Multiplayer oyunlar benim için hep uzaktan baktığım yapımlar oldu. Hem ciddi yeteneksizim hem de ilerlediğimi hissedemiyorum bu oyunlarda. Ama söz konusu Battlefield oyunları olunca işler birden değişiyor. Neden bilmiyorum, "Sadece Battlefield'da" anlarını yakalamaya çalıştığım için mi, Sıhhiye sınıfı arkadaşlarımın beni sürekli tekrar canlandırarak en üst sıralara çıktığını görmek mi, patlamaları, binaların yıkılmasını görerek kendimi aksiyon filmindeymiş gibi hissetmek mi beni çekiyor. Sanırım hepsinden var. Bir şekilde her maç beklemediğim bir eğlence sunabiliyor Battlefield oyunları.
Haliyle 2042'nin tanıtımını görünce de bu anlar aklıma geldi. Kendimi eski oyunları indirirken bulmak çok uzun sürmedi. O oyunların hala taş gibi olduklarını anlamak da... Hem bu vesileyle hem de Oyungezer'in Temmuz kapağında Battlefield 2042'nin yer alması sebebiyle serinin tüm oyunlarını da tekrar hatırlamak istedim. Anılar canlansın, nostalji koksun buralar..
Battlefield 1942 (2002)
İsveç merkezli Digital Illusions CE, ya da bildiğimiz adıyla DICE tarafından 14 kişiyle geliştirilen Battlefield 1942, Battlefield serisinin ilk oyunu olmasıyla kalmayıp serinin son oyunlarında dahi gördüğümüz Conquest oyun modu, muhteşem intro müziği, sınıf ayrımı (Assault, Medic vb.) gibi özelliklere sahipti. İkinci Dünya Savaşı'nda geçen oyun Battlefield denilince akla gelen özgür, sandbox oynanışıyla oyuncuları daha ilk senesinden içine çekti ve Battlefield adının günümüze kadar devam eden yolculuğunun kapısını açtı.
64 kişiye kadar desteklenen sunucularıyla beraber mod desteği de bulunuyordu 1942'nin. Sayısız modun yanı sıra DICE, 2003'te The Road to Rome ve Secret Weapons of World War II adında iki adet genişleme paketi de çıkardı.
Battlefield Vietnam (2004)
Serinin ikinci oyunu olan Battlefield Vietnam'ın, asimetrik savaş denilen, Vietnam ve Amerika'nın farklı ekipmanlara ve araçlara sahip olduğu bir düzeni vardı. Amerika tarafındaki oyuncular daha çok ağır silahlara ve tanklara sahipken Vietnam tarafındaki oyuncular anti-tank ekipmanlarla beraber farklı spawn noktalarında doğabiliyorlardı. DICE'ın oyunu bu şekilde tasarlamasının amacı 1955-1975 yılları arasında geçen Vietnam Savaşı'nın olabildiğince gerçek bir yansımasını yapmak istemesinden geliyor.
Battlefield 2 (2005)
Serinin en iyi oyunlarından biri olan Battlefield 2, aynı zamanda modern zamanlarda geçen ilk Battlefield oyunu. Önceki iki oyunun aksine Refraction 2 oyun motorunu kullanan yapım, son Battlefield oyunlarında görmezsek garipseyeceğimiz birçok yenilikle karşımıza çıkmıştı. Bunlar neler miydi? Medic sınıfının ölen askeri yeniden canlandırabilmesi, Manga (Squad) sisteminin gelmesi, rozet, madalya gibi başarımların yanı sıra rütbe sisteminin ve rütbe atladıkça yeni ekipmanların gelmesi gibi birçok şey. En önemlisi de tabii ki karakterimizin artık koşabilmesi. Evet, daha önce koşamıyorduk da...
Battlefield 2'de ayrıca aynı haritanın boyutları da oyuncu sayısına göre değişiyordu. Yedi farklı piyade sınıfının bulunduğu oyun Special Forces, Euro Force ve Armored Fury adında üç genişleme paketine de çıkışından yakın bir zaman sonra kavuştu.
Battlefield 2: Modern Combat (2005)
Batlefield 2'nin çıkışı üzerine 6 ay bile geçmeden çıkan Modern Combat, konsollara çıkan ilk Battlefield oyunu olma özelliğine sahip. Battlefield 2'den bağımsız stand-alone bir oyun olmasına karşın Battlefield 2'nin genişletilmiş, konsol versiyonu olarak piyasaya çıktı. Konsol exclusive olduğu için sunucular en fazla 24 kişiyi destekliyordu.
Battlefield 2142 (2006)
Önceki oyunlarında geçmiş ve günümüz temasını ele alan DICE, bu sefer gözünü gelecek temasına dikti ve Battlefield 2'den sadece bir sene sonra Battlefield 2142'yi piyasaya çıkardı. İki süper güç European Union ile Pan Asia Coalition arasındaki savaş sırasında geçen oyun, daha önceki Battlefield oyunlarında görmediğimiz silahlar, ekipmanlar ve karşı takımın Titan'ının yok etmeye dayalı Titan oyun moduna sahipti.
Battlefield 2142, ayrıca rakibi bıçakla öldürdüğünüzde rakibin künyesini alabildiğiniz ilk Battlefield oyunu. Oyuna bir sene sonra, üç yeni harita getiren Northern Strike ek paketi çıktı.
Battlefield: Bad Company (2008)
Sadece PlayStation 3 ve Xbox 360'a gelen Battlefield: Bad Company, seride ilk kez "gerçek anlamda" bir singleplayer moda sahipti. Ayrıca Bad Company, meşhur Frostbite oyun motorunun ilk versiyonu ile geliştirildi. Bu da binaların, ağaçların ve nesnelerin yıkılabildği anlamına geliyordu. Bad Company'de Gold Rush ve Conquest oyun modları bulunuyordu.
Battlefield Heroes (2009)
Serinin diğer oyunlarından çok çok farklı olan Battlefield Heroes, ücretsiz olarak piyasaya çıkarılan, üçüncü şahıs kamera açısına sahip bir oyundu. Fortnite benzeri grafikleri ile EA'nin başka şeyler deneme amaçlı çıkardığı oyun 2015 senesinde tozlu raflara kaldırıldı.
Battlefield 1943 (2009)
PC'ye gelmeyen bir başka Battlefield oyunu olan Battlefield 1943, adından da anlaşılacağı gibi İkinci Dünya Savaşı zamanında geçiyordu. Bad Company gibi Frostbite motoruyla geliştirilen oyunda herhangi bir singleplayer modu bulunmuyordu. Battlefield Heroes gibi üç sınıf (Tüfekçi, Piyade, Keskin Nişancı) bulunan oyunda sunucular en fazla 24 kişilik olabiliyordu.
Battlefield: Bad Company 2 (2010)
12 milyon satış rakamına ulaşarak serinin sevilen oyunlarından biri olan Bad Company 2, öncülünde yer alan hikaye modunu devam ettirdi. Ancak oyunun ana odağı tabii ki multiplayer'di ve burada da Frostbite'ın tüm nimetlerinden yararlanıldı. Conquest, Rush (İlk kez bu oyunda var oldu), Squad Rush, Squad Deathmatch ve Onslaught multiplayer modlarına sahip oyunda toplam 50 rütbe yer alıyordu.
Bad Company 2, çıkışından 9 ay sonra oyuncuların çok seveceği Vietnam ek paketine kavuştu.
Battlefield Play4Free (2011)
EA'nin popüler serilerinin ücretsiz versiyonlarını çıkardığı dönemde karşımızda beliren Battlefield Play4Free, Refractor Engine 2 ile geliştirilmişti ve Strike At Karkand, Gulf of Oman gibi sevilen haritaları barındırıyordu. Ancak EA'nin diğer ücretsiz oyunları gibi Play4Free de 2015'te aramızdan ayrıldı.
Battlefield 3 (2011)
Bad Company 2'den sadece 1,5 sene sonra çıkışını yapan Battlefield 3, Frostbite 2'nin getirdiği gerek görsel gerek fiziksel her türlü avantajı hem singleplayer'da hem de multiplayer'da göstermeyi başardı. Öyle ki, çıktığı hafta 5 milyon satmayı başarmıştı.
Team Deathmatch, Battlefield 1942'den bu yana ilk kez bu oyunda yer aldı. Multiplayer maçları oyun üzerinden değil, tarayıcı üzerinden bulduğunuz bir sistem tasarlamıştı DICE. Battlelog adındaki sistemde ayrıca kişisel istatistikleri de görebiliyorsunuz.
Battlefield 3 ile EA bize çok sevilen(!) Premium modeli de tanıtmış oldu. İçerisinde beş ek paketin (Back to Karkand, Close Quarters, Armored Kill, Aftermath, End Game) yer aldığı Battlefield 3 Premium 50 €'dan çıkış yapmıştı.
Battlefield 4 (2013)
İki sene sonra bir başka modern zamanlarda geçen oyunla karşımıza geldi EA ve DICE: Battlefield 4. Battlefield 3'ün altı sene sonrasında geçen devam oyunu özellikle "Levolution" adı verilen, Siege of Shangai haritasındaki büyük gökdelenin yıkılması ya da Paracel Storm'da fırtına çıkması gibi haritanın maç esnasında belli değişikliklere sahne olmasıyla ön plana çıktı.
Özellikle çıkışında multiplayer tarafında ciddi sıkıntılar yaşansa ve ilk başta oyuncular tarafından "Battlefield 3 ile aynı" yorumlarıyla karşılaşılsa da bugün baktığımızda birçokların sevdiği bir oyun Battlefield 4. Kendisi de önceki oyun gibi Premium versiyonuna sahip ve içerisinde beş ek paket (China Rising, Second Assault, Naval Strike, Dragon's Teeth, Final Stand) yer alıyor.
Battlefield Hardline (2015)
Battlefield 3'ün End Game ek paketini de yapan, kendisini daha çok Dead Space serisiyle bildiğimiz Visceral Games'in yaptığı bir oyun Battlefield Hardline. Battlefield'ın klasik askeri savaş temasından çok uzakta, polis vs. hırsız formülünden ilerleyen oyun, teması gereği tanklar yerine kargo arabaları, polis arabaları ve grappling hook gibi daha önce görülmedik gadget'lar yer aldı. Ayrıca Hotwire, Heist, Blood Money gibi farklı oyun modları da ilk kez bu oyunda görüldü.
Senaryo modu da olan oyun, gerek basından gerek oyunculardan pek de iyi eleştiriler alamadı.
Battlefield 1 (2016)
Öte yandan DICE, bir sonraki "ana" Battlefield oyunu için harıl harıl çalışıyordu. Seri uzun zamandır modern zamanlarda geçti ve artık oyuncular eski zamanlara geri dönmek istiyordu. Bunun ardından EA ve DICE, Battlefield 1 ile karşımıza çıktı ve oldukça iyi yorumlar aldı. Gerek atmosferi gerek sesler ile 1. Dünya Savaşı atmosferini başarıyla işleyen oyunda at sürmek, zepline binmek, gaz bombası, süngü saldırısı gibi temaya uygun oyun içi elementleri de yer aldı.
Türkçe olarak da piyasaya çıkan Battlefield 1 için They Shall Not Pass, In the Name of the Tsar, Turning Tides ve Apocalypse adında 4 ek paket sonradan bizlerle buluştu.
Battlefield V (2018)
DICE (ya da EA), "Bu kadar başarılı bir oyun yapmışken bi tana de 2. Dünya Savaşı temasından yapalım" demiş olsa gerek ki iki sene sonra Battlefield V bizlerle buluştu. Battlefield 1 ile birçok açıdan benzerlik gösterde V'te özellikle maç içerisinde siper, bariyer, hendek gibi şeyler inşa edebilme özelliği ilk kez gördüğümüz bir şey oldu. Ayrıca battle-royale benzeri Firestorm mod da seride ilk kez görüldü.
Battlefield 2042 (2021)
Geçtiğimiz ay tanıtılan Battlefield 2042 ile tekrardan modern zamanlara, hatta biraz daha ötesine bir dönüş yapmış olacağız Ekim ayında. Oyunla ilgili tüm bildiğimiz detaylar için sizi şuraya alalım.
Bu kadar Battlefield oyunu arasından sizin kalbinizdeki en özel Battlefield oyunu hangisi? Ben karar veremedim de...