Dice & Fold - İnceleme

Eee… Zar tutma hangi güncellemeyle gelecek acaba?

Kart açma, zar atma mekanikleri olan oyunları çok seviyorum. Yani bu ilk cümleyi nasıl daha janjanlı yapabilirim diye çok düşündüm ama gerçekler basittir arkadaşlar. Direkt sarıyor yani. Hem oyunların yapay zekasını öğrenmeyi, şansımın yaver gittiği zamanlarda kutsanmışım gibi, şansım kötü olmasına rağmen oyunu çevirdiğim zamanlarda strateji dehası gibi hissetmeyi çok seviyorum. Doğal olarak sadece zar atıp kart açma üzerine kurulu, adı direkt Zarlar ve KATLA olan bir oyun görünce üstüne atladım tabii.

Dice & Fold mekaniklerini anlaması çok basit bir oyun. Her tur belirli miktarda zar atıp her şey için bu zarları kullanıyorsunuz. Düşmanlara saldırmak için, ana karakterinizin özel yeteneklerini kullanmak için, altın biriktirmek için… Doğal olarak kapması bu kadar kolay olan oyun mekanikleri birden bire bir kaynak yönetimi ve strateji cümbüşüne dönüşüyor.

Üç ve beeeş, hadi yavrum üÇ VE BEEEŞŞ!!!

Dice & Fold’a 3 oynanabilir karakterle başlıyoruz. Her birinin farklı özellikler var. Mesela Jack 28 canla başlıyor, 5+ bir zar kullandığınızda 2 zar daha atabiliyorsunuz, ki bolca zar sallamak çok işe yarıyor. Queen 21 canla başlıyor, bir karede 7’yi tamamlayıp öbürüne 1’lik zar koyduğunuzda herhangi bir zar karesini tamamlayabiliyorsunuz. Mesela Boss için 35’i tamamlamak gerekiyor ama siz 6, 3 ve 1 attınız, bunları Queen’e verip 35’lik kareyi tamamlayabilirsiniz. İş böyle olunca her ana karakterle izleyeceğiniz yol başka oluyor. Kiminde zarları özel yeteneklere gömmeniz, kiminde büyük küçük demeden düşmanlara yardırmanız, kiminde yüksek canı olan bir yancı seçip şansınız dönene kadar onu kalkan olarak kullanmanız gerekiyor.

Tabii, bir de yan karakterler var. Belli bir tur sayısından sonra oyun size 3 kart açıp bir yan karakter seçmenizi istiyor. Benim şu ana kadar denk geldiğinde bayram ettiğim tek yan karakter Healer, yani Şifacı oldu. Çünkü can kaybetmeye başladınız mı kendinizi birdenbire 3 canla 4 düşmana kafa tutmaya çalışırken bulabiliyorsunuz. HİÇ kırmızı zar atamadığım oyunlarım oldu. Bence oyunun bir tık dengeyi bozduğu tek yer burası ama en baştan can edinmenin zor olacağını bilerek hareket ettiğinizde bir şekilde üstünden gelebiliyorsunuz.

Can zardan çıkmadıkça…

Dice & Fold’da can kazanmanın en direkt yolu kırmızı zarları kullanmak. Bence bu zarları başka işler için harcamayın hiçbir zaman, direkt canınızı doldurun. Bir de hangi sayı olduğuna bakmaksızın yetenek yuvalarını dolduran mavi zarlar var. Gri, turuncu gibi farklı işlere yarayan ve rastgele gelen bu zarlar düşmanlara karşı üstünde yazan sayıyla normal zar gibi işliyorlar. Ama sizin karakterlerinizin kalkan, özel saldırı gibi yeteneklerini kullanmakta da kullanılabiliyorlar.

Oynadıkça strateji seçenekleriniz de açılıyor elbette. Oyun süresince biriktirdiğiniz altınlarla size yardım sağlayacak Trinket’ler alabiliyorsunuz. Her turda bir düşman kartını ters çeviren, rastgele bir zar kutusunu tamamlayan, özel yeteneğinizi bedavaya kullanmanızı sağlayan… Çeşit çeşit eklenti var ki ben daha dibini gördüğümü düşünmüyorum.

Başlangıç Trinket’lerini düşürebilmek için de bir eli tamamlamanız ve Boss’u kesmeniz gerekiyor. Örneğin benim düşürdüğüm Trinket’lerden biri oyuna rastgele bir Companion yardımcı ile başlamanızı sağlıyor.

Bu incelemeyi yazana kadar 10 el daha girdim

Dice & Fold başına oturunca 2-3 saat oynatabilecek bir oyun. Sarıyor. Kaybediyorsunuz. Ah şunu şöyle yapsaydım diye giriyorsunuz, kazanıyorsunuz, hadi bir sonraki karaktere falan… Aynı zamanda girip 15-20 dakika birkaç el atıp çıkabileceğiniz de bir oyun. Savaşlar kısa sürüyor, sadece zarlarınızı takip etmeniz gerektiği için o kadar kafa da yormuyor açıkçası.

Sanat tarzını çok beğendim, özellikle bazı kartların parıltılı olmasına takmış durumdayım. Müziği ise oyunu açtıktan 3 dakika sonra falan tamamen kapatmak durumunda kaldım, son zamanlarda tekrar eden sesler beni çok yoruyor. (Başka bir yazarımız müzikleri sevdiğini söyledi mesela, dediğim gibi, müzikten çok sese katlanamıyorum şu aralar.) Eğer sizin de böyle bir probleminiz varsa Dice & Fold’da da bir ADHD/Otizm filtresi var, bildirim seslerini falan kapatıyor o da.

İçim rahat, Tinymice Entertainment yine yapmış bu işi diyebilirim. Oyunların kapsamını çok büyütmeden, başlarını aşan bir projeye girişmeden, güçlü oldukları yanlara oynayarak çok keyifli işler çıkarıyorlar. Dice & Fold’da portfolyolarına üst sıradan giriş yapıyor. Kesinlikle incelemeden sonra da oynamaya devam edeceğim.

SON KARAR

Tinymice Entertainment, kaynak yönetme stratejisini iyi kotardığının farkında olan bir ekip. Aynı zamanda bu kapasitelerini farklı görünen ve farklı hissettiren oyunlara yaymakta da başarılı olduklarını Dice & Fold ile net görüyoruz. Sadece zar atıp kart açarak oynanan bu düşman kesme oyunu, hem başarı hissiyatı yaratmakta hem de kafanızı yormadan eğlendirmekte çok başarılı.

Dice & Fold
Çok İyi
8.0
Artılar
  • Her şeyi zarlarla yapma fikri çok başarılı uygulanmış
  • Başlangıç karakterlerinin farklı özellikleri her bir oyunu özel kılıyor, Trinket’ler de bu çeşitliliği artırıyor
  • Sanat tasarımını sevdim, neyin ne olduğunu çabuk kapıyorsunuz ki bence karakter tasarımlarını düşman olarak kullanmakta da bir sakınca yok
  • Çok fazla ses bildirimi yok, özellikle bir şeyi iki kere duyunca gözümün seğirdiği şu günlerde nimet gibi oyun


Eksiler
  • CAN VERİN GÖZÜNÜZÜ SEVEYİM
  • Tuhaf bir eksi ama oyun o kadar hızlı yükleniyor ki aralarda gösterdiği önerileri okuyamıyorsunuz :D


YORUMLAR
Parolamı Unuttum