A Little to the Left - İnceleme
Bence azıcık daha sağa koyarsak ortalanacak, çok az daha, çoook az daha…
Düzen, tertip seven bir insan mısınız? Vallahi ben ara sıra heves edip her yeri muazzam bir şekilde düzenliyorum, sonra o düzenin ömrü üç gün. Üstelik sadece kediler yüzünden de değil. Bu oyunda da bulmaca sevgim ve düzen tertip konusundaki isteksizliğim birbiriyle devamlı bir çatışma içerisindeydi.
A Little to the Left de bir düzen tertip oyunu gibi görünse de aslında pek değil. Çünkü düzen dediğin kişiden kişiye değişebilir ama bulmaca dediğinin bir tane sonucu olur. Burada da düzenlediğimiz eşyalar belirli örüntülere göre “düzenleniyor”. Bu düzeni bulana kadar da ara sıra kafayı kırmak gerekiyor.
Takvim bulmacasını kim yaptıysa çıksın söylesin, sadece konuşmak istiyorum!!
A Little to the Left’in bulmacaları gayet kolay başlıyor. Yamuk çerçeveleri düzelt, şişeleri boy sırasına koy… Ama bunlar tamamen sizi oyunun kontrollerine ve mantığına alıştırmak için. Zaten çok değişik bir mekaniği de olmadığı için bulmacalar hızla zorlaşmıyor. Daha karışık örüntüler, mantığını anlaması zor dizilimler ya da sadece kalabalık olduğu için çözmesi vakit alan bölümler var. Ama bölümlerin zorluğu doğrusal olarak artmıyor. O nedenle biraz zorlanıp, sonra bir iki kolay bölüm çözüp çok da oyuna kurulmadan bölümden bölüme atlayabiliyorsunuz. Ha diyelim bir bölüm zor geldi ya da hiç anlamadınız, elbette ipuçları da eklemişler oyuna. Üstü karalanmış bir çizimi kenarından silerek yavaşça çözümü ortaya çıkarabiliyorsunuz.
Bir de yıldız topluyorsunuz elbette. Fakat çok yıldız almanın hızla ya da az hamleyle çözmeyle bir alakası yok. O yıldızlar bölümün birden çok çözümü olduğu anlamına geliyor.
Aranan minnoş bulmaca bulundu
İnsanın uzun ve kafa yoran oyunların yanında bir de çerezlik oyunlara ihtiyacı var kesinlikle. A Little to the Left benim için kesinlikle o oyunlardan.
Pastel renkler içinde akıllıca düşünülmüş bulmacalar çözüyorsunuz. Ara sıra bir kedi patisi ekranın kenarından belirip çözdüğünüz bulmacayı dağıtmaya çalışıyor. Çözemezseniz ipucu var. Daha zor bulmacalardan oluşan günlük bölümler var. Bir sürü bölümü de birden fazla cevap sunarak yeniden oynanabilir yapmış oyunun geliştiricisi Max Inferno.
Nadiren bulmacanın sınırlarının, yani eşyaları dizmeniz gereken fiziksel sınırların çizilmesiyle ilgili bazı kafamı karıştıran yerleri olsa da bütüne bakıldığında çok başarılı ve temasına sadık bir bulmaca oyunu olmuş A Little to the Left.
Başlıklar
Bir bulmaca oyununun kendi temasına sadık kalarak bolca bulmaca üretmesi ve bunların da çoğunluğunu keyifli ve akılcı yapması kolay bir iş değil. Fakat A Little to the Left bunu başaran bir oyun olmuş. Akıcı ve akılcı, tasarımları da ayrıca güzel.
- Gündelik objelerle akıllıca bulmacalar
- Zorluk seviyesi yükselip alçalarak insanı sinir etmeden oyunu devam ettiriyor
- Sanat tasarımı çok başarılı ve şirin
- Bazı bulmacaların mantığı “sıralama” mantığından farklı ve arası olarak düşünebileceğimiz geçiş bölümleri pek yok