Nimbatus - The Space Drone Constructor - İnceleme

Drone üretme zamanı

Coronavirüs salgını hepimizi evlere esir etmiş durumda. Son günlerde oynayacak oyun da bulamadığım için kendimi Lego’lara vererek olabildiğince fazla zaman öldürmeye çalışıyorum. Hayatımın tam bu döneminde karşılaştığım Nimbatus, çok daha cazip fiyat etiketi ile birlikte bana eğlenceli saatler geçirmemi sağladı.

Temelinde Lego yapmaya oldukça benzeyen Nibatus, ya da diğer adıyla Nimbatus - The Space Drone Constructor, oldukça basit görünen fakat açıldıkça kompleks hale gelen bir oyun. Bu yüzden açılmasına biraz izin vermeniz gerekiyor.

Drone’umu Kırdılar Uçamadım Anne

Kendine has, fakat yetersiz bir hikayesi olan Nimbatus’ta amacımız gezegenin uzak noktalarına giderek yıldızlararası seyahatlerimizde kullandığımız donanımımızı geri alabilmek. Yalnız bunu yapabilmek için öncelikle tehlikelerle dolu gezegenlerde görevler tamamlayarak çeşitli ışınlanma noktalarına varabilmemiz gerekiyor. Bir de bu donanımı sizden alan “Şirket’in” peşinize takılmasını önlemeniz gerek.

Aslında oldukça basit bir senaryoya sahip olan Nimbatus’ta temel araç elimizdeki parçalar ile çeşitli drone’lar üretebilmek. Bu açıdan “Besieged’i” oldukça andıran oyun, fizik tabanlı dinamikleri iki boyutlu dünyaya taşımış. Yani üreteceğiniz drone’un her parçasını düşünerek yerleştirmeniz gerekiyor. Oyunun gerçekten tadına vardığınız nokta da tam burası.

Her gezegende tamamladığınız görevlerin ardından çeşitli parçalar kazanabiliyor, drone’unuzu daha güçlü hale getirebiliyorsunuz. Bununla birlikte her gezegende iki tip önemli kaynağı toplayarak seyahatinizde gerekli olan eşyaları satın alıp, üretme fırsatınız oluyor.

Buraya da Füze Koyayım

Gezegende aldığınız temel görevlerin yanında yukarıda bahsettiğim kaynakları toplamak için de biraz zaman harcamanız gerekiyor. Bu kaynakların ilki “Trityum” drone’ları üretmenizi sağlarken, diğeri “Eldeedilemezyum” ile çeşitli garajlardan satın alımlar yapabiliyorsunuz. Daha nadir olan bu kaynak size yolculuklarınızın daha kolay hale gelmesini sağlayan özellikler alabiliyor.

Özelliklerden bahsetmişken oyunun 6 farklı sınıfa sahip olduğunu belirteyim. Bu sınıflar oynanış şeklinize de ciddi anlamda etki ediyor. Örneğin Mühendis sınıfı kaynakları direkt olarak aktarırken bir diğer Güçlü sınıfı savaşlarda size yardımcı oluyor. Bu sebeple drone’unuzu buna göre tasarlamanız gerekiyor. Bence bu durum oyunu tekrar oynamak için bir sebep yaratıyor.

Tabi oyunun Türkçe dil desteğine sahip olduğunu da atlamamak gerek. Fakat bahsettiğim kaynak isimlerinden bunu anlamışsınızdır diye düşünüyorum…

Tasarımdan bahsetmişken drone’ların sizinle birlikte geliştiğini söylemek mümkün. Özellikle görevlerden kazandığım parçalar arttıkça kendimi drone ekranında daha fazla zaman harcarken buldum. Hatta bazen yapım aşamasının görevden uzun sürdüğü zamanlar bile oldu. Örneğin çok uzun bir parça taktığınızda aracın titreşimi akıl almaz bir hale geliyor. Ya da maden için yaptığınız aracınızın kargo bölümleri doldukça drone’un yavaşladığını görebiliyorsunuz.

Nimbatus evreninde her şey oldukça detaylı. Drone üzerine mantık parçaları ve çeşitli sensörler bile ekleyebiliyorsunuz. Oyunun Steam Atölye bölümünde karşınıza çıkan drone'lar o kadar detaylı ki, bazılarının nasıl yapıldığını anlayabilmek için gerçek mühendislik bilgisinin gerektiğini düşünebilirsiniz. Özellikle başkaları ile birlikte oynadığınız maçlarda ikiye bölünen veya başka drone fırlatabilen bazı tasarımlar aklınızı başınızdan alıyor.

Gezegen Yiyen Solucan Drone’u

Oyunun Tek Oyunculu kısmında sunulan bir diğer mod ise sandbox. Bu mod içerisinde tahmin edebileceğiniz gibi tüm gezegenleri keyfinize göre ürettiğiniz bir drone ile gezebiliyorsunuz. Tüm parçalar otomatik olarak açık olduğu için ekstrem drone’lar üretebilir ya da Steam Atölyesi’nden birkaç tasarımı indirebilirsiniz.

Oyunun Atölye sayfasında bolca ilginç tasarım var. Gezegeni rahatça yok edebilen bir canavardan, koskoca bir gezegen yiyen canavara kadar pek çok yaratıcı drone sizleri bekliyor. Bu tasarımlar birkaç dakikalığına sizi eğlendiriyor olsa da bir süre sonra kendi ürettiğiniz aracı kullanmak istemeye başlıyorsunuz.

Seyahat ettiğiniz gezegenlerin tamamını ortadan kaldırabilmeniz mümkün. Biraz araştırma sonucunda yaklaşık 3 dakikada bir gezegeni yok edebilen tasarımların üretildiğini görme şansım oldu. Benim drone bu abilerden biraz daha vitaminsiz olsa da yaklaşık 15 saat süren maceramda birlikte pek çok badire atlatmayı başardık.

Yılan Yumurtası Kırdığımız Yetmez Mi?

Bunlara rağmen Nimbatus’un çok çabuk tekrara girdiğini de söylemek gerek. Özellikle hikaye modunda bir süre sonra aynı görevleri yapmaktan sıkılır hale geliyorsunuz. Parçaların da tamamı envanterinizde olmadığı için yaratabileceğiniz drone’un sınırları belli oluyor. Bu tarz oyunların verdiği “gelişme” hissi bir süre sizi hikayenin içerisinde tutsa da yavaş yavaş aynı şeyleri yapmak insanı yormaya başlıyor.

En büyük hayal kırıklıklarımdan biri de tek oyuncu modlarında bulunan “risk” barının yetersizliği oldu. Nimbatus’ta drone’unuz patlasa bile kendisini gezegene tekrar gönderebiliyorsunuz. Önemli olan ana geminiz olan ve oyuna adını veren “Nimbatus’un” canlarını korumak. Peki kontrol bile edemediğiniz bu geminin canları nasıl gidiyor? Onun cevabı da yukarıda bahsettiğim risk sisteminde.

Her gezegen değiştirdiğinizde, ışınlandığınızda veya bir gezegene drone yolladığınızda bu risk barı yükseliyor. Barın yüzde 80’i dolduğunda gezegenler arası seyahatlerinizde “Şirket” tarafından saldırılar gelmeye başlıyor. Toplamda 5 kez saldırıya uğramanız halinde geminiz patlıyor ve oyunu kaybediyorsunuz. Tabi daha önce bahsettiğim garajlardan can puanlarınızı geri toplamanız da mümkün.

Dürüst olmak gerekirse bu sistemin çok daha yaratıcı bir mekaniğe hizmet edeceğine inanıyordum. Fakat bu sistem sadece size “her an saldırı gelebilir” hissi yaratmak için konulmuş. Her yıldız sisteminde mutlaka 1 ya da 2 garajın da bulunuyor olması ile bahsi geçen “risk”, neredeyse ortadan kalkıyor.

Son Söz

Nimbatus’un çoklu oyuncu modunda da eğlenceli birkaç saat geçirebildim. Özellikle Sumo Arena isimli oyun modunu herkese tavsiye ediyorum. Bu mod içerisinde iki drone’un birbirini arenadan dışarıya fırlatma çabalarını izleyebiliyorsunuz. Buna ek olarak savaşabiliyor, yarışabiliyor ve pek çok etkinliğe katılabiliyorsunuz. Oyunun resmi çıkışını yapmasının ardından Steam Remote Play desteğine kavuştuğunu da belirteyim.

Yani Nimbatus şu boş günlerde çok eğlenceli saatler vadediyor. Fiyatına göre uzun saatler başında kalabileceğiniz oyun, birkaç yeni eklemeyle belki çok daha iyi hale gelebilir. Fakat şimdilik tüm yakıtını hızlı şekilde boşalttığını söylemem gerek.

SON KARAR

Nimbatus, yakıt tankları tükenene kadar, size eğlenceli saatler vadediyor.

Nimbatus - The Space Drone Constructor
İyi
7.0
Artılar
  • Drone üretmek oldukça keyifli
  • İlginç tasarımlar yapabiliyorsunuz
  • Otonom sistemler ve fizik motoru iyi çalışıyor
  • Fiyatının karşılığını veriyor
Eksiler
  • Çok çabuk tekrara bağlıyor
  • Şimdilik parça sayısı yetersiz
  • Hikaye modu biraz daha renklendirilmeli
YORUMLAR
Parolamı Unuttum