Sene 1985… Oyun sektörü yaklaşık üç sene öncesinde tamamen ölmekten son anda Nintendo sayesinde kurtulmuş. Haliyle firma, ürün yelpazesini olabildiğince genişletmek ve inovatif işlere ağırlık vermek istiyor. Kuzey Amerika’da kısa süre içinde bir fenomen haline gelen NES için öyle bir aparat üretiyorlar ki görenin dudakları uçukluyor. Robotic Operating Buddy, kısaca ROB adı verilen bu küçük robot NES platformunun Deluxe paketinin içine dâhil ediliyor ve o dönemki televizyon reklâmlarının başrolüne oturuveriyor. (Mutlaka bir bakın: bit.ly/PWARV5)
24 cm. boyutunda ve 4 AA kalem pille çalışan ROB çıktığı yıllarda oldukça popüler olmuştu. Peki, ne yapar bu robotik velet? Havalı görünümünün aksine çalışma prensibi son derece basit olan ROB, tıpkı Duck Hunt’ın silahı gibi ekrandan aldığı flaşlar ile altı farklı komutu işleyebiliyor. Altı komutu işliyor da ne yapıyor? İşte burası en şeker kısmı: ROB’un önüne değişik renk ve boyutlarda silindirler yerleştirebiliyorsunuz. ROB bu silindirleri, yine önünde dönmekte olan çarklara yerleştirebiliyor, onları taşıyıp başka dönen çarklara aktarabiliyor. Tüm bu yeteneklerine(!) rağmen ROB ile sadece iki oyun oynayabiliyordunuz: Gyromite ve Stack-Up. Gyromite zamanınız dolmadan ekrandaki dinamiti bulup imha etmeniz gereken bir puzzle-platform oyunuydu. Ekrandaki bulmacalarıysa ROB’un önündeki diskleri doğru yerlere koymasıyla aşabiliyordunuz. Stack-Up ise oyunumuzun kahramanı Profesör Hector’un önündeki engellerin yine ROB’un diskleri doğru sırayla yerleştirmesiyle aşılmasını gerektiriyordu. Bu iki oyunun farklı modları ROB’un sunduğu oyun deneyimini bir nebze daha güçlendiriyordu.
Sözün özü Nintendo zamanında iyi bir fikir geliştirmiş ancak şartlar dolayısıyla bu fikri çok da geliştirememişti. Gelin görün ki bugün bu cihazı bulmak çok zor ve müzelik değere çoktan ulaşmış durumda. Keşke şimdiki yazılım ve konsol üreticileri de eski zamanlardaki gibi yaratıcı projelere daha çok ağırlık verseler. En azından bir ton para döküp aldıkları teknoloji patentlerinin hakkını vermiş olurlar.