Epic Games, FTC'ye 500 Milyon Dolar Ceza Ödemeyi Kabul Etti

Fortnite'ın getirisinin yanında devede kulak

Amerika Birleşik Devletleri Federal Ticaret Komisyonu, Epic Games ile uzlaştıklarını ve Epic Games'in Çocukların Çevrimiçi Gizliliğini Koruma Yasasını (COPPA) ihlal ettiği ve oyuncuları satın alıma yönlendiren "karanlık model" (kullanıcıları kandırmaya yönelik hazırlanmış arayüz tasarım hileleri) kullandığı gerekçesiyle yapılamn suçlamalar karşısında 520 milyon dolar ceza ödemeyi kabul ettiğini duyurdu.

Epic Games, COPPA kanununu ihlal ettiği için 275 milyon dolar ceza ödeyecek ve bu bir FTC kuralının ihlali yüzünden uygulanan en büyük ceza. Anlaşma gereği Epic Games çocukları ve gençleri korumak adına daha güçlü ayarlar kullanacak ve bu kapsamda sesli ve yazılı sohbetler varsayılan ayar olarak kapalı olacak.

245 milyon dolarlık ceza ise Fortnite'ta kullanılan karanlık modellerle ilgili. Bu ceza bu uygulamadan etkilenen kullanıcılara iade yoluyla uygulanacak, yine bu da video oyunlarıyla ilgili bu konudaki FTC'nin bu kadar anlaştığı en yüksek miktarda para iadesi anlamına geliyor.

FTC, Epic'e karşı iki dava açmış, bunlardan birinde Epic'in Fortnite yoluyla 13 yaşından küçük çocukların kişisel bilgilerini topladığını ve bunu ebeveyn veya yasal gardiyanlarının iznini almaksızın yaptığını söylemişti. Gerçek zamanlı yazılı ve sesli sohbetlerin çocuklar için açık oluşu da yine bir başka ihlal konusuydu. Dava dosyasına giren kanıtlarda 2017 yılında bile bazı Epic çalışanlarının bu ayarlarla ilgili çekincelerini belirttiği yazışmalar bulunuyor.

"Karanlık model" ise yine Epic'in Fortnite oyuncularını satın almaya yönlendiren hileler kullanmoş olması. Örneğin oyunu uyku modundan çıkarmak için veya bir eşyayı ön incelemek için bir düğmeye bastığınızda o an için ekrana çıkan satın alım penceresine yanlışlıkla tıklamak, özellikle de 'tek dokunuşla ödeme' ayarı kullananlar için büyük sıkıntı. Bunu yapan başka uygulamalar da var ve bu da cezaya tabi bir davranış. 2018 yılına kadar V-Bucks satın alımlarının hesaba tanımlı bir ödeme yöntemi olduğu sürece ekstra onay bile gerektirmeden yapılması da sıkıntı yaratmış haliyle.

Sonuç olarak Epic Games yüklü miktarda ceza ödemeyi kabul ederek bu davalarda sıyrıldı diyebiliriz. Tabii yılda 6 milyar dolar gelir elde eden bir oyun için 500 milyon dolar öyle çok da büyük bir para değil, onu da unutmamak lazım.

YORUMLAR
Atlas Estrella
20 Aralık 2022 18:44

Nasıl çok değil? Yedi sülalem 77 yıl  çalışsa yine o parayı toplayamaz. Ceza ödeyeceğinize fakirlere dağıtsaydınız ya o parayı mübarekler!

Parolamı Unuttum