Pawn of The Dead - İnceleme

Dawn of the Dead değil miydi o :)

Birkaç hafta önce Azerbaycan’daydım. Şimdi niye böyle bir giriş yaptı, oyunla, incelemeyle bunun ne alakası var diye düşünüyor olabilirsiniz, az sabredin, hemen açıklayacağım :) İki ay kadar önce Airthings Masters turnuvasının finalinde Teymur Recebov ile Levon Aronian arasında geçen heyecan dolu mücadeleyi izledikten sonra, bu finalin kazananı Recebov’un memleketine gitmek hoş bir tesadüf olmuştu benim için. 2018’de Gürcistan’da düzenlenen şampiyonada Azerbaycan’dan bir diğer satranç ustası Şahriyar Mamedyarov yine Levon Aranian karşısında böyle bir zafer kazanarak şampiyonluğa uzanmayı bilmişti. Yani sizin anlayacağınız, satrançta şampiyonlar yetiştiren bir memlekete gitmiş oldum ve bu işin kaynağının ne olduğu hakkında da bir miktar fikir edindim.

Azerbaycan’da ilkokula başlandığı andan lise bitene kadar şah-mat dersleri veriliyor. Bunun meyvelerini de fazlasıyla topluyorlar; şu anda satranç büyük ustaları listesinin ilk 10 sırasında iki isimle (Mamedyarov ve Recebov) temsil ediliyorlar. Peki ülkemizde durum ne diye soracak olursanız bu noktadan çok uzaktayız. Son yıllarda satranca ilgi bir miktar artmış olsa da şampiyonlar çıkarmak için bir süre daha bekleyecek gibiyiz.

Şimdi bu kadar uzun bir girişi yapmamın nedenine geçebilirim. Pawn of the Dead, ülkemizden çıkan bir satranç oyunu. Ne derece başarılı olur bilemem ama ülkemizde satrancı sevdirmek için atılmış adımlardan birisi olarak yorumlanabileceğini düşünüyorum. İşte bu yönüyle de bir şansı hak ediyor. Sonda söyleyeceklerimi başta belirttiğime ve epey uzun bir girizgah yaptığıma göre, artık oyuna geçebiliriz :.

Zombi filler mi dediniz?

Bugüne kadar çeşit çeşit satranç oyunu çıktı karşımıza. Klasik oyunlardan VR’a, bilim kurgudan fantastik kurguya, puzzle temalılardan sudoku temalıya, taktik macera olarak tanımlananından battle chess denilen türe, sürüsüne bereket çeşidi var; hemen herkese hitap edecek bir alternatif bulunuyor. İşte Pawn of the Dead de satranç oyunlarına kendince farklı bir dokunuş yapmaya çalışan bir oyun olarak çıkıyor karşımıza.

Kendisiyle tanışıklığımız 2018 yılına kadar gidiyor, o zamanlarda erken erişim versiyonunu denemiş ve bir potansiyeli olduğunu belirtmiştim. İşte şimdi bu potansiyeli nasıl kullandığına bakabileceğimizi bir noktaya gelmiş bulunuyoruz.

Temelde “battle chess” kategorisinde yer alan bir oyun Pawn of the Dead. İsminin çağrıştırdığı üzere ölüleri veya bir başka ifadeyle zombileri işin içine katıyor. Oyunun en temel mekaniği de bu aslında. Oyun tahtasında biz beyaz krallık olarak yerimizi alırken, kara kral ölüler ordusuyla üzerimize saldırıyor. Aradaki en temel fark ise, biz siyahları öldürürken, siyahlar bizim askerlerimizi öldürmüyor, dönüştürüyor, yani ölüler ordusuna katıyorlar. Haliyle bizim işimizi biraz daha zorlaştırıyor, başa çıkmamız gereken düşman sayısını artırıyorlar. Hal böyle olunca, sadece düşmanı nasıl alt edeceğinizi değil, aynı zamanda askerlerinizi de dönüşmekten nasıl koruyabileceğinizi göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Oyunun Eğitsel modu temel olarak bu mekaniği ve satrançta taşların ne şekilde hareket ettiğini öğreten kısım. Bunun haricinde bir senaryo modu ve klasik satranç modu da bulunuyor. Bir de dilerseniz rasgele bölümler oluşturabiliyorsunuz.

Senaryo modunda oyuna temasını veren hikâyeyi öğreniyoruz. Beyaz Krallık’ta her şey huzur içindeyken bir anda yürüyen ölülerin saldırısı başlamış. Bu işin arkasında Siyah Kral’ın olduğunu anlamamız uzun sürmüyor. Siyah Kral’ın kim olduğu ve Beyaz Kral ile meselesi de her bir mücadele öncesinde paylaşılan cümlelerle aktarılıyor. Toplamda 4 bölüm ve her bölümde 16 mücadele yer alıyor. Bu oyunlardan bazıları 1-2 dakika, bazıları 3-5 dakika, bazılarıysa 10-15 dakika sürebiliyor. Tabii bu süreler seçtiğiniz zorluk düzeyiyle de değişkenlik gösterebiliyor. Klasik satranç modu da adından anlaşıldığı üzere, normal satranç maçları yapabileceğiniz kısım.

Toparlarsak; Pawn of the Dead, öyle ahım şahım grafikler veya hikâye sunmuyor, seslendirme ve müzikler açısından da eli pek kuvvetli sayılmaz, ama kendince farklı bir dokunuşla piyasadaki satranç oyunları arasında yerini almış durumda. Fiyatı da makul düzeyde; kütüphanenizde bir de satranç oyununa yer vermek isterseniz değerlendirilebilecek alternatiflerden birisi.

SON KARAR

İşin içine taş dönüştürme mekaniğini katarak farklı bir tecrübe sunuyor. Makul fiyatıyla, değerlendirilebilecek bir satranç oyunu.

Pawn of the Dead
İyi
7.0
Artılar
  • Bugüne kadar satranç oyunlarına hiç bulaşmamış kişilerin de ilgisini çekebilir
  • Battle chess türünü sevenler için hesaplı bir alternatif

Eksiler
  • Bazı tasarım hataları bulunuyor
  • Kimi bölümlerde kantarın topuzu kaçmış, taraflar arasında denge kurulamamış
YORUMLAR
Parolamı Unuttum