Yeni Başlayanlar İçin Kutu Oyunu Önerileri

Monopoly içermeyen bir liste

Kutu oyunları kültürünün ülkemizde çok var olduğu söylenemez ne yazık ki. Eğer bir oyun oynanacaksa da Tabu, Monopoly gibi oyunlar tercih ediliyor. Oysaki buzdağının diğer tarafında öyle cevherler var ki sadece birkaç oyun sonra “Biz niye bunlarla kendimizi kısıtlamışız” diyorsunuz. Ve derine indikçe ne kadar da büyük bir havuzun var olduğunu fark ediyorsunuz. 

Bu yazı da bu harika aktiviteye hem kendisi hem de arkadaşlarını dahil etmek isteyenler için başlangıç seviyesi kutu oyunlarını içeriyor. Liste fazlaca uzayabilirdi ama her oyuna ulaşmak çok kolay olmadığı için kadro daha çok erişilebilir ve herkesin beğenebileceği tarzda oyunlar üzerine şekillendi. 

CATAN (1995)

Oyuncu Sayısı: 3-4
Oynama Süresi: 60-120 dakika


Yılların eskitemediği Catan’da oyuncuların amacı Catan şehrindeki en baskın güç olmak. Bunu gerçekleştirmek de buğday, tuğla, tahta gibi kaynakları harcayarak yollar ve evler yapmaktan geçiyor. Kaynaklar, rastgele yerleştirilmiş altıgen şeklindeki biyomlardan kazanılıyor. Zarlarla gelişiminizi ve kaynak sayınızı arttırabiliyorsunuz. Ayrıca oyuncular arası ticaret de mümkün. Yani Catan’da oyuncular arası etkileşim var.

Carcassonne (2000)

Oyuncu Sayısı: 2-5
Oynama Süresi: 30-45 dakika

Fransa’nın kalelerle ünlü Carcassonne şehrinden ilham alınarak tasarlanan Carcassonne'da oyuncular; içerisinde yol, kilise, otlak arazi ve tabii ki de kale bulunan karoları birbirleriyle uyumlu olacak şekilde yerleştirerek kendi Carcassonne’larını yapıyor. Bunu yaparken de oyuncular işçilerini bu alanlara yerleştirip en büyük bölgeye (puana) sahip olmaya çalışıyor. Herkesin sırayla karoları yerleştirdiği oyunda oyuncular arası etkileşim yok.

Cascadia (2021)

Oyuncu Sayısı: 1-4
Oynama Süresi: 30-45 dakika

Aynı Carcassonne gibi (bu kez altıgen) karoları yerleştirerek oynanan Cascadia’da amaç kendi habitatımızı kurmak. Carcassonne'dakinin aksine herkesin kendi alanının olduğu oyunda seçebileceğimiz yüzü açık dört karo bulunuyor. Bu karolar beraberinde bir hayvan token’ı içeriyor ve yerleştirdiğimiz karolar ve hayvanlarla yaptığımız kombinasyonlar oyunu kazanıp kazanamadığımızı belirliyor.

Ticket to Ride: Europe (2005)

Oyuncu Sayısı: 2-5
Oynama Süresi: 30-60 dakika

Ticket to Ride ana oyununun Avrupa haritasında oynanan bu versiyonunda amacımız, sahip olduğumuz hedeflerde gösterilen şehirlerin arasına ray hattı oluşturmak. Bunun için gereken vagonları marketten alıyorsunuz ama vagonlar farklı renklerde ve her rengi her şehir arasında kullanamıyorsunuz. Bireysel hedefler ne kadar uzun yol içeriyorsa o kadar fazla puan alıyorsunuz ve en çok puan toplayan oyunu kazanmış oluyor.

Azul (2017)

Oyuncu Sayısı: 2-4
Oynama Süresi: 30-45 dakika

Portekiz'in Evora bölgesinde bulunan Kraliyet Sarayı’nın duvarlarını en güzel şekilde süslememiz gereken Azul’da herkesin kendi oyun tahtası bulunmakta. Ortada rastgele gruplanarak bulunan taşları sırayla alarak kendi tahtamıza yerleştirdiğimiz oyunda amaç en düzgün şekilde taşları yerleştirebilmek. Çünkü taşlar istediğiniz gibi yerleşmiyor ve istediğiniz kadar da alana sahip değilsiniz.

Dixit (2008)

Oyuncu Sayısı: 3-8
Oynama Süresi: 30 dakika

Listedeki tek parti oyunu Dixit’in kuralları yok denecek kadar az. Herkesin elinde sadece görsel bulunan altı adet kart var ve sıradaki oyuncu bu görsele uygun bir kelime söyleyip kartı ortaya kapatıyor. Diğer oyuncular ise bu kelimeye en uygun ellerindeki kartı kapalı şekilde ortaya koyuyor. Karıştırılan kartlar açıldıktan sonra herkes ana oyuncunun kartını tahmin etmeye çalışıyor ve ona göre puanlamalar yapılıyor. İşte Dixit bu kadar!

Wingspan (2019)

Oyuncu Sayısı: 1-5
Oynama Süresi: 40-70 dakika

Wingspan bu listede yer almalı mı emin değilim, çünkü bir tık fazla karışık bir yapısı var. Ama gerek teması gerek oynattığım herkesin beğenmesi sebebiyle listede yer olsun istedim. Kuş meraklısı bir insan olarak oynadığımız Wingspan’de amaç kendi habitatımızı farklı kuşlarla donatmak. Bunu kuş kartlarıyla yapıyoruz ve aynı zamanda çeşitli hedefleri de yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu bazen yumurta sayısı oluyor, bazen belli bir yuva tipindeki kuşları toplamak oluyor. Bu sayede en yüksek puanı almaya çalışıyoruz.

Patchwork (2014)

Oyuncu Sayısı: 2
Oynama Süresi: 15-30 dakika

Ülkemizde aynı zamanda Yamalı Yorgan olarak da bilinen Patchwork'te oyuncular farklı biçimlerde ve tasarımlardaki kumaşları, kendi tahtalarına en uygun şekilde yerleştirmeye çalışıyor. Bu kumaşları oyunun para birimi olan düğme karşılığında alıyorsunuz. Neticede tahtanızda en az boşluk kalacak şekilde kumaşları dizmek en büyük amaç. Ayrıca 7x7'lik bir yorganı ilk bitiren ekstra düğme ödülü kazanıyor. 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum