WRC 10 - İnceleme

"If in doubt, flat out"

Evet, neyi merak ettiğinizi biliyorum. Hemen cevabını da vereyim hatta: Tabii ki de geçen sene çıkan WRC 9'a oldukça benziyor. Tabii ki de onunla ya da Dirt Rally 2.0'yle araba parçalamaya... şey yani ralli yapmaya gönül rahatlığıyla devam edebilirsiniz. Biz bu incelemede daha çok ralliyle yatıp kalkanların ve ilk kez WRC oyununa gireceklerin nelerle karşılaşacağına odaklanacağız. Evet, geçmiş oyunlarda olan özelliklerden de bahsedeceğim bu yazıda. Her sene ralli oyunu incelemiyoruz sonuçta. 

WRC 10, ya da uzun adıyla WRC 10 FIA World Rally Championship, Dünya Ralli Şampiyonası'nın resmi oyunu olmasından ötürü şampiyonada yer alan etaplar, araçlar ve pilotlara sahip bir simülasyon oyunu. Yani size "Ben Training'tir Test Area'dır falan ekledim ama asla elinden tutmayacağım" diyor oyun. Bu yüzden eğer ralli dünyasına yeni adım atıyorsanız başlangıçta çok acı çekeceksiniz. Uzun saatler bir yerlere çarpmadan sürememenin etkisi olarak direksiyona yumruk vurmak isteyeceksiniz, ama direksiyonların artık ucuz olmadığını hatırlayıp masaya vuracaksınız onun yerine. Bu yüzden kafa olarak hazır olmanız şiddetle tavsiye olunur. 

Benden İyisi Şam'da Kayısı

Resmi oyun olmasının avantajını çok iyi kullanıyor WRC 10. Gerek Kariyer modu gerek Sezon modu gerçeğe oldukça yakın etaplarla birleştirilince kendinizi gerçek şampiyonada yarışıyormuş gibi buluyorsunuz. Vaktinizin büyük bölümünü burada harcayacağınız bu modlardan Sezon modu, herhangi bir araç/ekip gelişimiyle uğraşmadan sadece etaplara katılmak isteyenlerin tercihi olacak. Junior WRC ya da WRC 3 araçlarıyla başlama seçeneğiniz var -ki eğer ralli dünyasına yeniyseniz Junior ile başlamanız çok daha makul bir yaklaşım olur.

Kariyer modu ise bir fabrikanızın olduğu, Ar&Ge, Takım, Organizasyon gibi bölümleri yönettiğiniz bir mod. Sezon modundaki gibi Junior WRC ya da WRC 3 ile başlıyorsunuz, ancak ne kadar "Oyun, bak ben yeni giriştim bu işlere" deyip zorluğu azaltsanız bile Junior WRC'lerle dahi zorluk yaşayacaksınız. Daha ikinci haftadan sizi "Ekstrem Koşulların Olduğu Etap" etkinliğine sokuyor mesela.

Kariyer Modu'nda ayrıca partnerinizle aranızı iyi tutup, ekip arkadaşlarınızın moralini düşürmemelisiniz. Partnerinizi üzmek demek kovulmak anlamına gelebiliyor. Ekip arkadaşları ise düşük moralle daha az performans veriyor size. Ayrıca mail'lere düzenli olarak bakıp, geçtiğimiz etapta oluşan hasar faturasını da ödemeniz gerekiyor. 

Genel olarak keyifli ilerleyen bir mod. Oynadıkça öğrendiğinizi hissettirmeyi başardığı gibi oyuna devamlı girmek için de bir sebep sunuyor bizlere.

Yarım Asırlık Macera

WRC 10'un en büyük satış stratejisi şampiyonanın 50. yılı olmasından ötürü eklenen 50th Anniversary Mod'u. Bu mod içerisinde 1970'lerden günümüze kadar çeşitli araçlar ve etaplar yer alıyor. Subaru Impreza WRC 1997, Alpine A110, Audi Quattro A1, Peugeot 205 T16 gibi 20 adet aracın yanı sıra Acropolis, San Remo, Arjantin gibi 6 adet tarihi etap da var. 

Quick Play seçeneğinden araçları seçerek direkt olarak oynayabileceğiniz gibi 50th Anniversary Mode ekranından da oyunun size sunduğu kronolojik sıralamayla gidebilirsiniz. Ancak bu modda istediğiniz yarışı seçemiyorsunuz. Her etapta belirlenen hedef zamanı geçtiğinizde bir diğer etabın açıldığı bir sistem var. Üstelik bu etaplara başlamadan önce ana ekranda o zamanda yaşananlarla ilgili çeşitli bilgiler de öğreniyorsunuz. 

Açıkçası aşırı hoşuma gitti bu 50. Yıl Mod'u. Benim gibi Group B dönemine ya da rallinin tarihine ilginiz varsa çok seveceksiniz siz de. Gayet doyurucu bir içerik var. Üstelik bunu challenge'larla süslemeleri sizi iyice gaza getiriyor (hehe espri). Ve farkında olmadan gittikçe iyi sürmeye başlıyorsunuz. Bu da tabii ki alınan zevki arttırıyor. 

Group B dönemi (1982-86), ralli tarihinin altın çağı olarak tanımlanır. FIA'nın getirdiği düzenlemelerle o zamanın en güçlü, en hızlı araçları bu dönemde kapıştılar. Popülaritenin ve beraberinde sponsorların da artmasıyla her etapta amansız bir seyirci topluluğu yer aldı. Seyirciler için herhangi bir güvenlik önlemi alınmaması ve pilotların yüksek süratle yaptıkları kazaların sonuçlarının ağır olması sebebiyle FIA, 1986'da Group B dönemini sonlandırıp Group S dönemini başlattı.


5 Left, 6 Right, Narrows Jump Maybe

Vaktimizin çoğu tabii ki de toprakta, asfaltta ve yağmur/kar altında motor sesiyle beraber geçecek. Ve WRC bu konuda oldukça keyifli bir oynanış vaat ediyor sizlere. Her aracın, her zeminin farkını hissedebiliyorsunuz. Üstelik bu çeşitlilik oldukça fazla.
Özellikle etapların birbirinden oldukça farklı olması, WRC'nin en büyük artılarından biri. Kenya'da fil manzaraları mı dersiniz, Monte Carlo'da karlı tepelere çıkmak mı dersiniz her biri oldukça farklı ve sizi oyuna çekmeyi sağlıyor. Dirt Rally 2.0'a göre en büyük artısı etapların çeşitliliği. 

Oynanışta sizi rahatsız edecek etmenlerden biri oyunun fizikleri olabilir. Zaten hep tek başınıza sürüyorsunuz. Fizik anlamında bir tek araç ve çevre elementleri var. Ancak bazen aracımızın içi boş oyuncak gibi davranması, bazen tahta direklerin beton kolonmuş gibi davranmasıyla karşılaşabilirsiniz.

Etapların çeşitliliği ve araç sürme keyfi güzel dedik ama WRC'nin bir türlü halledemediği araç seslerinin kalitesizliği bu sene de sürüyor maalesef. Hala ralli aracı gibi hissettirecek şiddetle değiller. Ah bir de şöyle kükreye kükreye, motoru çıtırdata çıtırdata gitse şunlar, tam olacak.

Sorunlar sorunlar

WRC 10, tahmin edebileceğiniz gibi, modern oyunların "normali" olmuş sürüsüne bereket bug'larıyla karşılıyor sizi. Direksiyonunuzun çalışmaması mı dersiniz, force feeback'inin çalışmaması mı dersiniz, etaplar arası ayar yaptığımız ekranın gidip gelmesi mi dersiniz her çeşit bug mevcut. Ama neyseki geliştirici KT Racing durumun farkında ve bir süre sonra bu sorunların çözüleceğini düşünüyorum. Ha diyeceksiniz ki "E zaten bir sene sonra yenisi çıkacak?" Evet doğru, burada seçim size kalıyor biraz.

Son sözler olarak WRC 10, birçok açıdan WRC 9'a benzese de özellikle 50. Yıl Mod'u ile eklediği tarihi araçlar/etaplar ile satış pazarlamasını yapıyor. Uzun vakitler geçirebileceğiniz bu modla beraber hali hazırda var olan Kariyer, Sezon ve Online etkinliklerin küçük güncellemeri de yeni oyunda yer almış. Zaten başarılı sürüş dinamiklerinde pek bir şey değişmese de seriye yeni gelenler için en iyi tercih olacağı da aşikar.
 

SON KARAR

Eğer hard-core ralli hayranı değilseniz ve elinizde Dirt Rally 2.0 ya da WRC 9 varsa paranız cebinizde kalabilir. Seriye yeni gelenler ve özellikle ralli tarihini sevenler için ise en doğru tercih WRC 10 gözüküyor. 

WRC 10
İyi
7.5
Artılar
  • Araç sürmek bu sene de keyifli
  • 50. Yıl Modu'yla beraber gelen içerikler
  • Kariyer/Sezon modlarının sizi oyunda tutması 
Eksiler
  • Teknik sorunlar
  • Araç sesleri daha iyi olabilir
YORUMLAR
emrahcey
13 Eylül 2021 07:36

Elimde 4-5-6-7-8-9 var. Sonm iki seriyi epic'ten satın aldım. Bunu almaya değer mi ?

Mert
emrahcey
15 Eylül 2021 12:58

İndirimi beklemek daha doğru olabilir. En azından o vakte kadar teknik sorunlar düzelmiş olur. 50. Yıl içeriği harici büyük bir eklenti/değişim yok


Parolamı Unuttum