Nintendo Switch'in Satışları Xbox One'ı Geride Bıraktı

Kısa sürede büyük başarı

Nintendo, 31 Aralık 2019 tarihiyle birlikte sona eren dokuz aylık dönemdeki performansına dair bazı sayısal bilgiler paylaştı ve bu bilgiler Switch'in ve oyunlarının nasıl büyük bir başarı elde ettiğini gözler önüne seriyor.

Nintendo Switch satışları geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla artış göstererek toplamda 52.48 milyona ulaşmış. Bu Switch ve Lite'ın toplam satış miktarı, ama Xbox One'dan son alınan bilgiler konsolun 2019'un ortasında tahmini olarak 46.9 milyon civarı sattığını belirtiyordu. Bu da 2017 yılında çıkan Nintendo Switch'in 3 yıldan kısa bir süre içerisinde, 7 yıllık Xbox One'ı geride bırakmayı başardığı anlamına geliyor ki bu gerçekten de ciddi bir başarı.

Değerlendirmede ayrıca Pokemon Sword & Shield'ın kısa süre içerisinde 16 milyonun üzerinde satışa ulaştığı da belirtilmiş ve bu oyun da The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Super Mario Odyssey, Super Smash Bros. Ultimate ve Mario Kart 8 Deluxe arkasından en çok satan ilk beş oyun arasına girmeyi başarmış oluyor.

Nintendo, Mobil Oyunlardan 1 Milyar $ Gelir Elde Etti

Nintendo bu son dokuz aylık dönemde hem satışlarını, hem de karını arttırmayı başarmış ve dijital gelirleri geçen seneye göre %48 oranında bir artış kaydetmiş. Mario Kart Tour gibi mobil oyunlardan elde edilen gelir de yaklaşık olarak %10 artmış.

Tüm bunlara bakacak olursak 2019 için Nintendo'nun yılı oldu diyebiliriz, birbirinden başarılı exclusive oyunlarla desteklenen Switch satışlarının bu yıl da aynı ivmeyle devam etmesini bekleyebiliriz.

YORUMLAR
sSnake
31 Ocak 2020 12:03

Exclusive'in gücü ve sistemin portatif oluşu hantal, sabit, çirkin ve hiçbir özel oyunu olmayan sistemi havada karada her daim geçer.

Konsol yapıyorsan özel oyunun olacak yoksa varlığının da sebebi yoktur. XBox bir baltaya sap olamadı üstüne Game Pass ile ellerindeki bir iki exclusive'i de öldürdüler şimdi Steam Machine kopyası bir sistemi olabilecek en kötü isim tercihiyle piyasaya sürmek üzereler. Valve'ın patlayan Machine konsepti üzerine de Nintendo'nun WiiU'da kötü isimlendirme faciasını birleştirmişler. Daha ne kadar kötü olabilirdi acaba.

Microsoft'un yapması gereken şey belli. XBox ile konsol piyasasına veda etmeli bunun yerine oyuncular için aksesuar üretimine yönelmeli, gamepad, klavye, fare ve benzer ıvırzıvırlar. Bunların yanında da Game Pass sistemi üzerinden bünyesine kattığı stüdyoların da çıkaracağı oyunları ilk günden Game Pass'e katarak yoluna devam etmeli.

William Blazco
sSnake
31 Ocak 2020 13:19

Microsoft konsol piyasasından çekilsin de Sony sonra istediği gibi at koştursun değil mi ? Mantıklı olalım biraz. Ayrıca exclusive yapımlar oyun konsollarını albenili kılıyor elbette  ama tüketiciler sadece exc'ler için oyun  konsollarını tercih etmiyor.  500-600 Dolar fiyat segmentine sahip donanımsal olarak  çok güçlü fiyat-performans canavarı bir cihaz olacak  Xbox Series X. 

12 teraflops işlem gücüne sahip olacağı söylenen Series X kadar güçlü bir sistem dizmenin ne kadar maliyetli olacağını söylemeye gerek yok herhalde.

Site yönetimine söylüyorum şu  yorum sistemine de bir çeki düzen verin artık. Kaş yapayım derken göz çıkardınız, mahvettiniz resmen.

sSnake
William Blazco
31 Ocak 2020 19:45

Phil'in şu ana dek yaptığı tek göreceli iyi hamlesi Game Pass. Göreceli diyorum çünkü PC ve konsol platformunu birleştirmeye çalışıyor. Bu PC kullanıcılarına XBox stüdyoları çatısı altında çıkan oyunların erişimini ve satışlarını genişletirken diğer taraftan ilk yorumumda da belirrttiğim gibi XBox'ın konsol olarak albenisini rakipleri karşısında sıfıra indiriyor. Bünyelerine kattıkları stüdyolardan çıkacak oyunlar da bu kafayla PC'ye ilk günden gelecek olursa XBox yeni nesilde de konsol olarak kaybetmeye mahkumdur.

Yazdıklarımdan nasıl fanatiklik muhabbetine girip oradan self-promote bir paragraf sıkıştırdınız araya anlamış değilim.

XBox her nesilde rakiplerinin tozunu yutan bir konsol oldu. Dolayısıyla "Bu nesilde Xbox One, Playstation'ın gölgesi altında kalmasaydı" derken? Sony'nin en başarısız donanımı olarak gündeme gelen PS3 bile satışlarda Microsoft'un bu güne dek en başarılı satış çizgisine ulaşan XBox 360'ı geride bırakmıştı. Ana konuya dönersek, XBox konsol olarak başarılı bir hamle göstermiş değil aksine konsolu daha da geri plana atıp Game Pass ile bambaşka kulvara geçerek Netflix rolüne kapılmıştır.

Bu hamleler derken ortada sadece Game Pass var onun da ne kadar sağlıklı olduğu başka bir tartışma konusu ancak, konsol bazında kendi ürünlerinin bacağından vurduğunu yeterince açıklamış olduğumu düşünüyorum. Diğer hamlelerden kastınız belli başlı birkaç tanınan stüdyoyu satın almaları ise bu hiç de tüketiciye yarayan bir gelişme değildi. Hele ki koskoca RPG ustası Obsidian'a yaptıdıkları ilk oyunun cash grab hayatta kalma oyunu olduğunu gördükten sonra. 

William Blazco
William Blazco
31 Ocak 2020 18:30

Microsoft'u o kadar hafife almayın. Phil Spencer ile birlikte vizyon değiştirdi adeta Xbox departmanı.  Yeni jenerasyonda bünyesine kattığı değerli oyun geliştirici isimler ve stüdyolar ile birlikte epey iddialı olacak görülen o ki ve yeni triple-a IP'ler de görebiliriz ve zaten halihazırda Xbox'a can veren başarılı bir abonelik servisi de var.

Ayrıca ben fanatikçe değil rasyonelce yaklaşırım. Bir tüketici olarak satın almayı düşündüğüm ürünler ile ilgili değerlendirme kriterlerini göz önünde bulundurur ölçer tartar ve bana  en uygun olan ürünü tercih ederim.

Rekabet her zaman iyidir biz tüketicilere yarar. Bu nesilde Xbox One, Playstation'ın gölgesi altında kalmasaydı Microsoft'dan bu hamleleri göremeyecektik belki de .

sSnake
William Blazco
31 Ocak 2020 16:11

Çünkü halihazırda XBox Playstation'ı tir tir titretiyor sen de haklısın tabi.

Teraflop muhabbetini bir bırakamadınız ya. Nintendo tablet ile bu neslin en güçlü sistemini üç yılda alaşağı etmiş diyen haberin altında siz hala teraflop diyorsunuz. Tam fonksiyonel bir PC olmadığı için haliyle konsol mimarisi ile geliştirilen bir sistem olduğu sürece teraflop anca çoluk çocuğun ağzını sulandıran bir söylem olarak havada kalır.


Parolamı Unuttum