PSVR’ın Geleceğine Sesli Komutlar ve Yapay Zeka Damga Vuracak

Sesli komut ve VR bir arada!

Öyle ya da böyle PSVR hayatımızdaki yerini aldı. Henüz neyin ne olduğunu anlama evresini atlatamadığımız için teknolojinin geleceğine yönelik proje ekiplerinin attıkları adımları takip etmek, VR geliştiricileri ve oyuncuları yakından ilgilendiriyor. Geçtiğimiz günlerde Glixel’la yaptığı röportajda The Playstation Magic Lab’ın başındaki Richard Marks oyun geliştirme tarafında ve oyuncu tarafında deneyimi zenginleştirecek konulara hakkında konuştu. Marks’ın PS VR headset projesinin en başından itibaren yer alması ve benzer PS eklentileri ile ilgili bir çok projenin sorumluluğunu üstlenmiş olması söylediklerine kulak kabartmamız gerektiğini bize gösteriyor. Yani “adamımız ne yaptığını biliyor” diyebiliriz kendisi için.

Marks’a göre PSVR’ın geleceğini takip cihazları veya çevre birimlerinin gelişiminden ziyade sanal dünya ile kullanıcıların nasıl bir etkileşimde içerisinde olacağı etkileyecek.  Bu etkileşimde de  sesli komular ve yapay zekanın ön plana çıkacak:

“Akıllı evlerde kullanılan sesli komut sistemlerinin VR’a adapte edildiğini düşünün. Basit bir sesli komut ile istediğimiz gibi şekillendirebileceğimiz bir dünyada olacağız. ‘Kaleye Gidelim’ dediğinizde bir anda o kalede olacağız.”

Marks’a göre bu şekilde bütün bir dünyayı kontrol edebilmek gerçekten süper bir şey olacak ve tahmin ettiğimizden daha kısa süre içerisinde gerçekleşebilecek. Açıkçası bu noktada Marks’ın heyecanını paylaşmamak elde değil. Ancak VR’ın donanım gereksinimlerinin, kullanım alanlarının ve VR tarafında geliştirilen oyunların sıkışıp kaldığı noktaları düşündüğümüz de Marks’ın teknolojinin geleceği konusunda biraz iyimser kaldığını söyleyebiliriz. Bu tarz bir teknolojinin teknik geliştirme ve sonrasındaki lisanslama maliyetlerinin ne olacağı ise cevaplanması gereken ayrı bir soru. Kendisi bu nokta ile ilgili olarak “Çoklu gruplar ve çoklu şirketlerin bir araya gelip geliştirmesi gerekir” şeklinde konuşmuş.

Eh bize de doğru söze ne hacet demek düşüyor. Siz yine de teknik gereksinimler ve çevre birimleriyle ilgili gelişmeleri yakından görmek için de takipte kalın.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum