id Software, Mick Gordon'la İpleri Kopardı

Doom Eternal'ın baş yapımcısından açıklamalar

Mick Gordon ile id Software ve Bethesda arasındaki anlaşmazlık geçtiğimiz günlerde günyüzüne çıkmıştı, hatırlayacaksınız. Doom Eternal'ın soundtrack albümüne gelen bir eleştirinin ardından ödüllü besteci Mick Gordon albümün miksajını kendisinin yapmadığını söylemiş, kalitesizliğin sebebinin bu olduğunu belirtmişti. Hatta önceden yayınlanan bir parça için de "bu şarkıdaki tüm o aptalca zaman işareti değişiklikleri pazarlamada çalışan birinin bu şarkıyı hiçbir müzikal bilgisi olmadan bir araya getirmesinin bir sonucu" diyerek memnuniyetsizliğini dile getirmişti Gordon ve son olarak da bir daha id Software ile çalışacağımı sanmıyorum diyerek konuyu kendi açısından kapamıştı.

Mick Gordon, Doom, Wolfenstein, Prey gibi oyunlarda Bethesda'yla çalışmış, Doom soundtrack albümüyle çok sayıda ödül kazanmış bir isim. Haliyle bir anda kendisi ve stüdyolar arasında çıkan anlaşmazlık herkesi şaşırttı ve konuya son cevap da Doom Eternal'ın baş yapımcısı Marty Stratton'dan geldi. Stratton, Doom Eternal'ın baş ses mühendisini savunurken, bir daha Mick Gordon'la çalışmayı düşünmediklerini söyleyerek konuya şimdilik noktayı koydu.

Stratton'un yazdığı açık mektup oldukça uzun, tüm detaylarını şu linkten okuyabilirsiniz ama ben kısaca özet geçeceğim.

Stratton, Gordon'un besteci kimliğini överek başlamış ve kazandığı tüm ödülleri hak ettiğini söylemiş, ama sonrasında da kendisiyle çalışmanın zorluklarını anlatmış. Gordon'un mzellikle de Doom Eternal OST (official soundtrack) albümünü Doom Eternal Collector's Edition'ın çıkışına yetiştiremediğini, belirlenen son tarihe uymadığını ve bunun sıkıntı yarattığını söylüyor. Öyle ki, OST albümünü Collector's Edition ile birlikte veremedikleri için "bazı ülkelerdeki tüketici koruma kanunlarının, ön sipariş verilen üründe bu tür bir eksiklik olduğu taktirde ürünü geri iade hakkı" verdiğini ve bu yüzden OST albümünü yetiştirememenin büyük hayalkırıklığı olduğunu söylüyor.

Dahası, uzatılan süreye rağmen Gordon işi yine de yetiştiremeyince Baş Ses Tasarımcısı Chad Mossholder'ın devreye girmesini istemiş Stratton ve Mick Gordon'un oyun için yolladığı müzikleri editleyerek OST şarkıları oluşturulmuş. Yani o kayıtlardaki ses miksajının kalitesiz olmasının sebebi, kullanılan müzik kliplerinin orijinal sıkıştırılmamış kayıtlar değil de oyun için mikslenmiş parçalar olmasıymış. id Software'in elinde orijinal kayıtlar yokmuş, bu da Gordon'un suçu diyebiliriz.

Gordon sonrasında da üzerinde anlaştıkları 12 şarkı yerine sadece dokuz tane verebilmiş ve Stratton bunların da beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söylüyor.

Mick Gordon'un açıklamalarından sonra Chad Mossholder eleştirilerin hedefi olmuştu, her ne kadar Gordon Stratton'a bundan dolayı üzgün olduğunu söylese de bunu değiştirecek bir şey yapmayınca Stratton da bu açıklamyı yapmaya karar vermiş.

Stratton, "Bethesda yoluna devam etmeye hazır" diyor ve Doom Eternal DLC'sinden başlayarak Mick Gordon ile çalışmayacaklarını söylüyor. Aralarındaki anlaşmazlık bir noktada tatlıya bağlanır mı, bunu bilmek için çok erken.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum