve bir SATA, iki M.2 olmak üzere toplam üç sürücü takabiliyorsunuz. Bizim incelediğimiz model 256GB SSD ve 1TB HDD’e sahipti, bir M.2 Slotu da boştu. Bu en üst model 12.299TL’ye satılacak, ama daha düşük iki modeli daha var. RTX 2060 kullanan model 10.999TL, GTX 1660Ti kullanan model ise 9.999TL. Alt modeller 16GB bellekler geliyor ve en ucuz olan 512GB tek SSD’ye sahip. Bunun dışında tüm özellikleri aynı.
Bütün bu anlattıklarımızı alt alta koyduğumuzda Acer’ın yeni Helios 300 ile harika bir iş çıkardığını söyleyebiliriz. Tasarım, performans, ergonomi, yazılım… her açıdan dört dörtlük bir bilgisayar. Hatta Helios’u geliştirelim derken işi biraz abartmış da olabilirler. Ben ne zamandır daha üst seviye, pahalı ve ince olan Triton serisi ülkemize gelse diye bekliyordum, ama Helios kullandığım iki hafta sonunda pabucunu dama attı. Bana sorarsanız şu an oyun dizüstü sistemleri içinde ilk tercihin Predator Helios 300 olması gerekir.