NINJA GAIDEN: Master Collection - İnceleme

Evini ninjalar basasıca Koei Tecmo

Bir yandan modern Ninja Gaiden serisinin nihayet PC’ye gelmesinden dolayı içim kıpır kıpır, nasıl anlatayım, haberini ilk duyduğumdan beri çocuklar gibi şenim; diğer yandan modern Ninja Gaiden serisinin ‘bu halde’ PC’ye gelmesinden dolayı içim sinir sinir, Koei Tecmo’ya saydırıp duruyorum.

Ninja Gaiden resmen 17 senelik bir oyun. Şimdi kalkıp da geçmişi bu kadar eskiye dayanan, şimdiye kadar milyonlarca insanın zaten oynadığı oyunları sıfırdan detaylı biçimde inceleyerek vaktinizi çalmak gibi bir niyetim yok. Ama bu demek değildir ki yeni oyuncuları bilgisiz bırakacağız, yok öyle bir şey. 2004 tarihli Xbox oyunu Ninja Gaiden, 2007 yılında Ninja Gaiden Sigma ismiyle yenilenerek PS3 için yayınlanmıştı. Bunu yine PS3 için Ninja Gaiden Sigma 2 ve PS3, X360 ve Wii U için Ninja Gaiden 3: Razor's Edge takip etti. Yani anlayacağınız konsol oyuncuları bu aksiyon dolu seriyle gününü gün ederken, PC oyuncuları uzaktan iç geçirdi sadece.

Ryu Hayabusa. Efsane adam. Usta bir ninja. Ninja Gaiden serisi demek bence Ryu demektir; önümüze geleni kılıçtan geçirdiğimiz, başlangıçta zayıf yetenekler ve silahlarla başlasak da git gide bir ölüm makinesi haline geldiğimiz saf bir aksiyon, hack’n’slash serisidir modern Ninja Gaiden. “E ama Rachel? E hani Ayane, Momiji?” diyenleriniz oldu belki ama napayım, ben Ryu’cuyum.

Essence var dediler geldik, kıtır kıtır adam kestik

Bu seride düşmanları öldürdükçe Essence kazanırsınız; sarı olanlar para verir, kırmızı olanlar Ki, mavi olanlar sağlık artırır. Ama isterseniz bu Essence’leri toplamayabilirsiniz de, bunların yanında Ağır Saldırı kullandığınızda saldırınız güçlenir, Ultimate yapmış olursunuz. Ultimate ile düşman öldürünce daha da fazla Essence kazanırsınız. Zaten Ki mekaniği sonrasında Nioh serisine de ilham kaynağı olmuştur, Ki kullanarak Ninpo adı verilen Ninja büyülerini kullanırsınız. Yani yine Nioh örneği vereceğim, silahlı dövüşlerle büyüler kol koladır (her ne kadar büyüyü komboya ekleyemeseniz de) ve sizin ne zaman hangisini kullanacağınıza anlık karar vermenizi gerektirir.

Ninja Gaiden için sıklıkla ‘brutal’ denir, bunu söyleyenler de hiç haksız sayılmazlar. Benim diyen adamı bile isyan ettirecek kısımları vardır ama bu kadar sevilmesinin nedenlerinden biri de budur zaten. Aslında Ninja Gaiden için bilmeniz gereken şey bu kadar desem yalan olmaz, bu noktaya kadar zaten mekaniksel veya zorluk bilgisi olarak dikkatinizi çektiyse normal koşullar altında hastası olacağınız bir seri bu.

İlacımı getirin bana, çabuk, çabuuuuuuuk

Bir yandan size Ninja Gaiden anlatıyorum ama, bir yandan da PC versiyonunu gömmeye geçmek için sabırsızlanıyorum, yeminle parmaklarım kaşınıyor. Yok, ben daha fazla sabredemeyeceğim, kusura bakmayın. Çünkü belki de az önceki paragraflarla gaza geldiniz, cüzdanınızı Steam penceresine doğru fırlatmak üzeresiniz. DURUN! YAPMAYIN DAHA! 200 lira az para mı? Önce bir PC versiyonunda nelerle karşılaşacağınızı bilin de, sonra arkamdan atıp tutmayın.

PC versiyonunda neyle karşılaşacaksınız biliyor musunuz? Koskoca bir hiçbir şeyle. Koei Tecmo, Master Collection ile kendi tarihinin en tembel portuna imza atmış. Ben bu adamları cidden anlamıyorum. Ortada Nioh gibi güzel bir örnek var. Hadi ilk oyunda biraz teklemişlerdi, sonrasında toparladılar. Nioh 2 büyük ölçüde mis gibiydi. Öncesinde Toukiden Kiwami gibi rezalet portlar yapmışlıkları vardı ama sonuçta son zamanlarda kendilerini geliştirmiş, eleştirilerden ders çıkarmış olmalarını beklemiştim.

Ben bu seriyi daha önce oynamamış biri değilim, 90’lı yıllardaki 2D Ninja Gaiden’ların bile hastasıydım. Sigma 1’i de zamanında oynadım, Sigma 2’yi de. Bölüm tasarımlarından savaş koreografilerin akıcılığına, müziklerinden insanı çıldırtacak seviyedeki zorluğuna kadar her şeyini sevdiğim bir seridir. Nedense hayalimde PC versiyonu için “10 olan her şey 11 olacak” diye şartlandırmıştım kendimi, nihai versiyon bu olacaktı, aksiyon yağ gibi kayacaktı, grafikler göz kamaştıracaktı, gelişmiş ayarlarla oyunu daha da özelleştirebilecektik. Avucumu yaladım tabii.

Bana bir şeyler oluyor

Bakın adamlar koskoca uyarıyla demişler ki “bu oyunda asla klavye ve fare desteği olmayacak”. Niçin? Çünkü tembellik. Diğer oyunlarında destek vermişsin, bunda neden vermiyorsunuz? Ninja Gaiden klavyeyle oynanmaz diye yazılı bir kural mı var göklerden gelen? Neyin inatçılığı bu.

Oyunda çözünürlük değiştirilmiyor sevgili dostlar, şaka gibi ama değil. Beyefendiler şöyle buyurmuş, eğer oyunu 720p, 1080p veya 4k çözünürlükte çalıştırmak istiyorsak Steam’de oyunun ismine sağ tıklayıp Özelliklere girecekmişiz, Başlatma Seçenekleri kutusuna istediğimiz çözünürlüğün ismini yazıp oyunu öyle çalıştıracakmışız. Sisteminiz olur da oyunun sizin için seçtiği çözünürlüğü kaldıramaz ve performansı artırmak isterseniz oyun içinden değişiklik yapamıyorsunuz yani. Şaka gibi değil mi? Bari oyunu çalıştırınca bir kutucuk aç, sor hangi çözünürlük olsun diye, o da yok. Diyorum ya, tembel bunlar tembel.

FPS kilidi kaldırma diye bir seçenek yok, çünkü FPS ayarı diye bir şey yok. Konsollarda hangi ayarları görüyorsanız PC versiyonununda da aynılarını görüyorsunuz. Hatta FreeSync/GSync monitörlerde ekran kartı sürücünüzün kontrol panelinden ayar yapmazsanız FPS’nin düştüğü kısımlarda oyunun genel hızı da düşüyor.

Daha en komiğine gelmedim biliyor musunuz? Oyun pencerede açılıyor, tam ekran değil. Hem de her seferinde. Tam ekran yapmak istiyorsanız farenizle pencerenin tepesine tıklayarak geçiş yapıyorsunuz, bu sefer de fare imleci ekranda kalıyor, bir de onu saklamakla uğraşıyorsunuz. İsyan edip de Alt-F4’e basarsanız geçmiş olsun, çünkü o da çalışmıyor. Hatta Sigma 2’de oyunu kapamaya çalışmak tam bir işkence.

İşte içine düştüğüm ikilemi şimdi anlıyor musunuz? Bir yandan Ninja Gaiden yahu bu, aksiyon seven her PC oyuncusunun mutlaka bir şansınızı denemesi, kolaylıkla hastası olabileceği bir seri. Ryu Hasabusa gibi kral bir baş kahramanla tanışmak cidden kaçırılmaması gereken bir deneyim. Ama diğer yandan bu o kadar tembel işi bir port ki, böylesine sıfır özen gösterdikleri için oyunu oynarken sürekli olarak bir önyargı içinde buluyor insan kendini. Gıcık olacak şeyler buluyor, oyun zevkini baltalayabiliyor, bana öyle oldu en azından.

Eğer Switch, Xbox veya PS4 sahibiyseniz bence orada oynayın bu Master Collection’ı. Hatta imkanınız varsa orijinal Sigma’ları oynayın. Hatta ve hatta Sigma yerine Black oynayın, en iyi versiyonu odur çünkü. PC versiyonunu anca böyle bir imkanı olmayan ve şimdiye kadar Ninja Gaiden oynamayıp merak edenlere önerebiliyorum. Normalde bu serinin hakkı 8’dir, PC portu ise 6 verdiğim için şanslı bence.

SON KARAR

PC oyuncularının Ninja Gaiden Sigma serisiyle tanışması bu şekilde olmamalıydı, porttan kaynaklanan tüm bu sorunlar oyunun eğlencesini gölgelememeliydi. Görünüşe göre Koei Tecmo ve PC kelimeleri yan yana geldiğinde duruma şüpheyle yaklaşmaya devam edeceğiz.

NINJA GAIDEN: Master Collection
İdare Eder
6.0
Artılar
  • Aksiyonun dibine böyle vurulur diyen bir oyun var karşımızda
  • Ben Ryu’cuyum tamam, ama yine de farklı karakter seçenekleri iyidir
  • Çok fazla içerik var, dolu dolu üç oyun
Eksiler
  • Olm PC portu böyle mi yapılır, “convert.exe PC” mi yazdınız nedir
  • Pencerede oyun açmak istesem tarayıcı oyunu oynarım
  • Grafiksel devrim derken ayarsızlığı kastetmişler
  • Gamepad desteği bile ‘native’ değil
  • Oyunlarda varolan kusurları da elden geçirmemişler tabii
YORUMLAR
Parolamı Unuttum