Süper Kahraman Filmlerini Küçümseyen Scorsese'e Bir Tepki De Nick Fury'den

Samuel L. Jackson boş durur mu, vermiş cevabı

Dünyanın en ünlü yönetmenlerinden biri olan Martin Scorsese'in süper kahraman filmlerini eleştirmesi ve Empire dergisinde "bu filmleri izlemiyorum çünkü onlar sinema değil" şeklinde yorum yaparak küçümsemesi çeşitli kesimlerin tepkilerini çekmişti.

Süper kahraman filmleri dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan, MCU'daki Nick Fury rolüyle tanıdığımız Samuel L. Jackson da Scorsese'in yorumlarına kendi tarzıyla cevap verdi. Variety sitesine konuşan Jackson insanların farklı fikirlere sahip olmasının normal olduğunu söyleyerek, Sıkı Dostlar, Taksi Şoförü gibi filmlerin yönetmeni Scorsese'e de laf atmayı ihmal etmemiş.

"Yani, bu Bugs Bunny'e komik değil demek gibi bir şey. Film filmdir. Ona bakarsanız Scorsese'in işlerini de herkes beğenmiyor. Herkesin kendi fikri var ve bu normal bir şey. Bu, kimseyi film yapmaktan alıkoyamayacak" diyor.

Scorsese'e tepki gösterenler arasında Guardians of the Galaxy ve The Suicide Squad gibi filmlerin yönetmeni James Gunn da var. Gunn, "Scorsese keşke böyle bir eleştiri yapmadan önce bir süper kahraman filmi izlemiş olsaydı" diyerek Scorsese'in Günaha Son Çağrı filmini örnek vermiş. "O zamanlar filmi izlemeden eleştirenlere çok kızmıştım, şimdi aynısını Scorsese yapıyor" diyor Gunn.

Scorsese verdiği röportajda şu cümleleri kullanmıştı: "Bu filmleri izlemiyorum. Aslında denedim, biliyor musunuz? Ama sinema bu değil. Bunlar için aklıma gelen en yakın şey, aktörleri içinde bulundukları koşullardan ellerinden gelenin en iyisini yapmış olsalar da, lunapark oluyor. İnsanların, diğer insanlara duygusal, psikolojik deneyimlerini aktarmayı denedikleri sinema bu değil".

Tabii ki Scorsese de herkes gibi fikirlerini söylüyor ama ünlü yönetmenin bu düşünceleri elbette panayırlara, lunaparklara benzettiği filmlerin çekilmesine engel olmayacak.

YORUMLAR
Srinelli
9 Ekim 2019 14:01

Neyi tartisiyorsunuz ki. Sektor insanlar tarafindan tercih edilmeyen bir tarafa yoneldi de isin bokunu mu cikardi.

Dumduz otur izle tuket kafayi calistirma ozet gec dusunce kafasiyla cok rahat izlenebilecek bir film yerine neden saksiyi birazda olsa calistirmamiz gereken bir filmi izleyelim ki zihniyeti degil mi bu durum. 8-18 calisan bir adamin pelte olmus, 8000 tane rakam ucusan beynine is cikisinda gittigi filmde hangi felsefeyi yapacaksin mesela. Adam patlamis misirla izleyecegi film istiyor. Yuksek konsantrasyondan kilo vermek degil. Evet tek bir tuketici profili gibi bahsettim bu durumdan ama geneli bu sekilde. Ornegin populer bir ornek olarak yuksek konsantrasyona sahip olmaniz gereken bir Yorgos Lanthimos filminden sonra bir mukafatin olmamasi da bu duruma etken. Sinemanin bir yerden bir yere gittigi de yok bence. Su an populer olanin disinda ilgisi olan herkes sinema elden gitti falan diyor. Ana akimi takip edip sinema elden gitti, sacmasapan super kahraman filmleri iste demenin bir anlami yok. Karsilastirma da hatali. Tam bir safsata. Zaten ana akim boyle oldugunu iddia eden bir tur degil ki. Star Wars cok guzel harika bir sey ama Avengers cok kotu. Boku cikti. Sen git bagimsiz sinema izle, populer sinemaya kotu diyen adamlarin iyi dediklerini izle, Scorsese'nin Cinden cakma filmini izle guzel de. Cok sevmem Shutter Island'i gereksiz ve darlayan sekanslari olmayan bir film yapmiyor mesela. Tragedya bile Dionysos senliklerinden Dionysos ile ilgisi olmayan Mytos lari anlatmaya basladiginda laf edilmisti ama biz simdi bunun devami olan tiyatroya laf ettirmiyoruz. Populer kotudur mantiginin yanlisligindan bahsediyorum aslinda. Filmine finans bulamayan adamin tek derdi siranin ona gelmemesi degildir. Bu satmaz fikri yapimcinin degil tuketenin karar verdigi bir sey oldugundan sunu dusunmek en guzeli. Elimde 100 Milyon Dolar olsaydi bunu hangi filme yatirirdim diye kendimize sormak. Sektoru yonlendirirken her zaman tuketiciyi dinleyemezsin, o zaman Apple dokunmatik telefon yapamazdi diyebilirsin ama bu ayni sey degil. Eline gelen projeye bakip detayli analizleri karsilastirmak. Ya da elindekini finans alabilecegin hale cevirmek. Ben diyorum ki insan gittikce tembellesiyor. Fiziksel olarak oldugu kadar beyin olarak da. Bu da tukettigimiz urunleri degistiriyor. Homo Sapiens hic bu kadar aptal olmamis olabilir bile. Saygilar.

sSnake
8 Ekim 2019 17:56

Sonuna kadar Scorsese'e katılıyorum. Daha önce de defalarca yeri geldiğinde belirttiğim gibi sektörü p*ç etti bu saçma sapan süperkahraman filmleri furyası. Tabi süperkahraman filmlerinin hasılatı şahane olunca üzerinden iyi ekmek yiyen oyuncuların ve yönetmen bozuntularının zoruna gitmesi şaşılacak bir şey değil. Adam gayet net bir biçimde özetlemiş kıstasını ama anlaşılmamak istenmiş herhalde. "İnsanların, diğer insanlara duygusal, psikolojik deneyimlerini aktarmayı denedikleri sinema bu değil" cümlesiyle gayet açık ve net belirtmiş durumu.

Scorsese gibi bir yönetmen son filmi The Irishman için bütçe sağlayacak stüdyo desteği alamıyor, neden? Çünkü popüler stüdyo yapılanmaları bütçelerini anca vasat süperkahraman filmlerine gömüyor. Nasılsa önüne ne atsan yemeye hazır bir seyirci güruhu var. Anca Netflix 105 milyon dolar bütçe sağlayarak filme destekte bulunuyor.

Yönetmen müsveddesi James Gunn'da düşük kalite süperkahraman filmi veya porno filmi çeker anca. Scorsese gibi bir yönetmen de acaba James Gunn ne düşünecek diye geceleri tavana bakıp gözüne uyku girmiyordur zaten.

Ghost AssassiN
8 Ekim 2019 17:28

Yanılıyor! Dışardan bakıldığı zaman sadece efekt ve aksiyondan ibaret oldukları sanılabilir ama yeri geldiğinde aksiyonuyla yeri geldiğinde duygusal bağıyla da insanları duygulandırıp heyecanlandırabiliyorlar.DC'nin bazı filmlerinde bu tanımın dışında filmler var fakat bütün süper kahraman filmlerinin öyle olduklarını düşünmüyorum [MCU'da da vardır].

İşin bir de zevk kısmı var ki o da bir kadının neden çoğunlukla aşk [+entrika] filmlerini sevmesini sorgulamak gibi bir şey olur.

Parolamı Unuttum