Sizi bilmem ama artık "en üst seviyede oyun canavarı bir dizüstü bilgisayar" dendiği zaman benim aklıma ilk gelen isim Lenovo, hatta spesifik olarak da Legion'lar oluyor. Tuğbek'in Lenovo Legion 5 Pro'ya ne kadar hayran kaldığını hatırlarsınız, gerçekten de Lenovo son yıllarda ardı ardına ustalık eserleri vermeye başladı ve her modelde bir öncekinin de üzerine çıkarak ağzımızı açık bırakmayı başardı.
Lenovo Legion Pro 7i işte tam olarak böyle bir sistem. İnanılmaz güçlü ama sadece kağıt üzerinde üst seviye parçaları bir araya getiren değil, bu gücü gerçek bir estetik ve uyum içerisinde kullanıcıya sunan bir sistem.
Ben şimdi öncelikle size bu cihazın konfigürasyonunu bir listeleyeyim, elimizde nasıl bir performans potansiyeli olduğunu daha iyi anlayın:
CPU: | Intel® Core™ i9-13900HX |
GPU: | Nvidia GeForce RTX 4090 Laptop |
Anakart: | Intel HM770 (Raptor Lake) |
RAM: | 2x 16GB DDR-5-5600 |
Depolama: | 2x 1TB Gen4 M.2 SSD |
Ekran: | 16" (16:10) WQXGA, 240 Hz (2560x1600) |
Batarya: | 99.9Wh |
Hani demiştim ya "kağıt üzerinde üst seviye parçalar" diye. Yukarıdaki listeye bakarken eminim sizin de gözleriniz faltaşı gibi açılmıştır. Gördüğünüz gibi Lenovo Legion Pro 7i gerçek bir performans canavarı yaratmak için hiçbir bileşenden ödün vermemiş.
Bir kere Lenovo Legion Pro 7i, 13. nesil Intel® Core™ işlemci ailesinin en üst işlemcilerinden biri olan Intel® Core™ i9-13900HX kullanıyor. 8 P-Core (performans çekirdeği), 16 E-Core (verimlilik çekirdeği) olmak üzere 24 çekirdeğe sahip olan bu işlemcinin P-Core saat hızı 5.4Ghz, E-core saat hızı ise 3.9Ghz. Bu işlemcilerde yüksek frekanslı P-Core çekirdekleri tek iş parçacıklı görevlere odaklanırken, E-Core çekirdekli çoklu iş parçacıklı görevleri üstleniyor. Ayrıca Intel Turbo Boost Max Teknolojisi 3.0 da işlemci içindeki en iyi P-Core çekirdeklerini belirliyor ve işleri o çekirdeklere yönlendirerek voltajı yükseltmeden performansı artırıyor. Bu hibrid mimarinin performansa katkısı olağanüstü.
13. Nesil Intel® Core™ işlemcilerin 40 Gb/sn çift yönlü bant genişliği sunan Thunderbolt™ 4 bağlantı arabirimi desteği, standart Wi-Fi’dan 3 kat hızlı bağlantı sunan Intel® Wi-Fi 6E (Gig+) desteği, PCIe 4.0’a göre bant genişliğini iki katına çıkaran PCIe 5.0 desteği, Bluetooth 4.2’den iki kat hızlı Bluetooth 5.2 desteği gibi diğer avantajlarını da hatırlatmak isterim. Bunların tümü de Lenovo Legion Pro 7i kullanırken sahip olacağınız artılar.
Tabii bu noktada bilmeyenler için ufak da bir bilgi vereyim. RTX 4090 Laptop ekran kartı, masaüstündeki RTX 4090’ın muadili değil. Zaten masaüstündeki RTX 4090’ın fiziksel büyüklüğünü düşünürseniz aynı gücü ufacık, incecik bir dizüstü kartına sığdırmanın mümkün olmadığını tahmin edersiniz. RTX 4090 Laptop, masaüstündeki RTX 4080 ile aynı AD103 silikon tabanlı. Her ikisinin de RTX 4090 markasını taşımasının sebebi ise bunların Nvidia’nın gerek dizüstü, gerek masaüstündeki en güçlü modelleri olması. Performans bakımından ne beklemeniz gerektiğini incelememin ilerleyen kısımlarında okuyacaksınız.
Yukarıdaki tabloda gördükleriniz oyuncuların bir dizüstü bilgisayar alırken en çok dikkat ettiği, önem verdiği özellikler. Belki Legion Pro 7 de sadece bu bileşenleri öne çıkarabilir ve segmentinin en iyi cihazlarından biri olarak oyunculara sunulabilirdi. Ancak bunların dışında da bazı özellikleri var ki bunlar da bence bu segmentte fark yaratan detaylar.
Örneğin Legion Pro 7i, Harman Super Linear Hoparlör Sistemine sahip. Harman'ın ne kadar başarılı, ne kadar üst seviye ürünler ürettiğini biliyorsanız bu dizüstü bilgisayarın ses tarafında da kulaklarınıza ziyafet çekeceğini hemen anlamışsınızdır. Çevresel sesi daha da geliştiren Nahimic 3D Audio destekli bu stereo hoparlörlerin her biri 2 watt gücünde. Tüm ses ayarlarını da Nahimic uygulaması sayesinde kolayca yapabiliyorsunuz.
1080P FHD kamerasıyla, her tuşu ayrı ayrı aydınlatılmış ve ayarlanabilir RGB tuş takımıyla, bir dizüstü bilgisayarda yasal olarak izin verilen en geniş kapasiteli (99.9Wh) bataryası ve tüm bu performans canavarlarını 2.8 kilogramın altında bir ağırlığa sahip bir kasada toplayabilmesiyle Legion Pro 7i'nin büyük bir iş başardığını düşünüyorum.
Legion Pro 7i, bu güç canavarı bileşenleri beslemek üzere 330 W'lık bir güç adaptörüyle birlikte geliyor. Süper Hızlı Şarj özelliği sayesinde sadece 30 dakikada %70 doluluğa ulaşabiliyorsunuz. Elbette bu 330W'lık adaptör hiç de hafif veya küçük değil, yani bilgisayarınızı günlük işler için kullanacak veya yanınıza alıp bir kafede iş yapacaksanız çok da kullanışlı olmuyor. Neyse ki Legion Pro 7i de bu güçteki diğer dizüstüler gibi Hybrid moda alındığında dizüstünün arka tarafında yer alan USB-C şarj portu ile 135W'a kadar destekli biçimde şarj edilebiliyor. Bende bu tür günlük kullanımlar için Baseus'un 140W'lık Gen5Pro şarj aleti var ve Legion Pro 7i'yi oyun dışında test ederken sadece bu şarj aletini kullandım. Yanınızda taşırken de bu sayede büyük bir kolaylığa sahip oluyorsunuz.
Az önce Hybrid moddan bahsettim, Legion Pro 7i son derece güçlü bir ekran kartına sahip olduğu için, bu kartın gücüne ihtiyaç duymayacağınız anlarda güç tasarrufuna gitmek gerçekten önemli. Zaten Lenovo da cihazınızdan maksimum performans ve verimliliği almanız için bu seçeneği öneriyor. Hybrid Moda geçtiğinizde sistem hem entegre hem de ayrı ekran kartını devreye alıyor ve hangisini ihtiyacı varsa onu kullanıyor. Bunu da müthiş detaylı ve pratik Vantage yazılımıyla yapabiliyorsunuz. Ayrıca yine tek bir kısayol kullanarak Sessiz, Dengeli ve Performans termal profilleri arasında da geçiş yapabiliyorsunuz. Ben cihazı çoğunlukla Hybrid modda kullandım, sadece benchmark testi yapacağım zaman dGPU seçerek 4090’ı öne çıkardım. Testlerde de zaten dGPU, Performans ve 240hz ayarlarını kullandım.
Şimdi en merak ettiğiniz soruya cevap vereceğim. Bu cihaz kelimenin tam anlamıyla bir performans canavarı. Açtığım hiçbir oyunda (ki buna Cyberpunk 2077 dahil), tüm ayarlar en üst seviyedeyken bile yavaşlık yaşamadım. Cyberpunk 2077 raytracing dahil tüm ayarlar en üst seviyedeyken UHD çözünürlükte 60 fps gitti, tabii DLSS/FG açıkken. Zaten bu tür oyunlarda DLSS/FG kullanmamanın bir mantığı yok, bunları kapayınca haliyle fps de 20’ler seviyesine iniş yapıyor. Benzer biçimde The Witcher 3 de yine en üst ayarlarda UHD çözünürlükte 80-85 fps arası aktı, DLSS’yi kapatınca ise 40 fps’ler civarına düştü.
Red Dead Redemption 2 tüm ayarlar maksimumdayken 1080p’de 130, 1440p’de 120, 4K’da ise 70 fps civarındaydı. Anlayacağınız Legion Pro 7i kullanırken sorun yaşayacağınız bir oyunla karşılaşma ihtimaliniz şu an için yok.
Sentetik benchmarklara gelecek olursak ilgisini çekenler için 3DMark puanlarını da paylaşmak istiyorum. Bu testi sadece bilgisayarın yaklaşık sayısal performansını merak ettiğim için yaptım, Vantage yazılımından overclock uygulamadım, arkaplanda çalışan bazı programları da kapamadım açıkçası. Yani teorik olarak ‘mükemmel’ koşullarda bu puanların daha yüksek olmasını bekleyebilirsiniz ama bu halde bile verdiği skorlar gerçekten etkileyici. TimeSpy Extreme testinin 4K olduğunu hatırlatayım.
Legion Pro 7i’yi dGPU ve Performans modlarında çalıştırmanın bedeli ise elbette fan gürültüsü. Aslında cihazın soğutması bir hayli başarılı. Yeni Legion ColdFront 5.0 sistemi sisteme klavye ve alt havalandırma deliklerinden soğuk havayı çekiyor ve ısınan havayı da arka ve yanlardan dışarı atıyor. Ancak sisteme binen yük ve çekilen watt arttıkça, fanlar bu sirkülasyonu başarıyla sürdürmek için çok hızlı dönmeye ve haliyle ciddi bir ses üretmeye başlıyorlar. Oyun oynarken zaten oyun sesleri fan sesini bastırıyor aslında, artı çoğumuz oyun oynarken kulaklık kullanmayı tercih ediyoruz. Yine de bu segmentteki tüm dizüstü bilgisayarda fan sesi duymaktan kesin bir kurtuluşunuz yok, onu da bilmelisiniz. Oyun oynamadığınız zamanlarda Hibrid mod sayesinde ve Sessiz termal seçeneğiyle gayet sessiz bir ortam oluşturmak mümkün ama.
Legion Pro 7i de aynı Legion 5 Pro gibi 16” ekrana sahip ama bu sefer tazeleme oranı 240Hz’e çıkarılmış. Yine tek bir kısayol tuşuyla 240Hz ile 60Hz arasında geçiş yapabiliyorsunuz. 16:10 orana sahip olan 2560x1600 çözünürlük çok net görüntü sunuyor. Böyle kaliteli bir ekranda çalışmak da oyun oynamak da gerçekten büyük keyif.
Bu saydıklarım dışında Legion Pro 5 ile Legion Pro 7 tasarım olarak kapaktaki LEGION yazısından tutun da kasasının şekline kadar neredeyse birbirinin aynı. Yine biri Thunderbolt 4 olmak üzere 6 USB portu, ethernet/güç kablosu gibi ele dolanabilecek şeylerin arka portlara toplanmış olmasına, Power Delivery özelliğine kadar birbirine bir hayli benzeyen sistemler. Legion Pro 7i’de ekstradan ön tarafta da RGB aydınlatma olmasını sevdim ama, ben şahsen bilgisayar kullanırken önden yansıyan renkler görmeyi seviyorum.
Teknik kısımları bir kenara bırakırsak incelememin sonunda şunu söyleyebilirim. Yaklaşık 5 gün boyunca tüm işlerim ve oyunlarım için sadece Legion Pro 7i kullandım, masaüstü bilgisayarıma (Ryzen 7 3700X, Radeon RX 6800 XT) dokunmadım bile. Yeri geldi yazı işlerimi yaparken bahçede kullandım, yeri geldi yukarıda da söylediğim 140w ufak şarj aletini aldım yanıma ve kafeye gidip Photoshop’la uğraştım. Evdeyken kendi güç adaptörü takılı halde oynadım oyunlarımı. Ve inanır mısınız bu süre içinde masaüstü bilgisayarımı hiç aramadım. Legion Pro 7i gerçekten de masaüstü bilgisayarınızı unutturan, kullanımı çok konforlu bir dizüstü bilgisayar ve her ihtiyaca da karşılık veriyor. Hatta o kadar alıştım ki kendi bilgisayarım gözüme yabancı gelmeye başladı :) Kaldı ki ben normalde dizüstü bilgisayar kullanmayı pek seven biri de değildim.
Tüm bu özellikler ve performans elbette hiç de ucuza mal olmuyor. Fiyatı gerçekten de yüksek, farklı satıcılarda farklı fiyatlarla bulunabildiği için kesin bir şey yazmak istemiyorum ama altı haneli fiyatlardan bahsettiğimizi bilin. Ancak eğer öyle bir bütçeniz varsa ve en iyiye sahip olmak istiyorsanız Lenovo Legion Pro 7i’den daha uzaklara bakmanıza pek gerek yok.
PS5'in yanına yaklaşır mı belki? Tabii ki yaklaşmaz.