Abi beş jeton kaç para?
Devamını okuParanın kıymeti arttıkça, telefon alırken sorulanlar da artıyor. Hangi özellikler “tam bir oyuncu telefonu” dedirtir? Mobil oyundan zevk almak için telefona illa on bin lira bayılmak gerekir mi? Ucuz bir şey alsak iki sene sonra şişer mi? Sırf geri kafalılıktan mobil oyunlara “tükaka” diyen bir konsol oyuncusuyum, yanlış mı yapıyorum (net hedefli taşlama)?
Dünya üzerinde iki milyar insan telefon seçerken, oyun konsollarını da seçmiş oluyor ve bunların çoğu için oyun oynanan tek cihaz bu. Bilgisayarlar nasıl çoğunlukla oyuncuları hedefliyorsa, telefonlar da hızla bu yöne doğru kayıyor. Eğer çok şahane fotoğraflar çekme derdiniz yoksa, bir telefonun “oyun özellikleri” dışında neyine bakarsınız ki? Eğer fotoğraf makinası veya oyun konsolu değilse sizin için telefon, gidin en ucuz telefonu alın, neyiniz eksik kalır? Ama ne bu “oyun özellikleri”?
POCO X3’ü incelerken hep bunu düşündüm. Çünkü fiyatı on bini geçen amiral gemisi telefonları hep konuşuyoruz, ama 3.500TL gibi gayet alınabilir fiyata, POCO X3 oyuncuların işine yarayacak daha fazla özellik vaat ediyor. Mesela 5.160mAh’lik devasa pil ve bunu besleyen 33W’lık hızlı şarj adaptörü. POCO X3, piyasadaki sıradan telefonlara göre oyun sürenizi iki misline çıkarıyor. Bir oyuncu için daha önemli bir özellik düşünemiyorum, eğer oyun oynayacağım diye telefonun kablosunu sökemiyorsanız, mobil olmasının ne anlamı kaldı? Bu arada Apple’ın 459TL’ye sattığı şarj cihazının, POCO X3’de kutudan çıktığını unutmayalım.
Oyun için ekran
Oyun oynayacaksanız bakacağımız diğer bir özellikse ekran. Artık bütün telefonlar en az FULL HD çözünürlükle geliyor ve daha fazla pikselin fark yaratamayacağı da ortada. Ama yüksek tazeleme hızı, özellikle hızlı oyunlarda, hele ki FPS’lerde büyük fark yaratıyor. POCO X3’ün 120Hz’lik tazeleme hızı, amiral gemisi gördüğümüz kimi telefonlarda halen yok. Daha da ilginci, POCO’nun dokunmatik ekranı 240Hz’lik dokunma tazelemesine sahip. Bu da ekranın parmaklarınızı çok daha net algılamasını sağlıyor.
Ayrıca ekranın daha geniş olması, yani 20:9 oranında olması da oyuncular için önemli. Çünkü ekran kontrolleri yana doğru açıldığından, parmağınızın altında kalmayan, gördüğünüz alan hayli genişlemiş oluyor. Eğer telefonda oyundan çok film izliyorsanız o zaman düşük tazeleme hızı olan bir OLED ekranı tercih edebilirsiniz elbette.
Oyun için performans
Çoğu kişinin atladığı diğer bir konuysa soğutma. Çünkü uzun süre oynadığınızda pek çok telefon elinizi rahatsız edecek sıcaklığa ulaşıyor. POCO X3 ısıyı dağıtma konusunda da oldukça başarılı. Bunda POCO X3’ün iç tasarımının ısıyı iyi dağıtmasının yanı sıra, X3’e güç veren Qualcomm Snapdragon 732G’nin çok iyi güç ve ısı yönetiminin de etkisi var.
Qualcomm’un ürettiği bu yeni sistem çipinin performansı da etkileyici. Bir önceki model 730G’ye göre performans %10 kadar artmış ve abisi Snapdragon 765G ile arasındaki performans farkı sadece %13. Bu sayede POCO X3 kendinden daha pahalı bir sürü telefondan daha performanslı. Yine de şunu unutmayın; performans halen hesaplı telefonların yumuşak karnı. POCO X3’e göre iki kattan fazla fiyatı olan Xiaomi Mi 10, kıyasladığınızda iki mislinden fazla da oyun performansı veriyor. Yani hesaplı bir telefonda tüm “oyun özellikleri” dört dörtlük olsa da, performans halen verdiğiniz paraya bakıyor.
Ama mobil oyunlar maksimum sayıda telefonda çalışacak şekilde geliştirildiğinden POCO X3 ile bütün oyunları iyi performansla oynayabiliyorsunuz. Ben uzun uzun Mobile Legends ve Genshin Impact oynadım, çatır çatır çalıştırdı. Elbette ekranın 120Hz olduğunu düşününce, sistem performansı her zaman hakkını veremiyor. Bu yüzden çoğu oyunda yüksek ayara geçip daha güzel grafikler mi oynasam, düşük ayarda yüksek fps’yle mi oynasam tercihi yapmanız gerekiyor.
Oyun için yazılım
POCO X3’ün tek kötü yanı, beraberinde gelen pek çok yazılımın reklamla dolu olması. Sanırım fiyatı düşük tutmanın bir yolu olarak bunu kullanmışlar. Eğer Android’e hakimseniz zaten her şeyi kafanıza göre kuracağınızdan çok sıkıntı değil. Ama telefonu alır almaz Hidden Setting’le temizlik yapmak gerekiyor.
Ama sakın oyunları hızlandırıp size bir dolu özellik sunan Game Turbo 3.0’e dokunmayın. Oyun içinden ulaştığınız bu aracın, sistem kaynaklarını izlemekten ekran görüntüsü almaya, ping düşürmekten Whatsapp mesajı atmaya kadar bir dolu fonksiyonu var ve hepsi elinizin altında.
Tüm bunları alt alta koyunca, POCO X3 şaşırtıcı bir fiyata, oyuncu için telefon… düzeltelim… mobil oyun konsolu nasıl olmalı, çok iyi bir ders veriyor.