Mafia'ya Doyamayanlara - Mafya Temalı 5 Oyun

Üçleme sizi kesmediyse

Mafia Definitive Edition için 18 seneden sonra oyun dünyasında tekrardan mafya rüzgarları estirmeyi başardı diyebiliriz. Bu rüzgar ne kadar sert esti ve daha ne kadar eser orası tartışmalı ancak yenilenmiş bir deneyimle karşı karşıya olduğumuz da bir gerçek.

Mafia Definitive Edition nasıl bir iş çıkardı, nelerini beğendik nelerine daha iyi olabilirdi dedik öğrenmek isterseniz sizleri Mafia Definitive Edition inceleme yazımıza alalım çünkü bu yazı Mafia Definitive’i merak edenler için değil, Mafia’ya doyamayanlar ve daha çok mafya teması isteyenler için.

Bolca takım elbise, beylik laflar ve patlamalı sahne çıkışı barındıran Mafya Temalı Oyunlar listemizde sizler için tekrardan karanlık suç dünyalarına girebileceğiniz oyunları listeledik. Dilerseniz daha fazla vakit kaybetmeden listeye geçelim.

1) The Godfather: The Game

Baba filminin mafya temalı olan her yapıma iz bıraktığı ve filmlerin arasında “efsanevi” bir kategoride yer aldığı aşikar. The Godfather: The Game ise doğrudan bir film oyunu olarak karşımıza çıkıyor.

Godfather oyununda Don Barzini’nin emirleri doğrultusunda öldürültülmüş bir Corleone ailesi üyesi olan Johnny Trapani’nin oğlu Aldo Trapani rolünde oynuyoruz (Mafia’dan Sam Trapani ile olan ilişkisi yalnızca soyadı benzerliği ile sınırlı). Oyun boyunca filmden ikonik sahnelere bizzat tanık olurken aynı zamanda bu unutulmaz anlara Aldo Trapani olarak dahil oluyor ve filmin sahne arkasına geçerek filmde işlenen konuları daha detaylıca görme fırsatı yakalıyoruz.

Yeri geldiğinde aldığımız emirler doğrultusunda yataklara at kafası koyuyor, yeri geldiğinde de vaftiz sahnesinde aktif olarak rol alıyoruz. Ayrıca güzel modellenmiş New York Şehri ve aileler arası savaşta yaptığımız hamleler ile adım adım yükselmemiz de oyunu daha güzel yapan önemli noktalardan. Kısacası The Godfather: The Game, filmin sadece isminden yararlanan bir oyun olmayı reddediyor ve oyunculara eskimeyen güzel bir deneyim sunuyor.

2) Sleeping Dogs

Bir gizli polis olan Wei Shen rolünde Sun On Yee Üçlülerine (Uzak Doğu kültüründe bir çeşit mafya/örgütlenme) sızmaya çalıştığımız ve oyun boyunca güçlendirmelerimizi bile mafya veya polis olarak yaptığımız, mafya temasını farklı bir şekilde ele alan Sleeping Dogs birçok iyi işlenen unsurla beraber en iyi mafya temalı oyunlardan biri diyebilirim.

Batman Arkham oyunlarından alışık olduğumuz dövüş sisteminin bir benzerini kendi evrenine uygun bir şekilde adapte etmeyi başaran ve kendine has sürüş mekanikleri ile açık dünyada gezmenin keyfini arttıran Sleeping Dogs, aynı zamanda işlediği hikayesiyle günümüz dünyasına göndermeler ve eleştiriler de bulunduruyor. Dünya çapında bir hayli üyeye sahip olan gerçek Sun Yee On Üçlüsü’nün kelimeleri değiştirilerek oluşturulmuş kurgusal Sun On Yee Üçlüsü, günümüz Çin yeraltı dünyasının bir aynası.

Oyunun tek eğlenceli kısmı hikaye bölümlerinden ibaret değil. Temayı yansıtan modellemeler ve eğlenceli etkinliklerle de oyuncuyu içine çekmeyi başarıyor Sleeping Dogs.

3) Yakuza 4

Hazır konu Uzak Doğu mafya oyunlarına gelmişken Yakuza’dan bahsetmeden geçmek ayıp olur. Kendi Klanının patronu olmak isteyen Kazuma Kiryu’nun klanına sahip olma dönemini ve sonrasını deneyimlediğimiz, içinde her türden duyguyu barındıran, kendimizi yalnızca bir mafya gibi hissetmekle kalmayıp aynı zamanda karakterlere de bağlandığımız bir seridir Yakuza.

Peki neden Yakuza serisindeki diğer oyunlar değil de Yakuza 4? Çünkü Yakuza 4 ile serinin diğer ana oyunlarından farklı olarak Kazuma Kiryu’nun yanı sıra (daha sonra eklenti olarak Kiwami 2’ye eklenen Majima Goro ile de oynayabiliyorduk) 3 farklı karakterle daha oynayabiliyoruz. Bu durum gayet işlendiği için hikaye odağını kaybetmek yerine iyi işleniş sayesinde gerçek odağı olan Japon suç dünyasını gözler önüne seriyor.

Açık dünya kısmında ise beklenilenin aksine yeni oynanabilir bölgeler eklemek yerine ilk oyundan alışık olduğumuz Kamurocho bölgesini derinleştiriyor. Yakuza 4 ile hikaye ve evren genişlerken oynanılan alanın küçülmesi ise bir rastlantı değil. Alanın küçülmesi ile detaylandırma artıyor. Yakuza 4 Kamurocho’sunda daha önceden görmediğiniz ara sokaklar, eskiden erişemediğiniz karanlık geçitler ve çeşitlendirilmiş birçok yan etkinlik oyunda işlenen mafya temasının ağırlığını iyiden iyiye hissettiriyor.

4) Scarface: The World is Yours

Tıpkı The Godfather: The Game gibi örnek bir film oyunu var karşımızda. Scarface de yine efsane bir filmi oynanabilir bir deneyim olarak karşımıza getiriyor ancak Godfather oyunundan farklı olarak Scarface’de filmin sahnelerini canlandırmıyoruz.

Scarface içerik olarak çoğu film oyununa kıyasla farklı bir yol izlemeyi tercih ediyor ve izlediği bu yolda da gayet başarılı olduğunu söyleyebilirim. Scarface: The World is Yours’a filmin bittiği noktadan başlıyoruz. Evet, film pek devamı olacak gibi bitmiyordu ve işte oyunun da yapmaya çalıştığı şey bu noktada ortaya çıkıyor. SPOILERScarface filminin sonunda Tony Montana (Al Pacino)’ malikanesindeki çatışma sırasında düşmanlarına direnirken öldürülüyordu/SPOILER ancak oyunda tam bu noktada bizlere Tony’nin kontrolü veriliyor ve öfke moduna geçerek düşmanlarımızı bir bir alt ettikten sonra sığınağımıza kaçıyoruz. Bu noktadan sonraysa yavaş yavaş krallığımızı kuruyor ve bir nevi küllerimizden doğmaya çalışıyoruz.

Gerek sıfırdan bir suç krallığı kurmamızla, gerek Al Pacino olarak öfke modunda düşmanlarımızı tam anlamıyla yok edebilmemizle Scarface: The World is Yours en iyi mafya oyunu olmasa da listemizde ilk 5’e girmeye hak kazanıyor.

5) L.A. Noire

L.A. Noire’den listedeki diğer 4 oyun kadar “mafya” hissi alamayacağınız bir gerçek ancak zaten Noire’in de böyle bir iddiası yok. İsminden de anlaşılabileceği gibi film noir havasını sonuna kadar yaşayabileceğiniz bir oyun L.A. Noire.

1947 yılının Los Angeles Şehrinde davadan davaya koştuğumuz bir dedektiflik oyunu olan Noire ile döneme suç işleyen değil de suçları cezalandıranlar tarafından bakma fırsatı yakalıyoruz. Çıkış yaptığı dönem mocap teknikleri ile oyuncuların mimiklerini neredeyse birebir bir şekilde oyuna aktaran yapımcı ekip her vaka için ayrı bir özen göstermiş ve ortaya gerçekten klasik bir yapım çıkartmış.

Tabii günümüzde bu mimikleri görme olayı neredeyse her yapımda karşımıza çıkan sıradan bir teknoloji haline geldi ancak dediğim gibi çıktığı dönem gerçekten de oyunun işlenişine ve kendini oyuncuya ifade edebilmesine büyük katkısı bulunan yeni bir teknolojinin verimli bir şekilde kullanılmasının örneğiydi bu. Eğer 1947’nin yozlaşmış Los Angeles’ında dedektiflik yapmak ve film noir bir maceraya atılmak isterseniz L.A. Noire, mafya ve suç temasına getirdiği alternatif bakış açısıyla deneyim edilebilecek en iyi seçeneklerden biri.

Listemizin sonuna geldik ancak bu demek değil ki oynamaya değer sadece 5 mafya oyunu var, biz de daha çok mafya oyunu denince akla ilk gelmesi gereken oyunlara değinmeye çalıştık. Umarım llistemiz sayesinde eskiden güzel anlar yaşadığınız oyunları tekrar yad etme fırsatı yakalamış veya son günlerde esen mafya rüzgarlarına tekrar kapılmak için aradığınız oyunu bulmuşsunuzdur. Oyunla kalın, sağlıkla kalın.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum