Motorola Moto Z2 Play ve Moto GamePad - İnceleme

Mobil oyunlara yeni bir soluk mu geldi?

 Dürüst olayım (ola ola bir hal oldum): Telefonda oyun oynamaya çok da meraklı değilim. Yine aynı şekilde, cep telefonlarına da çok meraklı değilim. Hatta artırıyorum; handheld dediğimiz, ele avuca sığan oyun konsollarına da fazla bir merakım yok (Nintendo Switch, PS Vita vs.) Ne var ki, bugün oyun sektörüne baktığımızda, aslan payının mobil oyunlarda olduğunu görüyoruz.

Donanımsal açıdan markanın amiral gemisi Moto Z2 Force’un küçük kardeşi olan Moto Z2 Play; 5,5’’ 1080P Süper Amoled ekrana sahip. Ekranın renk kalitesi iyi, canlı ve inç başına düşen piksel sayısı da sınıfı içinde iyi düzeyde. İnce çerçeveli bu model gücünü Snapdragon 626 işlemci (Samsung Galaxy C7 Pro’da kullanılmış) ve Adreno 506 GPU’dan alıyor. Bu GPU, segmentinde başarılı olsa da, örneğin Honor 9’daki GPU’dan daha zayıf; yani kısacası üst düzey diyemeyiz. İşlemci ve GPU’ya ilaveten, telefon 4GB ram (3GB’lik bir versiyonu da var) ve 64GB hafızayla geliyor.

Artık telefon kameraları, düzgün ışıkla birleştiğinde, YouTube’da utandırmayacak videolar yayınlayabilecek hale geldi. Moto Z2 Play’in 12 megapiksellik kamerası da kullanımı kolay ve iyi iş çıkarıyor diyebiliriz. Elbette daha iyi performans için çok daha üst segmentteki ürünlere yönelmek gerekiyor.

Belirtmesem olmaz: Android 7.1.1’le gelen telefonun ekran kilidi tuşuyla, ana menüye dönememe gibi bazı sorunlar yaşadım (telefon özürlüyüm); fakat bu ayarlanabilir bir şey. Bu arada telefon hareket ettirilince saati ve bildirimleri gösteriyor. Öte yandan kolayca müzik dinlemek istiyorsanız, 3.5 mm’lik ses çıkışı bağlantısının hem yeri iyi, hem de son derece sağlam.

Moto Gamepad

Bu telefonu, biraz da dahil olduğu eko sistem içinde değerlendirmek lazım. Zira motomod eko sistemi içinde hoparlörler, kameralar, kılıflar ve hatta bir de gamepad var. Bütün bu eklentiler, modüler olarak telefona takıp çıkarılabiliyor. Burası önemli, zira Moto Z2 Play’in de en önemli satış noktalarından birisi bu. Zaten telefonun testini de beraberinde gelen Moto Gamepad’le beraber yaptık. Tamamen yabancı olanlar için hemen açıklayayım: Moto Z2 Play, Moto Gamepad’in içine oturuyor ve arkasındaki pinler sayesinde bağlantı kuruyor.

Moto Gamepad, bence ergonomik olarak başarılı. Açıkçası bazı oyunlarda avantaj sağladığı kesin. Şahsen ben tuş mesafesini ve platformun boyutu beğendim; yine üstteki R1/L1 görevini gören tuşlara basmanın da kolay olduğunu düşünüyorum. Ama mesela tombik parmaklılar veya büyük elliler ne der, bilemem. Ancak özellikle de trigger tuşları (R/L), his olarak çok güçlü değil. Bir PS4 veya Xbox hassasiyeti beklemeyin. Fakat bu küçük detaya karşılık, hem telefonun hem de platform görevi gören Moto Gamepad’in birbiriyle bağlantısı son derece sağlam, yine iki ürünün de malzeme kalitesi gayet iyi.

Belki bunları okuyunca, 299 TL’lik Moto Gamepad, telefonda oyun oynamak için son derece cazip gelmiştir. Gerçekten de öyle; zira Moto GamePad’i sadece bir gamepad olarak düşünmeyin. Fiyat etiketi, platformun aynı zamanda telefonla birlikte şarj edilebildiğini düşündüğüzde kulağa gayet makul geliyor.

Sonuçta Moto Z2 Play – Moto Gamepad evliliğini yapmak ayrı ayrı telefon ve de handheld bir oyun konsolu almaktan daha ekonomik bir çözüm. Fakat bu noktada ufak bir hayal kırıklığı var: Moto Gamepad, bazı oyunları yarım destekliyor, bazılarını ise hiç desteklemiyor. Moto Z2 Play’in kendi yazılımı içindeki oyunları (ki sayıları epeyce fazla), sorunsuzca oynayabiliyorsunuz, ancak örneğin hevesle FIFA ve NBA 2K oynamak için atlarsanız biraz hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz.

Moto Z2 Play ve Moto Gamepad genel anlamda ikilisini beğendim (ne yalan söyleyeyim, Moto Gamepad’i daha çok beğendim). Daha önce hiç denemediğim bu modüler sistem, telefonda oyun oynama meraklısı olmama rağmen bana cazip geldi. An itibarıyla Moto Z2 Play’in bizim incelediğimiz gri renkteki modelinin Hepsiburada.com’daki fiyatı 2 bin 129 TL. Yani toplamda 2 bin 400 TL’ye hem orta sınıf bir android telefon, hem de bir handheld oyun konsoluna sahip oluyorsunuz (gibi).

Karar vermek için bence kendinize iki soru sorun:

1) Telefonda ne kadar oyun oynuyorum?
2) Moto Gamepad’in desteklediği oyunları seviyor muyum?

Artılar

  • Kaliteli üretim.
  • Modüler eko sistem.
  • Telefonda oyun oynamak için birebir.

Eksiler

  • Her oyun desteklenmiyor.
  • Moto Z2 Play’in bazı özellikleri hayal kırıklığı yaratabilir.
YORUMLAR
Parolamı Unuttum