Mitoloji Oyunlardan Öğrenilir Mi? - Kratos

God of War'daki Kratos, gerçek Kratos'tan ne kadar farklı?

“My vengeance ends now.”.  Kratos, öfke ve kin dolu bir yolu bu cümle ile bitireli 10 yıl oldu. Ancak intikam yolculuğu sona ermiş olsa bile bu zorlu yolculuğun Kratos’da bıraktığı kalıcı izler onun için yeni bir içsel mücadelenin de başlangıcı oldu.

Yunan tanrılarını güzelce bir kıydıktan sonra yeni bir başlangıç yapmak ve öfkenin esaretinden kurtulmak için yolunu kuzeye çeviren Kratos, Nord tanrılarının hüküm sürdüğü bu soğuk diyarda tanrılardan uzak yeni bir hayat kurdu. Tabii Kratos’un peşini bırakmayan kaderi ve öfkeyle dolu geçmişi  onu bu bilinmez diyarların tanrılarıyla da karşı karşıya bırakacaktı. Bir zamanların zoraki Savaş Tanrısı Kratos bu sefer de yolunu huzur ile kesiştirememiş, yeni bir serüvene adım atmıştı.

> Mitoloji Oyunlardan Öğrenilir Mi? - Dante's Inferno

2018 tarihli yeni God of War haricindeki tüm God of War oyunlarında kendimizi Yunan Mitolojisi’nin tam ortasında, Olimposluların karşısında öfkeyle intikam yeminleri ederken bulduk. Oyun dünyasının en meşhur anti kahramanlarından olan Kratos ile bu uzun intikam yolunda özdeşleştik ve onun öfkesini biz de hissettik. Her oyunla beraber artan bu öfkemizi ise 3. oyunun tatmin edici sonuyla dindirdik. Peki Kratos bu uzun mitolojik serüven boyunca gerçek Yunan Mitolojisindeki Kratos figürü ile ne kadar uyuşuyor? Kratos gerçekten tüm Olimposluları alt etmiş ve ardından kuzeye yol almış bir emekli savaş tanrısı mı?

Yazımızda eski God of War oyunlarına dair spoiler'lar bulunduğunu belirteyim:

Karakterin Ait Olduğu Mitoloji: Yunan Mitolojisi

Yenilgiye tahammül edemeyen Spartalı bir savaş lordu olan Kratos’un, barbarların ordusuna karşı yenilgiye uğradığı bir savaşta Savaş Tanrısı Ares’ten destek istemesi ile başlıyor hikaye. Sonradan çıkan oyunlarda ve çizgi romanlarda kronolojik olarak geri dönüşler olsa da intikam yolculuğumuzun başlangıcını tetikleyen olay büyük ölçüde bu diyebiliriz. Yardıma gelen Ares ise Kratos’a o meşhur Kaos’un Kılıçları’nı armağan ediyor. Neredeyse tanrısal bir güce sahip olan bu kılıçlar ile barbarlara karşı galip gelen Kratos bu zaferin bedelini Ares’e sorgusuz sualsiz itaat ederek ödüyor. Ares ise bu durumdan faydalanarak gözünü öfke ve hırs bürümüş olan Kratos’un kendi ailesini öldürmesini sağlıyor. Öfkeli Spartalı, kendi öldürdüğü ailesinin külleri ile kaplanıyor ve Sparta’nın Hayaleti ismi ona bir lanet gibi yapışıyor.

Kratos’un peşini bırakmayan tek şey kötü şöhreti değil: Eşi ve kızını öldürdüğü görüntüler de zihninden bir türlü çıkmıyor. Bu görüntülerden ve kabuslardan kurtulmak isteyen Kratos’un yolu ise tekrar tanrılar ile kesişiyor. Bu sefer de Kratos’u, Ares’i öldürmek için kullanan tanrılar, O’nu yeni Savaş Tanrısı yapıyor. Tabii bir yandan da yarattıkları öfke dolu canavarın zamanında bir kahinin anlatmış olduğu; “Tanrıların sonunu getirecek olan savaşçı” olduğunu farkeden Olimposlular, Kratos’u yok etmenin de yollarını arıyorlar. Kratos bir kez daha tanrılardan ağır bir darbe alıyor ve yer altı dünyasına gönderiliyor.

Bu noktadan sonra tam anlamıyla başlayan “Yunan Tanrıları’nın kökünü kurutma” macerasında ise Kratos kendi geçmişi ve kişiliği hakkında bazı gerçekleri öğreniyor. Zeus’un, bir ölümlüden çocuğu olan Kratos bir yarı tanrı. Daha çocukken tanrılar tarafından yanlış yorumlanmış bir kehanet yüzünden kardeşi Deimos’tan koparılan Kratos, aslında kehanette bahsi geçen savaşçının ta kendisi. Tanrılar, kehanete göre sonlarını getirecek çocuğu Deimos sansalar da, esas işaretli olan, savaşçı kardeşini unutmamak için onun doğum izini vücuduna dövme şeklinde işleyen Kratos.

God of War oyunlarında bize dışlanmış bir Olimposlu olarak sunulan Kratos karakterinin tamamen kurgudan ibaret olduğunu söylemek mümkün. Bize oyun boyunca yer yer geri dönüşlerle ve yer yer ufak hikaye parçaları ile anlatılan Kratos figürü isimsel olarak Yunan Mitolojisinde bulunsa da oyunda anlatılan Kratos ile pek bir alakası yok. Oyunların yapımcısı olan Santa Monica Studios, Yunan mitolojisini God of War oyunları boyunca çok iyi işlese de ana hikayesini kendi kurguladığı karakterler üzerinden; mitolojide hafif değişimler yaparak anlatmayı tercih etmiş.

Öncelikle Kratos’un mitolojideki yerine bir bakalım.

Kratos ve kardeşlerini mitoloji sahnesinde ilk olarak şair Hesoid’in Theogony şiirinde görürüz. Kratos, oyunda aktarılanın aksine Zeus’un oğlu değildir, hatta Kratos tanrıların karşısında değil yanında duran bir figürdür mitolojide. Zeus’un bir numaralı adamı olan Kratos aynı zamanda tahtın en güvenilir koruyucusudur.

Titanların Kralı Pallas’ın, Stiks Nehri’nin Titan Tanrıçası Stiks’ten olan 4 çocuğundan biri olan Kratos ve kardeşleri Zeus’un yanında yaşar. Titanların ve 12 Olimposlunun arasında yaşanan Büyük Savaş, Titanların yenilgi ve esaretiyle sonlandığında Stiks elini çabuk tutar ve Zeus’tan aman diler. Zaten zafer sarhoşu olan Zeus ise Stiks’i ve 4 çocuğunu yanına alır. Stiks ve 4 çocuğuna kurduğu yeni rejimde yüksek mevkiler verir ve böylece zaten yenilgiye uğramış Titanlara bir darbe daha indirir.

Bu olayların ardından Kratos ve  3 kardeşi Olimposlularla bağlarını geliştirir. Aralarında başarısı ile en çok sivrilen Kratos ise Zeus ile güzel bir dostluk kurar ve Zeus’un birincil uygulayıcısı olur. Yunan Mitolojisinde insanlara ateşi armağan ettiği için Zeus tarafından cezalandırılan Prometheus’u zincirlemesiyle bilinen Kratos, God of War’da bu durumun tam tersi şekilde Prometheus’u zincirlerinden kurtaran bir karakterdir ki bu durum oyundan tanıdığımız ile mitolojide yer alan Kratos’un bambaşka karakterler olduğunu bir kez daha gözler önüne serer.

Mitolojik kıyaslama Kratos değil de Yunan Mitolojisinin oyuncuya yansıtılması açısından yapıldığında ise GoW oyunlarının her biri çok iyi iş çıkarıyor. Tanrıların kişilikleri ve Mitolojik Yunanistan imajının oyunda görsel ögeler ile anlatımı çok etkileyici. Fakat yazımızın konusunun Kratos olduğunu göz önünde bulundurarak oyundaki ve mitolojideki Kratos’un arasındaki tek benzerliğin, isim benzerliği olduğu aşikar. Ayrıca belirtmeliyim ki Yunan Mitolojisi’ndeki Kratos daha sonra Yunan diyarlarını terk eden bir figür değil; yani 2018'de çıkan ve serinin çehresini değiştiren GoW'da gördüğümüz yaşlı Kratos figürü de tamamen kurgudan ibaret.

Gerçek ile kurgu karakter arasındaki kopukluğa rağmen God of War serisi mitolojiyi ve mitolojik karakterleri, bir intikam yolculuğu üzerinden çok güzel anlatıyor. God of War oyunlarından belki Kratos'u yanlış öğrenebilirsiniz, fakat piyasada Yunan Mitolojisini deneyim edebileceğiniz uzun soluklu bir macera için yapılacak en iyi ve doğru seçimlerin başında God of War serisi geliyor demek de yanlış olmaz.

YORUMLAR
cavegamer3530
30 Kasım 2020 13:34

Mitoloji oyunlardan öğrenilmez bence zaten oyunu oynayan kimse oyunları aa oynayayımda mitoloji öğrenirim diye almıyor mitoloji öğrenecek adam tarih okur LMAO

mescut
29 Kasım 2020 22:19

Hiç bozmadan Titan çocuğu olması durumu geçerli olsaydı ilk oyunlarda, yeni GOW için çok daha kolay bir geçiş ve daha iyi intikam hikayesi de olabilirmiş ilk oyunlar için, şimdiki geçiş için açıklamalar var, özellikle Nors Mitolojisi için, yeni GOW ne kadar da iyi bir oyun olsa da hikaye ve boss olarak çok eksik gelmişti bana, GOW bildim bileli epik ve devasa boss'larla aklıma kazınmış, yeni GOW boss anlamında çok az ve o epik beklentimin çok altındaydı, hikaye olarak ben çok daha iyi bir şey bekliyorum, sadece birkaç twist ve karakter gelişimi dışında beklentimi karşılayamamıştı, beklentimin çok yüksek olmasından büyük ihtimalle diyordum, Ragnarok için büyük beklenti içerisinde olmamaya çalışıyorum o yüzden, ilk gameplay'e kadar tabi ki... =)

Parolamı Unuttum