SteelSeries bizim evde en çok kullandığımız çevre birim markalarından biri olabilir. Senelerdir Aerox farelerini kullanıyorum, klavyelerini kullandık fakat şu ana kadar kulaklıklarından hiçbirini tecrübe etme fırsatım olmamıştı.
Nova 5’le hem bilgisayarda hem de PS5’te vakit geçirdikten sonra kısaca söyleyebilirim ki tüm ana çevre birimlerinizi SteelSeries kullansanız pişman olmazsınız. Fakat Nova 5’in “ekonomik lüks” sloganını göz önünde bulundurunca genel bir memnuniyetten fazlasını bekliyor insan.
Gelin bakalım Nova 5 bize neler vadediyor ve ne kadarını karşılayabiliyor.
Arctis Nova 5, SteelSeries’in sunduğu kulaklık skalasının tam ortasında kalıyor. Bunu kırptıkları bazı köşelerden fark edebiliyorsunuz. Örneğin kulaklığın kafaya göre ayarlanma seçenekleri içindeki bandın gevşetilip daraltılmasıyla sınırlı. Delikli kumaştan yapılmış kulaklık pedleri deri ya da benzeri bir materyalden daha ucuz. Öbür yandan uzun süre kafanızda kaldığı zamanlarda terleme problemini minimuma düşüren havadar bir kullanım sunuyor.
Ki bunu 30 derece sıcakta yan gel yat Diablo oynayarak test ettim. Eğer kulaklığın kafanızda oturuşuyla ilgili bir sorun yaşamıyorsanız ayarlama kısıtlılığından dolayı, bir kere kendinize uyan bant boyunu bulduktan sonra gayet hafif olan Nova 5’in kafanızda olduğunu unutmak çok mümkün.
Tak çalıştır, bana bir şey indirtmeyin n’olur!!
Nova 5, cihazlarınıza T şeklinde bir USB-C alıcıyla bağlanıyor. Alışık olduğunuz minik Bluetooth alıcılardan daha büyük. Bunu USB-A’ya çeviren bir kablo da kulaklık kutusunda mevcut, o nedenle sizin bağlantı düzeninize hangisi uyuyorsa onu kullanmakta özgürsünüz. Ben PS5’e USB-C, bilgisayara standart UBS-A olarak bağladım ve ses kalitesinde bir fark algılamadım açıkçası.
Alıcı da gayet güçlü. 3. parti bir Bluetooth alıcısıyla bağlıyordum ben kulaklığımı, salonu terk edince kesiliyordu. Nova 5’i ise evin her yerinden kullanmak mümkün. Yani ölüp çay koymaya gittikten sonra hala millete laf yetiştirebiliyorsunuz.
Nova 5’in asıl öne çıkmaya başladığı taraflarına gelelim. Oynadığınız oyuna göre önceden ayarlanmış ses ayarlarıyla gelen bir uygulaması var ki şahane. Açıkçası ben bu her bir nanenin kendi uygulamasına bağlanması olayına kıl oluyorum. Yahu PC’ye bağlı kulaklığı neden telefonumdan ayarlıyorum ben?
Hiç değilse tam anlamıyla tak çalıştır. Ben uygulamayı kullanmayacağım derseniz PC’de kullanmak için herhangi bir sürücü indirmeniz gerekmiyor.
Ama itiraf etmek lazım ki Nova 5’in uygulaması kullandıklarım arasında en düz ve kullanıcı dostu olanlardan. Oyunun adı yazıyor, basıyorsunuz ve pat, işte ayarlar değişti. Hellblade’in ilk oyununa yayında biraz birlikte baktık bu kulaklıkla zaten, ki burada 360’ Spatial Audio özelliğini gerçekten hissediyorsunuz, sanki kulağımın dibinde fısıldıyorlar. Sonrasında biraz Fortnite, Diablo, Elden Ring oynarken de kendim kullandım. Gerçekten pre-set’i olmayan oyunlarda da gayet güzel performans veriyor Nova 5. Sesleri birbirinden ayırt etmede sorun yaşamıyorsunuz, ses açısından kalabalık anlarda kakafoniye dönüşmüyor, oynarken arkadan kendi müziğinizi dinliyorsanız mesela ne oyun ne müzik birbirini bastırmıyor.
Sonsuza kadar kafanızda kalabileceği düşüncesiyle tasarlanmış
Oyun oynarken 2.4GHz’lik hızlı bağlantıya, genel kullanım için Bluetooth 5.3 bağlantısına geçmek için ise uygulamaya ihtiyacınız yok, kulaklığın üstündeki buton gayet iş görüyor. Örneğin oyunun sesini duraklatıp tabletinizden oyun çözümü videosu bakabiliyor ya da telefon aramalarına cevap verebiliyorsunuz. İki bağlantı da sürekli aktif kalsa da siz sadece bir tanesinin sesini duyuyorsunuz.
Nova 5’in uygulamasından kulaklığınızın batarya durumunu de görebiliyorsunuz ama görmeseniz de olur çünkü ben henüz bitiremedim Nova 5’in şarjını. SteelSeries standart kullanımla 60 saate kadar gidebileceğini iddia ediyor Nova 5’in şarjının. Ben saat tutmamış olmakla birlikte kutudan çıkarıp ilk şarj ettiğimden beri yeniden şarj etme ihtiyacı duymadım kulaklığı, ve inceleme için de bayağıdır kullanıyorum.
Diyorum ya, eğer kafanıza oturmasıyla ilgili bir sıkıntı yaşamazsanız hem tüm cihazlara bağlanması, hem batarya süresiyle uzun oyun seansları için ideal.
Rahatlık lüks olmamalı sanki ya
Şimdi ben Nova 5’i incelerken sloganına çok takıldım çünkü abi gayet düzgün bir kulaklık, harika ama lüks dediğimiz şey bu mu yani diye. Sonra fark ettim ki benim kendi paramla alıp kullandığım kulaklığın güncel fiyatı Nova 5’in neredeyse 3 katı olmuş.
O noktada hak verdim, evet Nova 5 ekonomik lüks sloganını hak ediyor. Gayet temiz ses çıkışı sağlayan, kendi tasarımları olan neodyum manyetik hoparlörleri gerçekten ses ayırdımı konusunda çok başarılı ki bir gaming kulaklıkta en önemli özellik bu bence.
PC’de Sonar AI ile güçlendirilmiş gürültü kesme özelliği var mikrofonunun, benim gibi klavyeyi döverek kullanan birisiyseniz ne kadar makbule geçtiğini söylememe gerek bile yok.
Henüz yanlışlıkla üzerine oturarak dayanıklılığını test etme fırsatım olmadı, ki benim kullandığım her kulaklığın başından geçen bir hadisedir normalde. Ama oyununuza göre tek tıkta ayarlayabileceğiniz, sesi gecikmesiz ileten, birisi ‘’E hadi bi’ el daha atalım,’’ dediğinde ‘’Abi benim başım ağrıdı ya,’’ dedirtmeyen bir kulaklık arıyorsanız, Nova 5’i gözüm kapalı önerebilirim.
SteelSeries Nova 5'i şuradan satın alabilirsiniz.