Microsoft, Sony ve Nintendo. Oyun ve konsol dünyasının üç dev ismi bu sefer çapraz platform için değil, Trump yönetiminin vergi uygulamaları için bir araya gelmiş durumda.
Bildiğiniz gibi Amerika ile Çin arasındaki ticari savaş son günlerde farklı bir boyut kazandı çünkü Amerika başkanı Trump, istediği ülkelere ekonomik tehditler savurmayı seven bir isim. Teklif ettiği gümrük vergisi olayı da Çin'den ithal edilen ürünlere %25 ek vergi getirecek ve aslında bunun da Amerika'daki çoğu şirketin işine zarar vereceği düşünülüyor.
Microsoft, Sony ve Nintendo hazırladıkları mektupta bu verginin firmalara 'orantısız zarar' vereceğini belirtiyorlar. %25 ek verginin Amerikan tüketicilerine 840 milyon dolarlık bir külfet getireceği belirtilmiş ve bu zammın "video oyun konsollarını çoğu Amerikan ailesinin erişebileceği fiyat aralığının dışına çıkaracağı" uyarısında bulunulmuş.
Elbette burada söz konusu olan elbette sadece Amerika'da konsol satın alan kitle değil, ama Trump'ın dikkatini çekmek için Amerika'dan bahsetmek gerekiyor. Bu ek vergi olayı konsol üretim maliyetlerini arttıracak ve bu da tüm dünyadaki konsol fiyatlarının yükselmesine neden olacak. Amerika'ya ithal edilen video oyun konsollarının %96'dan fazlası Çin'de üretiliyor, bu üretim farklı ülkelere kaydırılması da söz konusu değil çünkü bu açıklanan ek vergilerin de üzerinde bir maliyet demek.
Mektupta eğer konsol fiyatları ciddi biçimde artarsa, konsol satışlarına bağlı olan binlerce Amerikalı oyun ve aksesuar üreticisinin göreceği zarar da korkunç olacaktır denmiş.
Bu üç firmanın açık açık olaya müdahil olması güzel bir şey, çünkü bu vergilere karşı daha ciddi bir kamuoyu oluşması lazım. Yoksa bundan zararlı çıkan yine biz oyuncular olacağız.
Trump'ın uygulamak istediği bu vergilerin ne zaman yürürlüğe gireceği (eğer girecekse) henüz belli değil.
Mektubun tam halini şu adresten indirebilirsiniz.
Ne demokratik olanı ne liberali, hiçbirisinde şaklaban gibi ülke yönetenlere dur diyecek hukuk üstünlüğü yok. Savaşların formu değişiyor artık, illa askeri sevkiyat veya bomba atmaya gerek yok savaş denilmesi için. Bir pezevengin keyfi, akıl dışı gerekçelerle iki dudağı arasından kurduğu bir cümleyle dünyadaki milyonlarca, milyarlarca insan bir anda fakirleştiriliyor, işsiz bırakılabiliyor ya da bir şekilde hayatı tepetaklak edebiliyorsa buna kitlesel kıyım denmez de ne denir. Daha da kötüsü bunun uluslararası mahkemelerce denetlenemez oluşu başlı başına insanlık ayıbı.