Oyungezerde benim size SSD tiplerini basit, eğlenceli ve kolayca anlatamayacağımı düşünen biri var (baş harfi S). Halbuki bu hiç de zor değil. Arkadaşlar SSD’leri eskiden yeniye, hızlıdan yavaşa, pahalıdan ucuza sıralarsak şöyle giderler SLC, MLC, TLC, QLC. İşte bu kadar! En hızlı, pahalı ve eski olanı SLC, en yeni, hesaplı ama yavaş olanı QLC. Gerisini, niyesini bilmenize gerek de yok, her şey de bu kadar basit (anlatabiliyormuş muyum canım S?).
Ama diyeceksiniz ki "bu nasıl iş? teknolojinin eskisi hızlı, yenisi yavaş mı?". Aynen öyle ve yıllardır SSD fiyatlarının düşüyor olmasında yatan sebeplerden biri bu. Kulağa saçma gelebilir ama hızlı bir 128GB SSD ile daha yavaş 512GB SSD arasında seçim yapmak zorunda kalsanız ve hız farkı da %20 seviyelerinde olsa hangisini seçerdiniz?
Ben de öyle düşünmüştüm.
Ama şimdi yeni bir trend geliyor, biz en hızlı olan SLC ile en hesaplı olan QLC’yi birleştirsek ne olur? Bu sorunun cevabı ADATA SU630 ve benim de uzun süredir denemek için can attığım bir üründü. Çünkü bir yandan daha yavaş ve ömrü kısa olan QLC’yi depolama olarak kullanıyorsunuz, ama diğer yandan performanslı ve ömrü uzun SLC ile önbellekleme yapıyorsunuz. Veri transferine aşina her mühendis en makul çözümün bu olduğunu söyleyecektir.
Kâğıt üzerinde sonuç 520MB/sn sıralı okuma ve 450MB/sn sıralı yazma ile MLC performansına oldukça yakın. Ama birebir kullandığınızda bu melez çözümün farkını daha iyi anlıyorsunuz. Mesela rastgele okumada veya büyük transferlerde sıradan bir SSD’den farksız. Bu yüzden dosya sunucularında kullanmak veya torrent istemcisi kurmak bu SSD’ye büyük günah olur. Ama bilgisayar ve oyun açılışında çok seri olduğunu hissettiriyor. Bu yüzden oyuncu sisteminde ana disk yapmak, oyunları kurduğunuz disk olarak kullanmak veya masaüstünüzü, Dropbox’ınızı saklamak için, iş istasyonları için ideal.
Yüksek performansına rağmen 480GB’lığının sadece 398TL, 960GB’lığının ise 715TL olduğunu düşününce çok sıkı fiyat/performans oranı sunuyor. Elbette bu ürünler daha çok upgrade yapanlar için. Eğer yeni bilgisayar alacaksanız SATA formatında değil NVMe formatında bir SSD almanız performansınızı çok daha arttıracaktır.
SLC ön belleği olan QLC disklere, hatta bunun sekiz hücreli daha yeni sürümlerine önümüzdeki birkaç sene çok rastlayacağız ve muhtemelen SSD’lerin kapasitelerinin artmasında büyük rol üstlenecekler. ADATA Ultimate SU630’da bu nesildeki ilk ürünlerden biri olarak bekleneni fazlasıyla karşılıyor.
ADATA Ultimate SU630 modellerini Itopya.comsitesinden satın alabilirsiniz.