Yoldaki PlayStation 4 Oyunları

Sony yeni nesile hızlı girecek

Sony'nin PlayStation 4'ü duyurmasının hemen sonrasında çıkacak ilk dönem oyunlara yer vermesi, bizi nasıl bir yeni nesil beklediğinin de ilk sinyallerini verdi. Kimisi sadece video şeklinde kendini gösterse de kimisi oynanılacak durumdaydı bile. Ne olursa olsun PlayStation 4 oyunları görsel açıdan göze çok güzel gözükmekte ve özellikleri bakımından da konuyu bir adım öteye taşıma telaşı içerisinde. PS4'ün teknik gücününü de yanına alan yapımcılar belli ki yeni tecrübeler sunmak için sıraya girmiş bulunuyıor. Bunda ne kadar başarılı olunur; bunu zaman gösterecek ama biz sizler için ilk düşen bilgileri bir araya getirelim istedik. Bakalım en çok hangi oyun ubekleyeceksiniz? 

 

KILLZONE: SHADOW FALL

PS3’le vedasını geçen oyunda yapan Killzone serisi, PS4’te Shadow Fall ile yepyeni bir evrene geçiş yapıyor. Killzone 3’ün 30 yıl sonrasında geçen oyun, yepyeni bir karakteri Helgast ve Vektanlar arasına koyuyor. Birbirlerinden büyük bir duvarla ayrılmış olan bu iki halkın soğuk savaşı ise kapıda. Etkinlikte sekiz dakikalık bir demoyla tanıtılan oyun, PS4’ün daha ilk günden büyük oynayacağını, çenemizi suratımıza tutturmak için duct tape teknolojisinden faydalanmamız gerekeceğini gösterdi. 1080p’de 30fps çalışan oyun, Killzone 2 tanıtım videosunun aksine hazır sahnelerle değil o anda gelişen olaylarla ilerliyor. Jimmy Fallon Show'a katılan Killzone ekibi, demoyu bizzat oynadı ve gördük ki oyun şu anda kütür kütür oynanabiliyor. Shadow Fall, FPS türünü yeniden tanımlayacağını iddia eden bir oyun olmasa da hem o bilindik Killzone evreninin ötesine geçmek hem de PS4'ün sunacağı görsel kalitenin ne boyutlarda olacağını görmek bizi fazlasıyla heyecanlandırdı. 

 

killzone-shadowfall-big

 
inFAMOUS: SECOND SON

Tam da artık yeni inFamous gelmez diye düşünmeye başlamıştık ki PS4’le birlikte her şey yeniden başladı. Yine Sucker Punch tarafından geliştirilen oyunda bu sefer daha önce görmediğimiz bir ana karakterle oynayacağız. 24 yaşındaki Delsin Rowe, bir kazada yaralılara yardım etmeye çalışırken özel bir güce sahip olduğunu keşfediyor. Duman kıvamına bürünüp yok olabilen bir çakmak gibi anında parlayan Rowe, daha önce tanık olduğumuz elektriksel oynanışa da son veriyor. Kontrolü çok seven ve kontrol altına alınmaktan hiç hoşlanmayan Rowe, adının hakkını tüm şehire yansıtacağa benziyor. Şehir de Seattle’a oldukça benzer bir şekilde tasarlanmış. Henüz oynanış videosu görmesek de aksiyonunda umutluyuz.

 

infamous-secon-son-big

 

WATCH_DOGS

Bak bu süpriz oldu işte! İlk etapta PS3, PC ve Xbox için çıkacak denen oyun, yeni nesle de geliyor anlayacağınız. Ve elbette halihazırdaki nesilden çok daha kaliteli bir şekilde geliyor. Etkinlikte gösterilen yeni demoyu mutlaka izlemeniz lazım. Yine şehrin alaksız bir köşesinde başlayan kovalamaca şehrin farklı bölgelerine yayılarak farklı etkiler yaratmaya devam ediyor. Açıklamalar “görev yok, her şey rastlantısal” diyor. Biz de elimizdeki cihazla önümüze çıkan her şeyi hackleyerek belaları başımızdan atmaya çalışıyoruz. Person of Interest dizisini andıran Watch_Dogs, özgün bir motor kullanıyor ve PC’yi ana üs ilan ediyor. Bunun yanında bir de oyunun “hyper-connectivity” özelliğine sahip olacağı doğrulandı. Yani PC-konsol dışında da oyunu mobil cihazlarınızdaki uygulamalarla takip edebilecek, müdalede bulunalabilecek, siz uyusanız da bir şeylere dahil olabileceksiniz. Bir oyuna “köküne kadar bağlanmak” dedikleri bu olsa gerek.

Watch_Dogs’un (evet, bundan böyle alt tire kullanmamız gerekiyor) bu yıl sonunda çıkması bekleniyor ve Ubisoft CEO’su tarafından da ciddi ciddi "GTA V’e rakibiz" deniliyor. “Neden olmasın ki?” diyoruz biz de. 

 

watch-dogs-big


DRIVECLUB

Sony genelde yeni konsol duyurusunda Gran Turismo’yu kullanırdı. Bu sefer bir ilk yaşandı ve Gran Turismo’dan hiç bahsedilmedi, onun yerine Driveclub adlı yeni bir yarış oyunu ortaya çıktı (ama yeri gelmişken, Gran Turismo 6'nın bu yıl içinde PS3’e çıkmasını bekliyoruz!).

Evolution Studios (bkz. WRC serisi, MotorStorm serisi) tarafından geliştirilen Driveclub, bir kısmı gerçek, bir kısmı hayali pek çok araç sunuyor oyuncuya ama asıl iddiası sosyal, yaşayan bir yarış platformu yaratmak. İçine kapalı, fazla ciddi bir simülasyon olmayacağından eminiz Driveclub'ın. Öte yandan görsel açıdan da büyük oynamıyor, ilk bakışta PGR'a benzettik biz ama moralleri bozmak için de henüz çok erken. 

 

driveclub-big 

KNACK

Mark Cerny ismini bir köşeye not alın çünkü kendisini önümüzdeki yıllarda daha çok konuşacağız. 30 yıldır aktif olarak oyun pazarında olan Mark programcı, tasarımcı, yönetmen ve yapımcı olarak pek çok oyunda görev aldı. Sonic, Crash, Spyro, Jak and Dexter, Ratchet and Clank gibi kült oyunlarda imzası var. PlayStation 4 mimarisi ve yetenekleri için de kendisine bolca danışıldı. Konsolun fikir babalarından biri yani. Yeni konsolun yeteneklerine karar verenler arasında böyle bir ismin de olması güven veriyor.

Knack ise Mark’ın yönetiminde geliştirilen aksiyon-platform türünde bir oyun. Oyundaki karakterimiz çok ilginç; ufak parçalardan oluşuyor ve gerektiğinde dev cüssesiyle, gerektiğinde de kedi kadar ufak haliyle iş bitiriyor. Uzayabiliyor, daralabiliyor. Un ufak olabiliyor. Düşmanlarıyla ve engellerle bu şekilde başa çıkıyor. Oyunun hikâyesi de açıklamalara göre “epiklik” üzerinden yürüyecekmiş, bunun anlamı tam olarak nedir bilemiyoruz ama Crash ve Katamari Damacy tadı arayanların ilk PS4 oyunu olabilir Knack. Daha fazla detay için beklemedeyiz.

 

knack-big

 
THE WITNESS

Braid’in dahi adamı Jonathan Blow da PS4 akşamında sahne alanlar arasındaydı. Yeni oyunu The Witness’ın ilk etapta PS4’e özel olarak çıkacağını açıkladıktan sonra oyununu ilk kez tanıttı Jonathan. (oyunu belirli bir süre geçince diğer ev, el konsolları, akıllı telefon ve tabletlere de çıkacak).

The Witness her şeyiyle çok şirin gözüken ama bizi özellikle konseptiyle etkileyen bir oyun. Açık dünya olarak tasarlanan bir ortamda, bulmaca çözmeye dayalı bir oynanış üstüne kurulu her şey. Bir ucundan diğerine 1 dakika 10 saniyede koşarak gidebileceğimiz kadar büyük bu adada bizi irili ufaklı onlarca bulmaca bekliyor olacak. Kimisi çok zor, kimisi çok kolay bu bulmacaların ortak noktası, Blow'un deyişiyle "çok ilginç olmaları". Her biri kendi içerisinde bir anlama, bir hikâyeye sahip bulmacaların tamamını ille de çözmek zorunda olmayacağız, bir başka bulmacaya gidip yolumuza başka türlü devam edebileceğiz, oracıkta tıkanmayacağız. Gerçi gördüğümüz bulmacalar pek ilgimizi çekmedi ama The Witness hâlâ çok ilgimizi çekiyor, bu oyunda bir şeyler var!

 

the-witness-big

 

DIABLO III

Diablo III aşkı bitmiyor, bitecek gibi de durmuyor. Diablo III önce PS3’e, akabinde PS4’e gelecek, tabii ki tüm güncellemeleriyle birlikte. Oyun 4 kişiye kadar online/local co-op destekleyecek. Platformlar arası oyun mümkün olmayacak ama her iki konsolda da oyun Battle.net’e bağlı kalmak zorunda olmayacak, dileyen offline olarak da oynayabilecek (ki bu duruma en çok PC'de aylarca dert çeken bizler bozulacağız). Etkinlikte oynanışa dair bir video göremedik, ama Mart ayının sonundaki PAX fuarında Blizzard her şeyi göstereceğine söz verdi. Haybi bakalım iblis efendi!

 

DESTINY

Halo’nun mucidi Bungie, elini eteğini artık Halo’dan çekmiş olabilir ama Halo’dan daha derin ve muhtemelen daha çok iz bırakacak bir başka oyunla gelmeye hazırlanıyor: Destiny. Destiny hakkında bu sayfalarda daha pek çok yazı okursunuz, o yüzden uzatmıyorum ama PS3, Xbox 360 versiyonunun yanına bir de PS4 eklendi (yeni Xbox da muhtemelen kadroya dahil edilecek). PlayStation’a özel olarak içeriklerin sunulacağı söylense de pek detaylandırılmadı. Gelecek aylarda koparırız o dananın kuyruğunu biz, dert etmeyin!

 

destiny-big

 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum