Abi beş jeton kaç para?
Devamını okuKorsan oyunları tabii ki de savunmuyoruz ama emülatörlerin ve rom’ların zamanında kıymeti bilinmemiş oyunlara yaradığı bir gerçek. Zira zamanında sessiz sedasız geçip giden pek çok oyun internet ve emülasyonun yaygınlaşmasıyla birlikte kendi kitlelerini kazanmayı başardı ki Breakers da bunun örneklerinden biri. 1996 yılında çıkan oyunun esamesi bile okunmazken 2000’lerin başından itibaren dövüş oyunu hayranları için kült statüsüne ulaştı, hatta şu an modern toplama paketinin incelemesini okuyorsunuz. Toplama paketi demişken de sizi yanıltmayayım, pakette Breakers ve Breakers Revenge olmak üzere sadece iki oyun var fakat Revenge bir devam oyunu değil. İlk oyunun biraz geliştirilmiş hali o kadar.
90’larda 2 boyutlu her dövüş oyunu normal olarak Street Fighter 2’nin yarattığı ekolü takip etmeye çalıştı. Dövüş oyunları günümüzde pek çok farklı mekaniği barındıran ve rekabetçi seviyede oynaması adeta bir sanat haline dönüşmüşken SF2 ise daha yalın, daha stratejik, yüzlerce hit’e ulaşan çılgın kombolardan ziyade 6 farklı vuruşu doğru durumlarda kullanmak üzerine kurulu bir sisteme sahipti ki ben halen daha bu klasik modelin çok daha keyifli olduğuna inananlardanım. Breakers da SF2 klonu olmaya çalıştığı her halinden belli bir oyun olarak bunu gayet iyi başarıyor aslında.
Breakers hayli yalın bir dövüş oyunu. Atari salonlarında “Ölüm Çekmek” dediğimiz Super Special’lar ve oldukça basit bir Super Cancel sistemi haricinde komplike bir mekanik barındırmıyor. Sadece farklı sertlikteki yumruk ve tekmelerin harmanlandığı, fakat oldukça akıcı bir dövüş oyunu. Onu da yıllar sonra şöhrete kavuşturan bu oldu zaten. Tarz olarak retro döneminden Ninja Masters’a, modern dönemden de Gougi sistemi olmayan Fighting EX Layer’e benzediğini söylersem kafanızda bir resim oluşacaktır.
Collection paketi oyunların Arcade versiyonlarını ve bu sürümlerinde yer almayan Team Battle ve antrenman modlarını içeriyor ekstra olarak. Onun yanı sıra galeride oyunun resmi çizimlerine bakabilir ve müziklerini dinleyebilirsiniz. Online için de Rollback Netcode üzerinden Cross Play desteği de var. Hatta Sabri’deki Xbox versiyonu ile Cross Play deneriz diyordum ama açıkçası fırsat olmadı. Kendi lobisinde çok fazla oyuncu da yoktu açıkçası; en azından şimdilik.
Özetleyecek olursak, Breakers kesinlikle bir Street Fighter, King of Fighters ya da Mortal Kombat kalibresinde bir oyun değil. Karakter tasarımları ve sunumu zayıf, az önce de belirttiğim gibi basit fakat akıcı ve öğrenmesi kolay olduğu için keyifli bir dövüş oyunu o kadar. Collection da ekstra olarak pek bir içerik sunmuyor fakat oyunu modern sistemlerde düzgün şekilde oynayabilmeniz için şüphesiz en iyi yöntem. Dövüş oyunu delilerinin keyif alacağını düşünüyorum zamanında oynamadılarsa.
Başlıklar
Yalın, öğrenmesi kolay, olduğundan fazlası olmaya çalışmayan bir dövüş oyunu Breakers. Türün sıkı hayranları bir göz atabilir.
- Yalın fakat akıcı oynanış
- Öğrenme süresi çok kısa
- Rollback desteği
- Modern dövüş oyunlarının kompleks yapısına alışık oyuncular keyif almayabilir
- Karakterler SF2’nin Flash TV versiyonu gibi
- Galeri de pek içerik yok