Bizim memleketteki tabiri ile atari salonlarının vazgeçilmezlerinden birisi..
Bir neslin bol bol jeton harcadığı,
Hadouken! Shoryuken!.. şeklinde naralar attığı ve belki de çıkışta birbirini dövdüğü, hala süregelen devam oyunları ile efsane olmuş bir seri!
Street Fighter !
İlk Street Fighter Oyunu (1987)
Benim yaşımdakilerin (1990 doğumluyum) genellikle serinin ikinci oyunu ile hatıraları olsa da Street Fighter’ın ilk versiyonu 1980 lerin sonlarına dayanır. 30 Ağustos 1987 tarihinde Takashi Nishiyama ve Hiroshi Matsumoto tarafından tasarlanan ilk oyun, Capcom aracılığı ile piyasaya sürülür.
Serinin ilki olan bu oyunda ana karakterimiz Ryu kontrol edilir ve kendisi dünya çapında düzenlenen bir dövüş turnuvasında rakiplerini alt etmeye çalışır. Oyun boyunca tam tamına 5 ülkeye seyahat söz konusudur. Söz konusu ülkelerde sonradan favori karakterlerimiz olacak isimlerin ilk hallerini görürüz. Örneğin benim de favorim olan Sagat’ı Tayland'a gittiğimizde gördüğümüz gibi.
Hatta Sagat bu oyundaki bölüm sonu canavarı denilebilir.
Street Fighter dönemine göre sunduğu oldukça yenilikçi yaklaşımıyla bir çok oyuna ilham kaynağı olduğu gibi piyasada artık standart haline gelen dövüş mekaniklerinin de ilkidir. Altı düğmeli kontroller sektörde bir nevi öncü görevi görmesini sağlar.
Sağlam bir oynanışla 15-20 dakika içerisinde bitirebileceğiniz bu oyun - bunca şeye rağmen - başlarda pek tutulmasa da devam oyunu işleri değiştirir.
Street Fighter 2 (1991)
Aradan geçen 4 yılın sonunda, yeniden raflardaki yerini alan Street Fighter bu kez oynanabilen 8 karakter ile oyuncuların gözdesi haline gelir. Her karaktere özgü dövüş mekanikleri ve kısmen de olsa iyileştirilmiş grafikleri ile dilden dile yayılmaya başlar. Hatta öyledir ki ilk oyunu epeyce bir gölgede bırakarak, 10 milyon dolardan fazla hasılat elde eder. Nintendo ve Sega gibi ev konsollarına taşınarak da 14 milyon kartuş satar. Benimde vakti zamanında çılgınlar gibi oynadığım oyun bu oyundur.
Daha sonradan;
Street Fighter 2 Champion Edition,
Street Fighter 2 The New Challengers,
Street Fighter 2 Turbo ve benzeri şeklinde, hem görsel kalitenin zenginliği, hem de -bazı yeni karakterlerin- eklenmesi gibi bir takım güncellemeler gelir. Hatta tırnak içerisinde bu ‘bazı karakterler’ olayları biraz daha karmaşık bir hale getirecektir.
Çünkü her şeyin bir noktada eski dünya ağır sıklet boks şampiyonu Mike Tyson ile bir bağlantısı vardır !
Sizler Mike Tyson ne alaka demezden önce ben kısaca izah edeyim.
Orjinal Street Fighter oyunlarında 4 adet boss bulunur.
Bunlar sırasıyla; Sagat, Vega, Balrog ve M.Bison’dır!
Bu listeden Sagat’ı direk eleyebiliriz çünkü konumuzla bir ilgisi yok.
Geriye kalan üç isim.. yani Vega, Balrog ve M.Bison olarak bildiğimiz isimler kendi aralarında isim değişikliği yapıldıktan sonra bu hale gelmiştir. Orijinalleri şuan bildiğimizden farklıdır. Oyunun Japonca versiyonlarında bunu rahatlıkla görebiliriz.
Yani özetle bizim yıllar yılı M.Bison olarak bildiğimiz karakterin adı aslında Vega,
Vega olarak bildiğimiz tırnaklı abinin adı aslında Balrog,
ve en bombası Balrog olarak bildiğimiz boksör abimizin adı da M.Bison!
Tamam ama Mike Tyson tüm bu anlatılanların neresinde derseniz?
Balrog olarak bildiğimiz M.Bison karakteri, hem görünüm olarak hem de bir nevi kelime olarak, Mike Tyson ile aşırı benzeştiği için o yıllarda Capcom böyle bir isim değişikliğine karar vermiş. Bu sebeple M.Bison.. yani Mike Bison, Balrog olmuş. Balrog, Vega olmuş. Vega da, M.Bison olmuş.
Biraz karmaşık gibi gelebilir ama Street Fighter evreninde böyle bir şey gerçekten de yaşanmış. Şimdi alın bu bilgiyle ne yaparsanız yapın diyelim ve bir sonraki oyuna geçelim.
Street Fighter Alpha Serisi (1995)
Takvim yaprakları 1995 tarihini gösterdiğinde Street Fighter Alpha olarak yeni bir seri daha piyasaya sürülür. Alpha Serisi Street Fighter 3 demek değildir. Hikaye olarak 1. ve 2. oyunun arasındaki zaman dilimini konu alır. Karakterlerin arka plan öyküleri zenginleştirilir. Oynanış ve görsellik açısından ufak dokunuşlar yapılır.
Street Fighter Ex Serisi (1996)
Street Fighter Alpha serisi toplamda 3 adet oyunla beraber 1998 yılına kadar devam edecektir. Ancak serinin üçüncü oyunu çıkana kadar 96 senesinde Street Fighter Ex adında yeni bir oyun daha sürülür. Oyun 3 boyutlu ilk Street Fighter oyunudur. Öte yandan bu zamanlar artık yeni rakiplerinin de piyasada var olduğunu gösteren yıllardır. Özellikle Namco’nun Tekken serisi orta yerde duran pasta dilimlerinden nasiplenmeye başlar.
Street Fighter Ex te tıpkı Street Fighter Alpha serisi gibi biz oyunculara toplamda 3 adet yapım bırakarak 2000 yılına kadar gelir. Ancak Tekken kadar etkili bir iş çıkardıkları söylenemez. Özetle 90’lı yılların sonlarına doğru patlak veren 3D çılgınlığından Street Fighter serisi de nasibini almıştır. Her ne kadar 4 yıl süren bir maceraya sahipte olsa erkenden bu hatanın farkına varılır ve herkesin beklediği Street Fighter 3 oyunu 1997 yılında kendisini gösterir ama…
Herkesin beklediği gibi bir oyun değildir!
Street Fighter 3 (1997)
Street Fighter 3 New Generation adı altında oyuncuların beğenisine sunulan bu yeni yapım içerisinde geleneksel karakterlerden sadece - Ryu ve Ken - olması sebebiyle epeyce bir tepki almıştır. Teknik anlamda birkaç yeni özellik eklenmiş de olsa yapılan hatanın üzeri örtülemez ve sadece aylar sonra Street Fighter 3 Second Impact adlı bir oyun daha çıkarılır. Bu oyun ile birlikte Akuma’yı, 1999 da sürülen Street Fighter Third Strike ile de Chun – Li’yi görebiliriz ama bütün bunların hiç biri serinin eski popülerliğini yakalamaya yeterli olmayacaktır.
Bu sebeple uzun uzun yıllar süren bir kış uykusu boy gösterir. Aralarda Marvel Super Heroes versus Street Fighter, X Men versus Street Fighter gibi ortak yapım işlerde olsa sonuç olarak firmanın en sevilen markalarından birisi olan Street Fighter'ın fişi çekilmiştir.
Street Fighter 4 (2008)
2008 senesinde yıllar süren sessizliğini bozup adeta sahalara yeniden dönen Street Fighter, 4. oyunu ile biz oyunculara göz kırparken, köklerine tam bir dönüş sağlayarak pazardaki yerini alır. Oyun Street Fighter 2 nın devamı niteliğindedir ve hayranlarına eskileri hatırlatır.
Zamanla aldığı güncellemeler sayesinde, orijinal karakterlerin haricinde bazı yeni karakterler eklenmiştir. Bunlardan biri de kıpkırmızı ten rengi ve turkuaz saç rengi ile ne alaka dedirten Türk karakter Hakan’dır.
Mortal Kombat serisinin domino ettiği dövüş oyunlarına, -çekilin babanız geldi- dermişçesine yeniden ortaya çıkan Street Fighter, hala eski popülerliğini yakalayamasa da bundan sonrasında sektörde kalıcı olduğunu kanıtlar.
2014 yılına kadar çıkardığı Ultra Street Fighter 4 ve Super Street Fighter 4 gibi güncellemelerle birlikte yerini sağlamlaştırır.
Street Fighter 5 (2016)
2016 yılında PlayStation 4 ve PC ye özel olarak çıkarılan Street Fighter 5 ise efsane serinin son kurşunudur denilebilir. Başlarda 16 kişilik bir kadroya sahip olsa da yıllar ilerledikçe gelen güncellemeler toplam karakter sayısının tam tamına 46 kişiye kadar ulaştığını gösterir.
2020'den sonra sessizliğe bürünen oyunumuz geçtiğimiz günlerdeki Playstation State of Play etkinliğinde, 6. oyunun tanıtımını yapmıştır diyelim, biraz da diğer medya araçlarından bahsedelim ve yavaşça yazımızı sonlandıralım.
Street Fighter Film ve Diğer Medya Araçları
1987 senesinden taa günümüze kadar gelmiş bulunduk ama Street Fighter filmi için şöyle baya bir geriye gitmek gerek. Neredeyse 30 yıl kadar geriye..
Jean-Claude Van Damme’ın başrolde Guile karakterini oynadığı 1994 çıkışlı Street Fighter filmi maalesef çoğu oyun uyarlaması film gibi kötü bir iş demek sanırım yanlış bir görüş olmaz. Tabi zamanında oyunun büyüsüne kapılan ve o yaşların getirdiği heyecan sebebiyle bir çok ‘çocuk’ gibi severek izlemiştim diye hatırlıyorum ama bugün geriye dönüp baktığımda film, gerçekten kötü!
Öte yandan filmin düşük puan ortalaması peşinden gelen animasyon serisine dur demeyi de başaramamıştır.
Sonrasında, 2009 yılında gösterime giren Street Fighter The Legend of Chun-Li filmi vikiye göre; "şimdiye kadar yapılmış en kötü filmlerden biri!" olarak kabul edilir.
Final
Sonuç olarak beyaz perdede yüzü gülmeyen Street Fighter, zamanın en iyi içeriklerinden birisi olduğu için gerek oyunları, gerek ise mangalarıyla bir çok medya aracı sayesinde günümüze kadar gelen ve hala adından sıklıkla söz ettiren bir seri olarak piyasadaki yerini korumuştur diyelim..
Burada bitirelim. Yazının başlarında söylediğim üzere benim favori karakterim Sagat sevgili arkadaşlar. Sizlerde favori karakterinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın. Sonuna kadar sabırla okuduğunuz için teşekkürler. Ayriyeten bu yazıyı video olarak da izleyebileceğinizi hatırlatalım:
Kendinize iyi bakın, hoşçakalın.
Kaynaklar;
//en.m.wikipedia.org/wiki/Street_Fighter
//tr.m.wikipedia.org/wiki/Street_Fighter
//tr.m.wikipedia.org/wiki/Street_Fighter_(video_oyunu)
Street Fighter: The Movie ?