Donanım İnceleme - JBL Quantum 50

Yeni serinin en küçük kardeşi

Küçük kulaklıklar, yani kulak içi kulaklıklar, oyuncu ürünlerinde çok karşımıza çıkmıyor. Bunun sebebi PC kulaklıklarına göre hem ses kalitelerinin daha zayıf olması hem de uzun süre kullandığınızda kulaklarınızı yorması. Bu yüzden çok ihmal edilen, çok ürün geliştirilmeyen bir alan ve piyasadaki alternatiflere bakınca müzik kulaklıklarından pek farklarının olmadığını görüyorsunuz. JBL yeni kulaklık ailesi Quantum ile bu alana da el atıyor. Bu yeni serinin en üst seviyesi olan Quantum One'ı daha önce incelemiştik, gelin bir de en küçük kardeşe bakalım.

Quantum 50’de ilk fark edeceğiniz şey oldukça geniş bir çapı olduğu. Kulağınızda kaybolan küçük kulaklıklardan değil. Bunun sebebi içinde 8.6mm’lik, kulak içi bir kulaklık için oldukça büyük hoparlörleri olması. Büyük hoparlörlerin daha zengin ses anlamına geldiğini tahmin edebiliyoruz ama sonuç benim de beklediğimden iyi çıktı açıkçası. Özellikle frekans genişliği ve bass’larda çok net hissediyorsunuz farkı. Quantum 50’nin ses kalitesi olarak orta seviye PC kulaklıklarıyla yarışabilecek seviyede olduğunu söyleyebilirim.

Ses kalitesinin yanı sıra Quantum 50’nin tasarımında da oyunculara yönelik ince dokunuşlar var. Mesela kulağınızda oldukça sağlam duruyor, normal kulaklıklar gibi zırt pırt düşmüyor. Ayrıca sıradan bir kulak içi kulaklığa göre daha rahat ve uzun süre kullanılır olduğunu da söyleyebilirim.

Quantum 50’nin kablosu örme, bu sayede hem dolanıp kalmıyor hem de sıradan kulaklıklara göre daha sağlam. Kablosunun üzerinde bir kontrol ünitesi var. Bu ses ayarı yapmanızı ve mikrofonu kapamanızı sağlıyor, ayrıca üzerinde akıllı telefonlar için bir aksiyon tuşu da var. Ama bu kontrol ünitesinin üzerinde bir mikrofon yok. Geliyoruz burada Quantum 50’nin en beğendiğim özelliğine. Bu kulak içi kulaklıklarda tüm kontroller ve mikrofon tek ünitedir biliyorsunuz. Eğer kablonun aşağısına doğruysa bu tek ünite mikrofon ağzınızdan uzaklaşır, yok kulağınıza yakınsa bu sefer kontrol etmesi zorlaşır. JBL bu ikisini ayırarak hem ağzınıza yakın bir mikrofon, hem de rahat ulaşılan kontroller yaratmış. Bu kadar basit bir çözüm

Kısacası JBL Quantum 50 kulak içi oyuncu kulaklıklarında çıtayı yükseltiyor. Ama yine de bilgisayar veya konsol başında uzun süre oyun oynamak için büyük bir kulaklığı tercih ederim. Diğer yandan sanal gerçeklik, telefon, tablet ve Switch’den oyun oynarken kullanmak için ideal.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum