Nostalji zamanı
Devamını okuSon yıllarda Oyungezer’de incelediğim oyunların çoğunun Warhammer 40K evrenini temel alan oyunlar olması, bana şu yoğun koşturmacam arasında uykumdan ve kimi başka hobi ve zevklerimden feragat ettirebildiklerinin göstergesi. Başka bir açıdan bu evren ve lore’da vakit geçirmekten ne kadar keyif aldığımın bir kanıtı. Bu konuda yalnız değilim ki bundan bir 10~15 sene önce W40K’de geçen oyun sayısı çok sınırlıyken bugün Games Workshop cep telefonu oyunlarından, satranç oyununa kadar pıtırcık gibi lisans hakkı vermekte. Dolayısıyla oyun çeşidi ve alternatifi her zamankinden fazla. Bu da W40K evrenini seven ve burada oyun oynamak isteyen kişileri “Hangi oyunu oynayayım?” sorusuna itiyor. Bu nedenle bu subjektif liste ile karşınızdayım.
Bu tip listeler bir yerde hep özneldir. Yani kendi türünde çok iyi olan gerçek zamanlı bir strateji ile ayaklarımızın popomuza vurduğu bir nişancı oyununu “Şu daha iyi” diye nasıl kıyaslayabilirsiniz ki? Bu nedenle “Space Marine nasıl Battlefleet Gothic’den iyi olabilir?!” diye söylenmeyin lütfen. Aşağıda her biri kendi sınıfında belirli bir kalitede olan, mümkün mertebe halen güncel sayılabilecek, tozlanmamış oyunları kapsayan kendi listemi paylaşıyorum. Listedekilerden biri tür olarak zevkinize hitap ediyorsa “Bu ilk üçte değilmiş ki” demeden yapıştırın gitsin.
Oyunları elden geçirirken şu konu bir kez daha dikkatimi çekti: Bu evrende Horus Heresy dönemi, Adeptus Mechanicus, manyak Dark Eldar, Necron, Gaunt’s Ghosts, Primarch’lar, Golden Throne’un hikayesi derken gırla sürükleyici hikâye varken çoğu yapım “Bak bu süper Space Marine var yaaa, Chaos’a teslim olmuş, hainmiş aslında, vay arkadaş!” sarmalına takılıp kalmış. Onu bırak Space Marine chapter’ları arasında Blood Angels, Dark Angels gibi çok güzel hikayeleri olan gruplar ve kendini kaosa kaptıran Chapter’lar varken Ultramarines’a takılıp kalmaları… Neyse son birkaç senedir bu kırılmaya başladı. Oyunlarda hikâye seçimini bana bıraksanız verirdim coşkuyu Gaunt’s Ghosts ile, Eisenhorn ve Ravenor’la, Horus Heresy’nin ilk üç kitabıyla, Siege of Terra serisiyle, Nightlords ile. Bunlar aynı zamanda evrenin en sağlam roman serileri arasında. Yeterli seviyede İngilizcesi olanlar beklemeden Horus Heresy ile başlayabilirler mesela. (Romanlarla ilgili ayrı bir yazı yazmam gerekiyormuş, buradan bunu anlıyoruz.)
Konumuza dönelim: Bu taraflı yazım Warhammer değil, son yıllardaki Warhammer 40K oyunlarını dikkate almakta. Bu nedenle “Hanimiş Total War: Warhammer” demenize gerek yok 😊 İyi eğlenceler.
16) Dakka Squadron
Derme çatma Ork uçaklarına atlayarak Adeptus Mechanicus’un üzerine ölüm yağdırdığınız bir aksiyon oyunu. Komik seslendirmeler ve bazen yeter dedirten eskort görevleri ile Ork kültürü hakkında fikir sahibi yapan eğlenceli bir aksiyon.
15) Freeblade
Mobil cihazların küçük ekranında W40K evreninin en büyük savaşçılarından birini görmek biraz ironik. Oyunun mekaniği basit: Ekrana doğru zamanda dokunuyor ve devasa gotik mech’imiz dev silahlarıyla ölüm kusuyor. On-rails shooter tarzını seviyorsanız şans verebilirsiniz.
14) Sanctus Reach
Sanctus Reach için Panzer General’dan esinlenmiş bir 40K oyunu diyebiliriz. (Dinozorlar Final Liberation’ı da hatırlayabilirler.) Space Wolves chapter’ı ile Orklar arasında zafer noktası kapışmalarıyla geçen bir 3D sıra tabanlı strateji. Türü sevenler için zafer noktalarını koruyayım, başkalarınınkini alayım derken akan bir oyun.
13) Space Wolf
Space Wolf akıllı telefonlar için geliştirilmiş bir kart desteleri üzerine kurulu sıra bazlı F2P strateji. Leman Russ’ın evlatlarını yönlendirdiğimiz oyunun F2P elementlerinin temizlendiği bir PC sürümü de çıktı. Bir tutam Heartstone, bir tutam sıra tabanlı strateji denemek isterseniz stratejik kararlar verebileceğiniz bu oyunu deneyebilirsiniz.
12) Shootas, Blood & Teef
Orkları merkezine alan az sayıdaki oyundan biri SB&T. Metal Slug’ı alın; W40K Orklarının deli, komik, vahşi tabiatını yedirin. Tek başına oynanabilen ama birkaç arkadaş kahkaha dolu birkaç saat süren bir oyun. Oyun kısa olduğu için güzel bir indirim aldığında birkaç arkadaş alınır, kahkahalarla oynanır. Detaylı incelemesi şu linkte.
11) The Horus Heresy: Legions
Hearthstone Hearthstone nereye kadar? (Battlegrounds’a kadar, neyse) Bize daha karanlık daha sert bir kart oyunu lazım, mümkünse 40K’da geçe… Hayııır, bu sefer oyunumuz 30K döneminde W40K’nın tohumlarının atıldığı Horus’un ihaneti döneminde geçiyor. Oh be! Şahsen 30K dönemi yani Horus Heresy dönemi roman ve hikayelerini daha çok seviyorum. The Horus Heresy: Legions akıllı telefonlar ve PC’de bulunan bir F2P kart strateji oyunu. Görsel olarak tatmin edici, para harcamak istemiyorsanız grind gerektiren bir oyun. Hearthstone’dan sıkıldıysanız şans verebilirsiniz. (Dip not: Heresy sonrasında Space Marine ve Chaos Space Marine’ler chapter’lara ayrılmadan önce devasa lejyonlardan oluşuyorlardı.)
10) Battlesector
Battlesector son dönem sıra bazlı strateji oyunlarından bir tanesi. Onu akranlarından ayıran asıl özelliği masa üstüne mümkün mertebe sadık kalması. Blood Angels Chapter’ı ile Tyranid’lerle kapıştığımız oyuna sonradan çok oyunculu seçenek için Necron ve Sisters da eklendi. Yapımcı oyunu daha fazla ırk ve hikâye bazlı oyunla desteklerse uzun zaman oynanır. Oyunu şurada bir yerde detaylandırmış olmalıyım.
9) Darktide
Fatshark’ın Vermintide ile çıktığı yolculuğun son harikası. Left 4 Dead ve W40K sevip de Darktide’a şans vermemek olmaz. Kasvetli ve leş dikey labirentlerde dört “Reddedilen” olarak iyi bir takım oyunu çıkarmalı, görevleri tamamlamalı ve hayatta kalmalısınız. Fatshark sözünü tutup bu oyuna Vermintide’da yaptığı kadar içerik çıkarırsa önümüzde yıllarca oynayacak bir oyun olacaktır. Daha detaylı bilgi için sizi şuraya alalım.
8) Battlefleet Gothic: Armada 1-2
Battlefleet Gothic, W40K’nin devasa uzay gemilerini konu alan bir masa üstü savaş oyunu. Oyun oturup, detaylıca düşünmeyi gerektiren hamlelerle ilerlemekte. Buraya ayırmadan her ikisini de ekliyorum, zira türü seven her ikisinden de keyif alacaktır. Özellikle ikinci oyunu W40K da geçen en güzel uzay savaşlarının bir kısmına ev sahipliği yapmakta. Gemiden gemiye savaş sevenlerin şans vermesi gereken, ses ve müzikleriyle havaya sokan bir strateji serisi. Olaya yukarıdan bakmayı ve saldırmayı sevenler için ideal.
7) Inquisitor: Martyr
Bu da aksiyon RYO sevenler için bir W40K oyunu. Çıktığında öyle bir hata yumağıydı ki pek çok W40K sever oyunu denedikleri gibi iade ettiler. Şu anki hali ise toparlanmış, eli yüzü düzgün bir aksiyon RYO deneyimi sunmakta. Oyun siper alma (cover) mekanikleri nedeniyle taktiksel bir yapıya da sahip; hele yüksek zorlukta bir haritadaysanız. Harita sayısını artıralım derken yer yer tekrara düşse de türü sevenleri pişman etmeyen bir oyun. Hem Diablo hem W40K seviyorsanız, hele beraber oynayacağınız 1-2 arkadaşınız varsa indirimlerde listenizde olsun.
6) Chaos Gate: Daemonhunters
Yakın dönemde çıkmış, XCOM severleri ihya eden bir oyun. Space Marines’in şeytani güçlerle mücadele için özel olarak görevlendirilmiş, gizli Grey Knights Chapter’ını yönettiğimiz bir sıra tabanlı strateji. Eski zor stratejileri özleyen bir oyuncuysanız size istediğinizi verecektir. Nurgle’ın leş lejyonu sizi bekliyor. Detaylı incelemesi şuralarda bir yerlerde. Türü seven dinozorlar grafiklere takılmazlarsa 1998 yapımı SSI yapımı Chaos Gate’e de şans verebilirler.
5) Mechanicus
Çoğu W40K oyunu sıra tabanlı ve onların önemli bir kısmı da Space Marines’i (yani Adeptus Astertes’i) merkeze almakta. Mechanicus ise Adeptus Mechanicus odaklı bir XCOM türevi strateji. Basit bir XCOM kopyası bekleyen oyuncuları görevleri, karakterleri ve müthiş ses ve müzikleriyle şaşırtmış döneminin gizli hitlerinden biri. Bu oyunu türevlerinden ayıran önemli bir özelliği hikayesini Black Library yazarı Ben Counter’ın yazması ki hakkını vermiş de. Mechanicus’da tech priest’leri görevlerde gelen malzemelerle geliştiriyor ve daha zorlu görevlere koşturuyoruz. Gölgelerde Necronların ne tür karanlık hediyeler gizlediğini bilmek mümkün değil. Epic Game Store’un daha önce ücretsiz verdiği oyun, kütüphanenizde denemenizi bekliyor olabilir.
4) Gladius: Relics of War (PC)
Civilization 5’i alıyorsun; diplomasidir ticarettir savaş dışı ne varsa dışarı atıyorsun ve W40K evrenine monte ediyorsun. Aha bu çıkıyor ortaya. İster yapay zekaya karşı oynayın ister gerçek (oyun sonuna kadar geçici) arkadaşlarınıza karşı. DLC’leri ile iyice olgunlaşan bu oyun 4X türünü sevenlere bambaşka bir eğlence yaşatıyor. Oyun süresi uzun, tekrar oynanabilirliği yüksek. Küçük bir not: Gladius’daki wildlife seviyesinin azaltıldığı halde bile bunaltıcı derecede yoğun ve kuvvetli. Abartırsanız daha birbirinize ulaşmadan bunalabilirsiniz.
3) Space Marine (PC, PS3, Xbox 360)
Arzulanan bir oyun tipini dümdüz uygulayarak isteneni veren 3.şahıs aksiyon oyunu: Yürüyen savaş makinası bir Ultramarine Titus’sun. Orkların üzerine jetpack veya koşarak türlü silahlarla ölüm yağdırıyorsun, kombolarla coşuyorsun. Chainsword, bolter, lightning clow derken oyun akıyor. 2021’de Anniversary Edition’ı çıktı. Hikayesi evrendeki kompleks hikayelere göre biraz düz, ancak aksiyon olanı yüksek. Yeni oyun beklerken bir kez daha bitirilebilir.
2) Dawn of War 2 (PC)
İlk oyunu gerek oyun duayenleri gerekse W40K severler tarafından daha çok saygı görse de bu gerçek zamanlı strateji serisinin ikincisini bir başka severim. Hatta yukarıda subjektif olacağım demişken bir an elim bunu ilk oyun yapmaya itti desem yalan olmaz. Oyunda en sevdiğim üs kurmaya ayrılan zamanın azaltılıp savaş stratejilerine ve çarpışmalara ayrılan zamanın had safhaya çıkmasıydı. Doğru süper silahı seçmek, süper gittiğini sandığın oyunu stratejik lokasyonu canın pahasına koruyan düşmandan alamayıp kaybetmek, oynanışları farklılaşan sınıflar, stratejinizi değiştiren kahraman seçimleri, the Last Stand modu. Mis mis. Senaryo modları (DoW II & Chaos Gate) ayrı güzel, skirmish ve multi’si (Retributon) ayrı güzel. Şu an biri “haydi oynayalım!” dese birkaç saate multi’deyim.
1) Dawn of War
Sadece W40K adına değil. Şüphesiz gelmiş geçmiş en rafine ve güzel gerçek zamanlı oyunlardan biri. Üçüncü oyuna Moba formülü katmaya çalışıp bir garabet ile oyuncuları küstürmeselerdi, sadece grafikleri ve birimleri güncelleselerdi bile şu an oynuyor olurduk. İlk oyun ise ek paketleri, oyun stratejisi farklılaşan tarafları, stratejik nokta ele geçirme ve koruma şekilleri ile üs kurma odaklı gerçek zamanlı stratejileri arasında gerçek bir klasik. Hiç oynamamış oyunseverler Steam’den Master Collection paketini alarak sırasıyla DoW-Winter Assault ve Soul Storm’a geçebilirler. Yalnızca gerçek zamanlı strateji sevenler için bile bu oyun bir klasik.