Film tadında oyun keyfi yapmaya az kaldı sanki?
Devamını okuKültür ve Turizm Bakanımız Nabi Avcı, Gölbaşı Vilayetler Evinde düzenlenen toplantıda bizleri ilgilendiren bir açıklamada bulundu.
5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin hazırlanan taslak hakkında konuşan Bakan Avcı, toplantının ardından basın mensuplarının sorularına yanıt verdi. Yasa taslağında internette yapılan izinsiz paylaşımlarla ilgili nasıl düzenlemeler yapılacak sorusuna da yanıt vermeyi ihmal etmedi. Avcı, "İnternette usulsüz kullanımla ilgili maddeler var. Mesela bir sanat eserini korsan, yasa dışı bir şekilde kullanıyorsanız meslek birliğiyle birlikte sizin internet kullanımınızı yavaşlatmaktan internete erişiminizi yasaklamaya kadar bir dizi tedbir öngörülüyor." dedi.
Avcı'nın sanat eseri açıklaması genişletilebilir, zira video oyunları da bugün pek çok ülkede eser ve fikir koruma haklarını altında değerlendiriliyor ve sanat eseri olarak da kabul görebiliyorlar. Süreç hakkında bilgilendirmelerine devam eden Avcı, "Taslak, internet sitemizde 30 gün süreyle görüşlere açık olacak. Bu bir ay içerisinde biz zaten komisyon üyelerimizden de gelen, kamuoyundan gelecek olan görüşleri, değerlendirmeleri alacağız. Son şeklini verip bu yasama dönemi bitmeden inşallah yasalaştırmak için Meclise göndereceğiz." şeklinde konuştu.
Nabi Avcı genel olarak film, dizi, müzik ve benzeri eserleri konu aldıysa da ülkemizde bir oyun şirketi de bu düzenlemeler sayesinde hakkını arayabilecek. Zira oyun yapımında da bu düzenlemelerin kanatlarının altına giren senaryo, müzik, özgün beste, fikir, telif ve görsel tasarım gibi pek çok alt başlık bulunuyor. Bakan, yaptığı açıklamada düzenlemelerin geçmişe dönük olmayacağını, bundan sonraki telif hakları için geçerli olacağını sözlerine eklemeyi ihmal etmedi.
Avcı, internetin kapatılmasının veya yavaşlatılmasının bireysel bir yaptırım olduğunun üstüne bastı, korsan kullanımı tespit etmeleri durumunda o andan itibaren bireysel olarak internet kullanımının yavaşlatılmasına başlanacağını belirtti.
> Superonline'dan AKK/AKN Açıklaması Geldi!
> Uydunet'in Yeni Kotalı Tarifeleri Belli Oldu
Konu hakkında doyurucu açıklamalar yapan Nabi Avcı, tarafların bu yeni düzenlemelere karşı nasıl tepkiler vereceği sorusuna ise "Telif hakları konusu dünyanın hiçbir yerinde ilgili bütün tarafları memnun edecek çözüme ulaştırılmış bir konu değildir. Burada ilgili bütün paydaşlar kendi çıkarlarını olabildiğince yüksekte tutmak istiyor. Dolayısıyla çatışan çıkarlar söz konusu olabiliyor. Bizim yaptığımız, bu alandaki kuralsızlıkları gidermek ve herkesin hak arayışlarına bir hukuki zemin ve çerçeve çizmek." şeklinde yanıt verdi.
Peki Korsan Kullanım Nasıl Tespit Edilecek?
Nabi Avcı, korsan kullanımın tespitini ise "Eserlerim internet üzerinden korsan paylaşıma açılıyor bilgisi bize ulaştığı anda biz bunu takip altına alıyoruz. Nasıl alıyoruz? Bir merkez kuruyoruz, yasa taslağımızda bu var, Dijital Hak İhlalleriyle Mücadele Merkezi. Yani sanatçıların dijital ortamlardaki haklarını korumak üzere bir merkez kuruyoruz ve bu merkezin başında bir savcı olacak. Münhasıran bu konularla ilgili savcılık hemen hızlıca müdahale edebilecek." dedi.
Normalde sevindirici bir haber tabii, ancak ülkemizde hem oyun fiyatlarının hem de sinema biletlerinin bir hayli pahalı olduğunu düşünürsek keşke bunlara da bir düzenleme gelse demeden edemedim. Neticede insanları korsana iten detayları çözmek çok daha ideal bir adım olurdu. Şu an için ülkemizde bu düzenlemelerden pozitif etkilenecek çok fazla oyun şirketi bulunmuyor, ama ülkemizde sektörün de hızla büyüdüğünü düşünürsek yakın gelecek ve bağımsız geliştiriciler için iyi bir adım gibi gözüküyor. İşin sinema/dizi yönü ise şüphesiz daha büyük ses getirecektir. Umarız bu sistem suistimal edilmez ve sadece sanatçıların haklarını korumaya hizmet eder. Bu noktada Polonyalı oyun şirketi CDPR'ın korsana yaklaşımından büyük dersler çıkarılabilir diye düşünüyorum.
Bu yeni düzenlemeler hakkında siz ne düşünüyorsunuz Oyungezerler? Korsana karşı iyi bir çözüm mü? Video oyun sektörümüz ne kadar etkilenir? Fikirlerinizi merak ediyoruz.
Kaynak: CNN Turk