Google Arama Çubuğuna Gizlenmiş Sürpriz Yumurtalar

Gizemli komutlara birlikte bakıyoruz

İnternetin karanlık çağlarından beri yanımızda olan bir isim Google. Hayatına ufacık bir arama motoru olarak başlayan bu marka, şimdilerde dünyanın en büyük şirketlerinden birine evrilmiş durumda. Telefonlarımızda, e-postalarımızda hatta uygulamalarımızda bile karşımıza çıkan Google, artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası.

Binlerce irili ufaklı şirketin ve girişimin sahibi olan firma, en temel gelir kaynağı olan arama motorundan hatırı sayılır miktarda kar etmeye devam ediyor. Dünyanın en çok kullanılan arama motoru Google, kendi içerisinde de ufak gizemler barındırıyor.

Oyungezer ekibinin “gizemlerle ve efsanelerle” kafasını bozmuş kişiliği olarak burada da devreye ben giriyorum. Bu kez birlikte oyun dünyasına değil, internetin omuriliğinde bulunan gizemlere doğru yolculuğa çıkıyoruz.

Hepiniz Google’ın özel günlerde düzenlediği “Doodle’lara” nasıl ulaşılabileceğini biliyorsunuz. Fakat bazı terimlerin Google aramalarınızı ilginç şekillere soktuğundan haberdar mısınız?

* Örneğin bir araştırma yazısı için Google üzerinden “askew” kelimesinin anlamını arayacaksınız diyelim. Karşınıza çıkan yamuk ekran sizleri şaşırtmasın zira bu kelime “düz olmayan, yamuk” anlamında.

* Eğer bilgisayar mühendisi, yazılımcı ya da matematikçi değilseniz “recursion” kelimesi size uzak geliyor olabilir. “Özyineleme” anlamına gelen bu kelimeyi Google’da arattığınızda karşınıza “Bunu mu demek istediniz?” seçeneği çıkıyor ve sizi sonsuz bir tekrarın içerisine sokuyor. İşin ilginç kısmı ise kelimeyi Türkçe, yani özyineleme şeklinde, aradığınızda da aynı sonucu elde ediyorsunuz.

* Douglas Adams’ın klasikleşmiş romanı Otostopçunun Galaksi Rehberi, popüler kültürün önemli parçalarından biri. İşte tam da bu sebepten ötürü kendisine Google’ın gizemleri arasında yer bulmuş durumda. Kitap içerisinde hayatın, evrenin ve her şeyin anlamı olarak nitelendirilen 42 sayısı, Google’da hayatının anlamını arayan herkesi karşılayan eğlenceli bir gizem. Eğer İngilizce şekilde Google’da “The Answer to life the universe and everything” tümcesini aratırsanız, karşınıza her şeyin cevabının 42 olduğunu gösteren bir hesap makinesi çıkıyor. Eğer bu cümleyi Türkçe aratırsanız karşınıza 42 sayısının Wikipedia sayfası çıkıyor.

* Klasikleşmiş bir romandan klasikleşmiş bir oyuna geçiyoruz. Nintendo’nun olmazsa olmaz isimlerinden olan Star Fox, Japon firmanın yeni nesil konsolu Nintendo 64’ün de önemli oyunlarından biri olmuştu. Oyun içerisindeki karakterlerden olan Peppy’nin Fox’a sürekli olarak “Do a barrel roll” komutu vermesi, oyun dünyasının ilk meme’lerinden biri haline dönüşmüştü. Bu durum Google’daki çalışanları da etkilemiş ve kendileri bu ifadeyi arama motorunda kullanan herkese ilginç bir sürpriz hazırlamış.

* Oyunlardan bahsetmişken Google’ın içerisindeki kendi oyunlardan bahsetmemek olmaz. Bunlardan en önemlisi Google’ın, PacMan’in 30. yaşını kutlamak için yaptığı Doodle. Hala Google’a PacMan yazarak oynayabileceğiniz bu Doodle, yüksek skorları tutan bir sisteme de sahip.

* Buna ek olarak Nokia 3310’ların vazgeçilmezi olan Snake oyununu da tarayıcınız üzerinden oynayabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Google arama çubuğuna Snake yazmak. Hem yön tuşları ile oynamak çok daha kolay.

* Solitaire ve Tic-Tac-Toe gibi klasikler de Google’ın “oyun kütüphanesinde” kendisine yer bulan isimler arasında. İki oyunu oynamak için de yapmanız gereken şeyler bu isimleri arama motoru üzerinde araştırıp oyunları başlatmak oluyor.

Google’daki güncel gizemler şimdilik bu kadar. Atari Breakout, Gravity ve diğer pek çok terimin artık çalışmadığını hatırlatmakta fayda var. Öte yandan eski günlere dönmek ve bu tarz içerikler ile eğlenmek isteyenler için Google Doodles ve diğer pek çok site bu hizmetleri sunmaya devam ediyor.

YORUMLAR
creepylord
25 Şubat 2020 10:56

Bir zamanlar buna benzer zerg rush adında bi easter egg vardı. o harfleri basıyordu ekranı tıklaya tıklaya öldürmeye çalışıyorduk.

Parolamı Unuttum