Son yıllarda ekonomik koşullar ülkemiz oyun severleri için oldukça zorlu bir hal aldı; artık bir oyun alırken 40 kere düşünür olduk. Burada elimizi bir nebze olsun rahatlatan Steam’in görece avantajlı fiyat politikasıydı -ki Epic Games Store da kendisine rehber olarak bu fiyat politikasını almıştı.
Ancak döviz kurundaki değişimler Steam fiyatlarına da yansıdıkça bizim için tablo biraz daha karamsar bir hal almaya başlıyor. Bunun üzerine şimdi bir de minimum fiyatlar ile ilgili bir güncelleme eklenmiş bulunuyor.
Konuyla ilgili olarak paylaşılan “Steam'in Minimum Fiyat Sınırlarında Yapılan Güncellemeler” başlıklı metinde; 5 Dolar veya altında fiyatlandırılmış oyun veya DLC’ler için etkili olan bazı değişikliklerden bahsediliyor.
Açıklama metninde; “Bugün, USD dışındaki bazı para birimlerinde izin verilen minimum fiyatı, ekim ayında yayınladığımız önerilen para birimi dönüşümleriyle uyumlu olacak şekilde değiştirdik. Minimum 0,99 USD sınırını değiştirmedik; bu güncellemeyle diğer birkaç para birimindeki minimum sınırı, 0,99 USD minimum sınırına karşılık gelecek şekilde değiştirdik. Bu değişikliğin bir sonucu olarak, bazı bölgelerde bu sınırdan daha düşük bir fiyatlandırmaya sahip oyunlar veya DLC'lerin satışı bazı ülkelerde durdurulabilir veya uygulanabilir indirim oranları eskisi kadar yüksek olmayabilir” deniliyor.
Aynı metinde iki minimum fiyat sınırı bulunduğu belirtiliyor. Bunlardan birisi “minimum taban fiyat”, bunun da 0,99 USD seviyesi için Steam tarafından önerilen dönüştürülmüş para birimine denk gelen fiyat olduğu ifade ediliyor. Yani ülkemiz için 11 TL’ye tekabül ediyor minimum taban fiyat.
İkincisi ise, “en düşük işlem fiyatı”. Minimum taban fiyatın %50’si kadar indirime imkân veriyor minimum işlem fiyatı. Ülkemiz için bu fiyat da 5,50 TL’ye karşılık geliyor. Bununla uyumlu olacak şekilde 1,99 USD seviyesinde fiyatlandırılan bir ürüne en fazla %75 oranında, 4,99 USD seviyesinde fiyatlandırılan bir ürüne en fazla %90 oranında indirim yapılabileceği söyleniyor.
Söz konusu değişiklikler bugün itibariyle yürürlüğe girmiş bulunuyor. Bazı geliştiriciler/dağıtımcılar henüz bu politikayla uyumlu olacak şekilde fiyat güncellemeleri yapmadığından bazı oyunların satın alınamadığı bir tabloyla karşı karşıyayız. Türkiye için baktığımızda; 5,5 TL’den daha ucuza satılan veya halihazırda indirimlerle 5,5 TL’nin altında bir fiyata satılmakta olan oyunlar şu anda satın alınamıyorlar.
Elbette bu düzeyde çok fazla oyun kalmadı, farkındayım. Fakat ilerleyen dönemlerde bu fiyat güncelleme haberlerine yenileri katılabilir, zaten yüksek bulduğumuz fiyatlar da biraz daha yükselebilir. Ne yazık ki, bizim için şartlar biraz daha ağır bir hal alıyor. Umarım bu olumsuz tabloyu geride bırakacağımız günler tez zamanda gelir.
Doların hala 30 bandına yerleşmemesini garipsiyorum. 30-40 hatta 50 olsa keşke. Dolarla kazanıyorum; ailem de dolarla kazanmaya başladı. Vallahi kurtuluşun tek yolu muhalif kesimin tamamen döviz ile para kazanmaya başlaması. Devlet memurluğu veya TL kullanan özel sektöre bulaşmayıp, kendini ülkeden bağımsız hale getirmeli. Kaldı ki en iyi vergiyi de bu insanlar ödeyecek. Oyunlar 2000 liradan aşağı olmamalı. Doları mümkünse haftalık falan güncellesin Steam,Epic falan. Alamayan almasın, kurunun yanında yaş yanmasın, yaş olan aklını kullansın.