İnceleme: Plants vs. Zombies 2

Daha fazla Free2Play?

Oyunlara "Free2Play" dendiğinde hala bir fırsat yerine tehdit görenlerdenseniz, Plants vs. Zombies 2'nin bu halde çıkmasına hemen kötü gözle bakmaya başlayabilirsiniz. Geçmişte olduğu gibi yaklaşık 10 lira bayılıp aldığımız bir oyuna şimdilerde sürekli olarak para vermek zorunda kaldığımızı hissetmek pek de güzel değil. Ama üzülmene gerek sevgili okur, Plants vs. Zombies 2 her ne kadar üstünde Free2Play etiketi barındırsa da pek çok aynı tip oyunun düştüğü hatalara yapmıyor. Tabii ki, PvZ 2'de de bahsetmeye gerek bile olmayan ufak tefek sorunlar mevcut ama hiçbir zaman kendinizi para harcamak zorunda hissetmemeniz pek çok açıdan PvZ 2'yi gönül rahatlığıyla oynamanızı sağlıyor.

Dediğim gibi, oyunu oynadığım süre içerisinde kendimi bir kere bile para harcamak zorunda hissetmedim. Yeni bitkiler ve bölümler aynı eskisi gibi açılıyor, pek çok açıdan PvZ 2 geçemediğiniz bölümlerin ardına geçmeniz için size para kullanmayı bir seçenek olarak sunuyor ve ilk defa bir oyunun Free2Play olmasının benim için gerçekten çalıştığını gördüm. Uzun zamandır bana karşı çalışan Free2Play mekaniklerini etkisiz hale getirmek için para harcamış biri olarak, bu değişiklik gerçekten bu tür oyunlara bakış açımda yeni bir sayfa açtı.

DAHA FAZLA ABSÜRDLÜK?

PvZ 2 üç ayrı bölgeye yayılmış: Eski Mısır, Korsanlar ve Vahşi Batı. Öncelerde oyun size önceki oyunlar gibi çizgisel gelebilir ancak oyunda birkaç bölüm sonra gitmek istediğini yerleri seçebileceğiniz harita aracılığıyla kendi yolunuzu çizebiliyor ve değişik yeni bitkiler ve güçlere nereden ve ne zaman ulaşabileceğinizi rahatlıkla buradan seçebiliyorsunuz. Her alanın kendine has özel zombileri var. Örneğin Eski Mısır zombilerinin bazıları düşürdüğünüz güneş gücüne göz koyup onları çalmaya niyetlenebiliyor.

Her yeni alana geçmek için belli sayıda yıldız toplamanız gerekmekte. Bu yıldızları bölümün sonunda toplayamadığınız takdirde atladığınız ya da daha önce yaptığınız ama tam yıldız toplayamadığınız yerleri daha iyi bir şekilde yapmaya çalışmanız gerekmekte. Ya da oyuna 10 lira (5 dolar) verip, bir sonraki alanı açabilirsiniz.

DAHA FAZLA STRATEJİ?

PvZ'nin stratejik altyapısını daha da güçlendirmek için Popcap oyuna hatırı sayılır mekanikler eklemiş. Örneğin parlayan zombiler artık bitkilerinize yedirebileceğiniz bitki yiyecekleri bırakıyor. Bu güç toplarını ayçiçeklerine bıraktığınızda bir anda bolca güneş gücüne sahip olabiliyorken, basit bir bezelye atıcıyı makineli tüfek gibi bir anda onlarca bezelye atan bir ölüm makinesine çevirebiliyorsunuz.

Bitki yiyeceklerini toplamak ve ne zaman kullanacağınızı bilmek oyundaki stratejik öğeleri daha ilginç bir seviyeye çıkartmış. Belli bir süre bitkileri güçlendiren bu yemekleri ister sadece zombilerden toplayın, isterseniz yine zombilerden düşen paralarla ya da gerçek parayla satın alın, oyun hiçbir zaman bunları almanız için sizi itekleyecek bir durum yaratmıyor.

İlk PvZ'nin aksine PvZ 2 çabuk zorlaşıyor. Açıkçası ilk oyunda birbiriyle aynı zorluktaymış gibi duran bölümlerden sonra, PvZ 2'nin bu konuda daha aceleci olmasına çok memnun oldum. Yine bu zorlanmayı ister kendi yetenekleriniz ve stratejilerinizle ya da ilerdeki bir bölümde açılacak bir bitkiyi daha önceden para vererek açarak geçebilirsiniz.

Sadece iOS platformunda bulunan Plants vs. Zombies 2, iPhone 4 ve iPad 2 üstü her türlü aygıtta rahatlıkla çalışabiliyor ve şimdilik Android ve diğer platformlarda bulunmuyor. Bu açıdan pek çok okurumuzun canını sıkacak Plants vs. Zombies 2, yine de uzun vadede her platformda kendini gösterecektir. Free2Play konusunda en iyi durum senaryolarından bir tanesini ortaya koyan PvZ 2, sizi asla köşeye sıkıştırmayan tutumuyla takdirimizi kazanmayı başardı. Eğer Plants vs. Zombies hayranıysanız şimdiye kadar oyunu zaten ezberlemişsinizdir. Ancak Free2Play olduğundan uzağında duranlarınız ya da PvZ'yle daha önce tanışmamış olanların oyuna bakması için güzel bir vesile bu oyun. Oynayın, oynattırın.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum