Bellekler söz konusu olduğunda dünyanın en şanslı kişilerinden biri olduğumu söyleyemem. Özellikle son aylarda bu bellek meselesinden çok çektim. Niyetim artık 16 GB'ı bir kenara bırakıp 32 GB'a çıkmaktı. Ama satın aldığım RAM aynı gün bilgisayarıma reset atmaya başladı, MemTest86 ile bir de baktım baştan aşağı hata veriyor. Değişimiyle uğraştım, tekrardan sıfır bellek geldi, ilk iş olarak test edeyim dedim ve bir de ne göreyim: yine milyonlarca hata. Bu sefer değişim istemedim, direkt iade ettim ve bir süre bellek işlerinden uzak durmaya karar verdim.
Malumunuz artık bu canavar gibi bilgisayarlarımızın içinde performans söz konusu olduğunda en zayıf bileşenler artık bellekler. Artık bir bellek alacağınız zaman inanılmaz performans sıçramaları beklemiyorsunuz, bunun yerine kapasitesini artırayım diyorsunuz, estetik taraflarına önem veriyorsunuz. Hele bir de RGB ağırlıklı bir kasanız varsa o pencerenin içinde bellek tarafında da güzel bir manzara görmek istiyorsunuz haliyle.
XPG Spectrix D35G'yi kasama taktığımda tam da yukarıdaki hissiyatı yaşadım. Güzel bir manzara, artmış kapasite. Sıfır hata, taş gibi bellek. Valla bir anda umutlarım tekrardan yeşerdi, kendimi şanslı kişilerden biri olarak görmeye başladım ve 32 GB bellek olacaksa böyle olsun diye düşündüm.
XPG Spectrix serisi benim zaten tasarımsal olarak bir hayli beğendiğim bir seri. XPG'nin metal ısı emicisinde kullandığı motifleri de seviyorum. D35G'de D41'e kıyasla daha sade ve dengeli bir tasarım tercih etmişler ama bu sade üçgen taslak gerçekten de kasa içerisinde son derece şık duruyor. D35G ısı emiciyi küçük tutmuş, bu da bu RAM'lerin her türlü kasada kolayca kurulmasını sağlayacak bir seçim.
D35G'deki bir diğer tasarım değişikliğini renklerde görüyoruz. Örneğin D41 kırmızı ve titanyum gibi daha iddialı renkler ortaya koymuştu, D35G ise siyah ve beyaz olmak üzere iki renk seçeneğiyle daha klasik bir görünüm benimsemiş. Ben şahsen siyah bellekleri tercih ediyorum, RGB'si yeterince renk kazandırıyor sonuçta. Belleğin RGB aydınlatması tüm büyük anakart markalarının RGB kontrol yazılımlarını destekliyor ve ister Müzik Modu, ister nefes alma, kuyruklu yıldız gibi efektler kullanabiliyoruz. Ancak asıl şov bence XPG Prime aydınlatma kontrol yazılımını kullanınca oluyor, bu yazılımı kullanarak Prime destekli tüm XPG ürünlerini senkronlamanız mümkün.
Elbette görsellik ve tasarım günümüz bilgisayarlarında artık çok önem verdiğimiz bir husus ama işin bir de performans yanına bakmak lazım. XPG Spectrix D35G şimdiye kadar 3200 Mhz modeliyle Türkiye piyasasındaydı ama 3600 Mhz modeli yoktu. XPG, bu modeli de artık satışa sunmuş durumda ve benim de incelediğim bu model. Hatta tam kodunu da söyleyeyim: AX4U360016G18I-DTBKD35G.
18 CAS gecikmesine sahip (18-22-22) bu bellek Intel Extreme Bellek Profili (XMP) 2.0 desteğine sahip, yani hız aşırtmak için BIOS'la uğraşmanıza gerek kalmıyor ve bu işlem son derece kolaylaştırılmış durumda. Ama bana sorarsanız oyunlarda gözle görülür bir hız artışı yaşatmayacağından bu tür işlere çok meraklı değilseniz hız aşırtmaya çalışmanıza hiç gerek yok.
Sonuç olarak XPG Spectrix D35G için söyleyebileceğim şey son derece stabil çalıştığı, kasanın içinde de gayet şık göründüğü. Yani hem performansı hem de tasarımıyla sizi üzmeyecek bir bellek. Piyasada yaklaşık olarak 3200-3300 TL bandında bulunabiliyor, bu da 32Gb 3600 Mhz bir bellek için gayet kabul edilebilir bir fiyat. Eğer siz de bu aralar hem kapasite artırmak hem de Mhz yükseltmek istiyorsanız XPG Spectrix D35G ismi iyi seçeneklerden biri olarak aklınızın bir köşesinde dursun.