Yu-Gi-Oh! Master Duel - İnceleme
IT’S TIME TO (MASTER) DU- DU- DUEL!
Düşünsene abi… Farz-ı misal Konami’sin… Elinde insanların yenisini görmek için adaklar adadığı Silent Hill diye bir marka var. İş gücünü neresi için harcarsın: Zaten hâlihazırda 2017 yılında çıkardığın oynaması ücretsiz bir Yu-Gi-Oh oyunu olmasına rağmen 2022 yılında yeni bir oynaması ücretsiz Yu-Gi-Oh oyunu mu yaparsın, yoksa yeni bir Silent Hill oyunu mu? İlkini söylediysen tebrikler işi kaptın! İkincisini söyleyenler, biz size döneriz…
Yiğit Özgür’ün Suphi abisi gibi siz de bir “düşünemediniz” değil mi? Fakat durum cidden tam olarak böyle. Yu-Gi-Oh! MASTER DUEL ile Yu-Gi-Oh! Duel Links arasında küçümsenmeyecek farklılıklar hem var hem de yok. Bundan daha tezat bir şekilde konuşamayacağımı düşünüyorsanız destemden bir kart çekiyorum ve saldırı evresine geçiyorum.
Öğrenmesi de “ustalaşması” da zor
Yu-Gi-Oh! MASTER DUEL’in Duel Links arasındaki belki de en önemli fark konsollar için de çıkış yapıyor olması. Resmen mobil cihazlarda dikey formatta oynanması için tasarlanmış Yu-Gi-Oh! Duel Links’in arından arayüz anlamında eli yüzü düzgün, kartları rahatlıkla görebildiğimiz ve canavar çağırma animasyonlarıyla kendimizden geçtiğimiz bir yapım oluyor Yu-Gi-Oh! MASTER DUEL. Yu-Gi-Oh! Duel Links’i bilgisayardan oynuyor olsanız bile dikey formatı tutturmak için ekranınızın sağı ve solu hiçbir anlam içermeyen Yu-Gi-Oh! logolarıyla doluydu.
Oynanış alanındaki en büyük farklılık ise LP yani yaşam puanının 4000 yerine 8000 olması Yu-Gi-Oh! MASTER DUEL’de. İlk aşamada değersiz bir artış gibi görünebilir fakat bu değişiklik oyun süresinin iki kat artması anlamına geliyor esasında. Oyun süresinin artması da bir düello içerisinde izlenilen stratejiyi doğrudan etkiliyor. Yaşam puanı ve elinde kart tutma sayısı bakımından Battle City kurallarına uygun olmasa da canavar çıkarma, mezarlığa giden kartları kullanma konusunda oldukça paralel işliyor. Bu da bir şekilde nispeten farklı hissettiren ve Yu-Gi-Oh! Duel Links’ten biraz uzun olması gibi karma bir oyun tarzını doğuruyor.
Yu-Gi-Oh! RUSH DUEL: Dawn of Battle Royale!! oynadıktan sonra afalladığım bir oyun tarzı oldu bu açıkçası. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki bu oyun 3-5 bölüm animesini izlemiş, benim gibi Yu-Gi-Oh’u uzaktan sevenler için yapılmamış. “MASTER DUEL” takısının hakkını veriyor anlayacağınız. Ne kadar Steam sayfasında tam tersi yazsa da oyun, ustaların düello yapmasını yeni oyuncuların seriye bu oyunla girişmesinden daha çok istiyor. Yu-Gi-Oh! Duel Links gibi Battle City kurallarının tamamen geçerli olduğu bir oyun bile sıradan oyunculara kucak açıyorken (hele ki tüm pazarlama stratejisinin animedeki karakterlerin oyunda olmasını göz önüne alırsak) Yu-Gi-Oh! MASTER DUEL’ın asla böyle bir niyeti yok. Zaten animedeki karakterlere dair hiçbir şey yok MASTER DUEL’da. Sadece siz ve kartlarınız er meydanlarına boy gösteriyor.
Hikaye anlatmayam, oyuncunun parasına çökem
Yu-Gi-Oh! MASTER DUEL’ın tek oyunculu etiketine de sahip olduğunu görünce ellerimi şöyle bir ovuşturup kendi kendime “PvP kısmıyla kendimi verem etmeden misler gibi tek kişilik takılır, hikayemi dinler, loot’umu alırım.” dedim. Demez olaydım… “Kartların arkasındaki hikayeye tanıklık et!” gibi aşırı gaza getirici sözler söylüyor aman aman… Ben aldandım siz aldanmayın. “Kartların arkasındaki hikaye” iki resmin üzerine “Off bu dünyada çok yıkım var he bir de 6 tane element var yav canını sıkmıyorsun” kötülüğünde. Resmen clickbait yedim ya bu tek oyunculu etiketinden inanılmaz!
Ve tabii ki o malum soru: Bu oyun pay to win mi? Evet… Evet öyle. Her oynaması ücretsiz oyun gibi ilk başlarda ödülleri bol keseden vermesi ilüzyonuna da kanmıyorum artık, eski kulağı kesiklerdenim ben! Öte yandan şu konuda artımı alır ki, Duel Pass adındaki sezon biletini 600 cevhere alıyorsunuz ve eğer son seviyeye ulaşırsanız 810 cevher kazanabiliyorsunuz. Uzun lafın kısası sezon bileti kendi parasını çıkarmakla kalmıyor fazlasını da oyuncunun cebine koyuyor. Yine de yetmiyor, yettiremiyor… Oynaması ücretsiz kart oyunlarının akıbeti ne yazık ki bu.
İleride oyuna etkinliklerin ekleneceğini biliyoruz. Yu-Gi-Oh! Duel Links bu etkinliklerde dağıtılan cevherlerle biraz toparlamıştı, o nedenle Yu-Gi-Oh! MASTER DUEL’ın da toparlamaması için önünde bir engel yok.
Yu-Gi-Oh! MASTER DUEL'in çıktığı gün 150,000 eşzamanlı oyuncuyu geçerek Steam'in en çok oynanan dördüncü oyunu olduğunu, ikinci gününde 219 bin oyuncuyu geçtiğini ve üç gün önce de 263 bin oyuncuyla popülerliğini zirveye taşıdığını eklemek lazım.
Başlıklar
Yu-Gi-Oh’a sempati duyanlar bir kenara çekilmeyi kabul ederse serinin hayranları için en iyi çevrimiçi Yu-Gi-Oh deneyimi olabilir. Gerçi cüzdanlar için en iyi deneyim olabilir mi, orası muamma.
- Yu-Gi-Oh’un kemik hayranları için tasarlanmış derinlik içeren oynanış tarzı
- Arayüz çok temiz ve güzel
- Çevrimiçi hazırlanmış desteleri direkt görebilmek çok konforlu
- Canavar çıkarma animasyonları kabul edilebilir epiklikte
- Çapraz kayıt ve çapraz platform desteği var
- Tek oyunculu kısım yok sadece eğitici var deseniz vallahi daha iyiydi…
- Hiç ama hiç yeni oyuncu dostu değil (Steam sayfasının söylenenin aksine)
- Pay to win
Power of Chaos serisini hala oynarım ve bu tarz para tuzağı , gerçek anlamda kart açma oyununa bulaşmam. Chaos serisi ne güzel herkesin tüm kartlara sahip olduğu, stratejinin konu olduğu bir oyundu. Keşke direkt remastered falan olsaydı.