The LEGO Movie 2 Videogame – İnceleme

Brick brick eylemişler galaksiyi...

Neredeyse standart hale gelmiş bir durum söz konusu sevgili Oyungezerler; bir Lego filmi çıktığında onun ardından bir de oyun çıkıyor. İşte The LEGO Movie 2 de böyle bir örnek teşkil ediyor.

Genel olarak filmin senaryosuyla örtüşen bir hikayesi var oyunun, dolayısıyla filmi izlemeyi düşünenler için oyunun spoiler içerdiğinin altını çizmiş olalım. Yazıda hikayeyi minimum spoiler ile anlatmaya çalışacağım. Tabii bir de filmden ayrıldığı noktalar var senaryonun, oraları da filmden veya oyundan alınabilecek zevki düşürmemek adına paylaşmamayı tercih ettim. Dolayısıyla endişeye mahal yok, gönül rahatlığıyla okuyabilirsiniz takip eden satırları :)

Bricksburg'dan çıktık yola...

Oyunun başlangıç bölümünde görüyoruz ki, uzaylı istilası sonucunda Bricksburg yerle bir olmuş durumda. Kahramanlarımız Emmet ve Lucy, bu uzaylı istilacılara karşı koymaya ve gezegenlerini kurtarmaya çalışıyorlar. Oyunun ilk bossu diyebileceğimiz dev bir uzaylı ile mücadelenin ardından istilacılara komutanlık eden General Mayhem ile karşılaşıyorlar ve o da kahramanlarımızın dünyasını neden ziyaret ettiğini açıklıyor. Sebeb-i ziyareti, gittikleri gezegenlerin önde gelen isimlerini Kraliçe Watevra Wa'Nabi tarafından düzenlenecek bir seremoniye götürmek. Durumu açıkladıktan sonra hızla uzay gemisine atlayıp gidiyor Mayhem. Tabii, Batman başta olmak üzere kahramanlarımızın dostlarını da beraberinde götürüyor.

Emmet ve Lucy'nin gezegen gezegen dolanıp bir yandan kaybettikleri arkadaşlarıyla kavuştukları, bir yandan yeni yol arkadaşları edindikleri, bir yandan da adım adım kötü kalpli (?) kraliçeye yaklaştıkları maceraları bu noktada başlıyor işte...

Tüm galaksilerin legoları, birleşin...

Kahramanlarımızın gezegeni dahil olmak üzere 7 gezegenin (aslında birisi asteroid kuşağı ve birisi de geçiş bölgesi) yer aldığı Systar Sistemi ana hikâyenin geçtiği galaksi oluyor efendim. Bunun haricinde bir de Rex-Plorer Sistemi bulunuyor ki burada sadece The Old West gezegenine uğrayıp yolunuza devam edebiliyorsunuz. Genel olarak baktığımızda, oyunun keşfedilebilir alanlarının yaklaşık %20'lik bölümünü ziyaret ederek ana hikâyeyi tamamlamak mümkün ve bu da kabaca 5-6 saat kadar sürüyor. Bir de Galactic Outskirt bulunuyor, ama bu kısım oyunun ek paketle birlikte aktif hale gelecek bölümü. Dolayısıyla şu anda o bölgeyi ziyaret edemiyoruz.

Gezegenler arasında yolculuk yapabilmek için belirli sayıda özel parçayı (mor parçalar) toplamak gerekiyor. Bu parçaları yaptığınız görevlerle elde edebildiğiniz gibi gezegenin sağından solundan da toplayabiliyorsunuz. Bir de ziyaret ettiğiniz ilk gezegenle birlikte aktif hale gelen dükkanlardan satın alınabiliyorlar.

Lego oyunlarının vazgeçilmezlerinden birisi de lego parçaları toplamaktır tabii ki. Bu oyunda da bol bol parça toplayacak ve bulmacalarda kullanmak üzere çeşitli cihazlar inşa edebileceksiniz. Bir de sandık ve özel nesne toplama kısmı var ki kutu açmayı sevenler bu oyunda da boşluğa düşmesinler diye düşünülmüş olsa gerek :) Topladığınız bu sandıkları dükkanlarda açabiliyor ve yeni karakterler, silahlar vs. elde edebiliyorsunuz.

Ziyaret ettiğimiz her bir gezegenin kendisine has bir yapısı var. O gezegenlerde karşılaştığınız karakterler ve karşımıza çıkan görevler de o yapıya uygun oluyor haliyle. Ana hikâye akışıyla doğrudan bağlantılı olmasa da The Old West gezegeni benim için güzel bir soluk alma alanı oldu mesela. Adından anlaşıldığı üzere Vahşi Batı temalı bu gezegende, kanun kaçaklarının peşinden at koşturmak mümkün :) Dolayısıyla ana hikâyeden biraz sapıp farklı gezegenlere göz atmakta da fayda var, belki oralarda da sizi eğlendirecek malzemeler çıkabilir. Syspocalypstar ise, topladığınız malzemelerle yeniden tasarlayabileceğiniz, dilediğinizce inşa edebileceğiniz bir gezegen.

Kahraman olunur mu, kahraman doğulur mu?

Oyunun başlangıcından itibaren yönettiğimiz Emmet ve Lucy, ilerleyen bölümlerde senaryo gereği gruba dahil olan Rex ve tekrar bir araya geleceğiniz Batman oyunumuzun ana karakterleri olarak karşımıza çıkıyor. Bunlar dışında karakterleri de gerek görevlerde gerek açtığınız kutularla aktif hale getirebiliyorsunuz. Karakterlerin kullanımında öyle aman aman bir farklılık yok. Ama 100 civarında aktifleştirilebilir karakter olduğu düşünüldüğünde, oynanışta olmasa da görüntüde bir çeşitlilikten bahsetmek mümkün.

Oyunun önemli bir bölümünde karakter zorunluluğu bulunmadığını söyleyebiliriz, yani dilediğiniz karakterle oynamanız mümkün. Sadece senaryonun gerekli kıldığı yerlerde ana karakterlerinizi kullanmak durumunda kalıyorsunuz; dinozorlarla konuşmak için Rex'i ve son bölümde Batman'i kullanmanız gerektiği gibi.

Karakterler tarafından kullanılan ekipmanlar içerisinde de belirli bir karaktere has ekipmana denk gelmedim. Mesela normalde Batman'in ekipmanlarından olan grapling hook diğer karakterler tarafından da kullanılabiliyor. Dolayısıyla karakter değiştirmeden de bunları kullanıp bulmacaları çözebiliyorsunuz.

 

Sizi çok zorlayacak bulmacalar beklememekte fayda var, oyunun bulmaca bölümleri platform kısımlarından da kolay çünkü :) Nitekim, kimi oyuncular için eleştirilebilecek yanlarından birisi de oyunun kolay oluşu. Ama öte yandan bu tür oyunlardan beklentinin genelde fazla strese girmeden eğlenmek olduğunu da gözden kaçırmamak lazım. Dolayısıyla bunu büyük bir eksi olarak değerlendirmemek yerinde olur, en azından hitap ettiği esas kitleyi göz önünde bulundurduğumuzda.

Elde yeterince Lego parçası yok muydu ki?

Gelelim oyunun eleştirilebilecek yanlarına. İlk olarak bu oyunun tasarım yönüyle ortaya öncekilerden, örneğin birkaç ay önce incelediğimiz LEGO DC Super-Villains'ten çok da farklı bir şey koymadığını, hatta bazı açılardan onun gerisinde kaldığını söylemek mümkün. Gerek karakter çeşitliliği gerek kullanılan yetenekler konusunda DC Super-Villains daha zengin bir oyundu. Kısacası bu yönden oyunumuz selefine göre bir miktar geride kalmış.

Eleştirilebilecek ikinci bir nokta ise oyun süresi. Bununla bağlantılı bir eleştiri de hikâyenin yeterince iyi işlenmediği şeklinde dile getirilebilir. Oyunun filme yetiştirilmek için biraz aceleye getirildiğini, bu nedenle de kısa sürdüğünü düşünmeden edemiyorsunuz. Özellikle finaldeki twist ile ilgili oyunun içerisinde en ufak bir detaya temas edilmemesi, normalde çok daha iyi işlenebilecekken oyunun sonunda 2 dakikalık bir görüntüyle geçiştirilmesi aceleye getirilmişlik hissini de beraberinde getiriyor. Dolayısıyla, hikâye kısmının da yeterince iyi işlenmediğini söyleyebiliriz. Ama bu öyle çok kötü bir hikayesi var gibi de anlaşılmasın; klasik bir Lego filminin, çerezlik hikayesi işte; rahatsız edecek bir senaryo değil, fakat sizi şaşırtıp ağzınızı açık bırakacak bir şey de beklememek lazım.

Toparlarsak, ortalama bir oyun ile karşı karşıya olduğumuzu söylemek mümkün. Oyundan alacağınız tat daha önceki Lego oyunlarıyla ilgili tecrübenize veya legolara düşkünlüğünüze bağlı olarak değişecektir. 

Bitirmeden önce bir parantez de çocuklar için açmış olayım. Kardeşiniz, yeğeniniz veya çocuğunuz varsa ve onun oynayabileceği / onunla oynayabileceğiniz oyunlar bulmakta zorlanıyorsanız, bu oyunun da gönül rahatlığıyla başvurabileceğiniz oyunlardan olduğunu söylemek mümkün.

Oyunun ilk 15 dakikalık kısmını da şöyle paylaşmış olalım isterseniz. Paylaştığımız bu bölümü oynayanın 11 yaşında bir çocuk olduğunu da ekleyelim tabii; videodaki oynanış ile ilgili eleştirileri ona göre yaparsanız memnun oluruz :)

SON KARAR

Çocuklar ve hep çocuk ruhlu kalanlar için eğlenceli bir oyun. Diğer grupta kalan oyun severler için önceki LEGO oyunlarından çok farklı bir şey vadetmiyor.

The LEGO Movie 2 Videogame
İdare Eder
6.5
Artılar
  • Her zamanki LEGO keyfi
  • Renkli dünyalar, renkli figürler
  • Yine bol sayıda açılabilir karakter var
  • Yine toplanacak çok malzeme bulunuyor
  • Keşfedilecek yeterince detay mevcut
Eksiler
  • Daha önceki oyunlardan çok da farklı değil
  • Ana hikaye kısmı kısa sürüyor
  • Senaryo daha iyi işlenebilirmiş
  • Oyun aceleye getirildiğini hissettiriyor
YORUMLAR
Parolamı Unuttum