Oyun Tarihinde Bu Hafta: 4 Şubat - 10 Şubat

Apple logosunun yeni ısırıldığı zamanlar..

Oyun ve bilgisayar tarihinin öncü kaynağı olmayı hedefleyen serimiz son hızıyla devam ediyor. Bakalım bu haftanın öne çıkan başlıkları neler?

Kronolojik olarak ilerleyen listemizin en tepesinde, oyun dünyasının mihenk taşlarından Space Invaders var. Basit ama bir o kadar bağlayıcı bir oyun olan Space Invaders, genç dimağların atari salonlarında kendilerini tüketmesini sağlayan Arcade makinelerinden biriydi. İşte takvimlerimiz tam 5 Şubat 1978’i gösterdiğinde, oyunun yapımcısı Toshihiro Nishikado bir nesli peşinden sürükleyecek oyununu tamamlamayı başarmıştı.

Şubat ayının ilk haftasında yavaş yavaş ev konsolları da evrimleşmeye başlıyor. Atari Jaguar, Sega CD gibi “Compact Disc” kullanan konsollar hayatımızın içerisine girmeye başlarken, Nintendo da trene atlayarak başka bir Japon’dan yardım istiyor. 6 Şubat 1991’de Sony ile el sıkışan Nintendo, ilk CD’li konsolunu üretmeye başlıyor. Fakat kaderin cilvesi iki Japon firmayı birbirine düşürüyor ve şu an neredeyse hepimizin evinde bulunan bir konsolun doğmasına sebep oluyor: PlayStation!

ps1-big

Yaşı yetebilecek okuyucularımızın yakından tanıdığı Broderbund Software, 9 Şubat 1994'te 408 milyon dolar karşılığında EA tarafından satın alınmaya hazırlanıyor. Prince of Persia, Lode Runner ve The Last Express gibi oyunların üreticisi Broderbund Software, iki firmanın hisselerinin de dibi görmesinin ardından bu birleşmeden vazgeçiyor. Zaman içerisinde pek çok üreticinin boyunduruğu altına giren yapımcı firmayı şimdi çok daha başka bir isim ile tanıyoruz: Ubisoft

Nintendo, Sony ile tasarlamak istediği CD’li konsolun çöpe gitmesinin ardından en iyi bildiği yöntem ile kasetli (kartuşlu) yeni konsolunu tanıtıyor. Nintendo 64 adıyla bilinen bu konsol, pek çok efsane oyuna ev sahipliği yapıyor. İşte bu efsanelerden biri olan Mario Party 8 Şubat 1999’da satışa sunuluyor. Kimilerinin yeni versiyonlarını oynamaya devam ettiği bu efsane, pek çok arkadaşlığın bitmesine sebep oluyor.

Takvimlerimiz 4 Şubat 2000’i gösterdiğinde EA, şimdilerde bile oynamaya devam ettiğimiz The Sims’i tanıtıyor. Döneminin en çok oynanan oyunlarından biri olan ve müthiş bir başarı yakalayan The Sims, oyun dünyasındaki başarısı ile pek çok oyunun önünü açıyor.

ngage-big

Oyun konsollarının evrimleşmeye başladığı 2000’lerde, döneminin en popüler cep telefonu markası olan Nokia, yeni bir projeye adım atmıştı. 5 Şubat 2003’te cep telefonu/el konsolu karışımı N-Gage’i tanıtan firma beklemediği bir geri dönüş almıştı. Tomb Raider, Tony Hawk’s Pro Skate ve Pandemonium gibi klasiklerin oynanabilir olduğu N-Gage, zamanının en pahalı telefonu olarak sadece 429 TL’ye satılıyordu.

O günden tam beş sene sonra, 5 Şubat 2008’de, Capcom bir PlayStation 3 klasiği haline gelecek Devil May Cry 4’ü piyasaya sürüyor. Dante, yeni hikayesi ile önümüzdeki günlerde geri dönecek.

Dante’den bahsetmişken 9 Şubat 2010’da Electronic Arts tarafından piyasaya sürülen Dante’s Inferno’yu da unutmamak gerek. Dante’s Inferno, God Of War’a olan benzerliğiyle oyuncular arasında sevilen ama bir yandan da nefret edilen bir oyun olmuştu.

Aynı gün 2K’in en sevilen oyunlarından biri olan Bioshock’un devam oyunu da piyasaya sürülüyor. Bioshock 2, ilk oyunun gölgesinde kalsa da Atlas’ın hikayesi ve farklı sonları ile oyun dünyasının klasikleri arasında girmeyi başarmıştı.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum