Yapay Zekayı Bizden Biri Yaptı: Overcooked!

DeepMind, Overcooked ile insanlarla çalışmayı öğreniyor

Pek çok bilim insanı yapay zeka kavramı üzerinde çalışmayı sürdürüyor. Özellikle son yıllarda adını sık sık duyduğumuz DeepMind ekibi, oyunlar ile YZ sistemini geliştirmeyi amaçlıyor. Hatta DeepMind isimli sistemin, Starcraft 2 prolarına bile taş çıkardığını paylaşmıştık birkaç yıl önce sizlerle.

Fakat bu kez ekibin ilginç bir hedefi var. DeepMind’ın “insanlar ile daha iyi geçinebilmesini” sağlamak isteyen bilim insanları, kendisini Overcooked’un içerisine bırakmış. MIT mühendisleri yapay zekanın bu oyun sayesinde insanlar ile olan ilişkisini güçlendirdiğini gözlemiş.

Bildiğiniz üzere Overcooked içerisinde her hareketinizin doğru zamanda doğru yerde yapılması gerekiyor. Bölümler ilerledikçe iyice zorlaşan oyun, yapay zekanın kendisini geliştirmesini sağlamış.

Bildiğiniz gibi yapay zeka sisteminin oyunlar üzerindeki nihai hedefi en yüksek skoru yapabilmek. Bu sayede sistem Starcraft gibi tek başına oynanabilecek oyunlarda çok daha iyi performans gösteriyor. Fakat sistemin aynı zamanda insanlar ile de doğru şekilde çalışabilmesi gerek. İşte Overcooked bunu sağlamayı başarmış.  

Yeni öğrenim yöntemleri sayesinde çok daha verimli hale gelen DeepMind, katılımcıları da ikna etmiş gibi görünüyor. Araştırmaya katılan insanların büyük bir kısmı, yapay zeka ile birlikte oynamayı tercih edeceklerini ifade etmiş.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum