2023'te Beklediklerimiz: Baldur's Gate 3

3 yıllık erken erişim sona ererken

Baldur’s Gate 3 duyurulmadan önce “Kim yapsın?” deseniz ilk tercihim Obsidian olurdu, çünkü eski izometrik RYO’culardan başka kimler kaldı yani? Ondan sonra muhtemelen biraz düşünüp “Aman, Bioware yapmasın. Ama Larian falan yapabilir bak” derdim muhtemelen. Şimdi sorsanız “Larian misler gibi yapıyor işte ya, daha ne istiyorsunuz?” derim direkt.

Baldur’s Gate 3 son iki senedir Erken Erişim’de fersah fersah mesafeler katetti, biz de kendisinden uzun uzadıya bahsettik defalarca zaten. Bizim ekip arasında da sıklıkla “Oldu mu şimdi bu oyun, alayım mı artık?” soruları gırla döndüğünden ve bendeniz bu haline bile zerre pişmanlık duymadığım 125 saat gömmüş olduğumdan oyuna nasıl yükseldiğimi tahmin ediyorsunuzdur herhalde.

Baldur’s Gate 3 için size heyecan verici tonla şey anlatabilirim aslında. Masaüstüne yakın duruşu, görsellik anlamında geleneksel RYO’lar için devrim seviyesinde bir iş olması, seçimler, çeşitlilik falan… Ama aslında en heyecan verici yanı Larian’dakilerin de tam bizim gibi serinin birer hayranı olması ve hayranların oynamak isteyeceği bir oyun yaratmak için canla başla çabalıyor olması. İki yıldan beridir aldıkları eleştirileri can kulağıyla dinleyip de normalde başka firmaların “Aman bu kadar uğraşa gerek yok şimdi” diyeceği şeyler üzerinde titizlikle çalışıyor ve baştan defalarca yapıyor olmaları durumu özetliyor aslında. Şüpheniz vardıysa bir kenara bırakın, çıktığında bugüne kadar oynadığımız en büyük ve destansı RYO’lardan birisi olacak Baldur’s Gate 3.

80.196. Baldur’s Gate 1 için yazdığım inceleme, rehber, dosya vs gibi yazılardaki karakter sayısı. Neredeyse 30 dergi sayfası. Yetmedi mi? Peki o zaman, 165.573 desem? Bu da Baldur’s Gate 2 için yazdıklarım. Yaklaşık 60 dergi sayfası.

İşte böylesine Baldur’s Gate düşkünü bir adamın kütüphanesinde duran Baldur’s Gate 3 ile sürekli olarak göz göze gelmesi ama oynamaması nasıl bir işkencedir, biliyor musunuz? Anlayamazsınız! 20 dakika açıp karakter yaratma ekranına şöyle bir bakıp iç geçirdikten sonra kapadığım Baldur’s Gate 3 çıkışını gerçekleştirsin, kendimi öyle bir gömeceğim oyuna ki o kadar olur. Bazen dayanamayıp yama notlarını okuyorum, Larian’ın Cehennemden Panel’ini izliyorum ve sabırsızlığım katlanarak artıyor. Bir çıksın, ortalık nasıl toz duman olacak görürsünüz. - Eser

Ne Zaman Geliyor?

Ağustos 2023'e şunun şurasında ne kaldı?

Kimler Oynasın?

Eski Bioware ve Obsidian/Black Isle oyunlarını sevenler, yeni Larian oyunlarını takip edenler, masaüstü FRP tadını bilgisayar başında yaşamak isteyenler, detaylı ve bol seçenekli derin RYO’ları sevenler.

Kimler Uzak Dursun?

Uzun yazıları okumaya alerjisi olanlar, önüne gelen her şeyi pataklayıp geçmek isteyenler.

LANETLİ SORU: Divinity: Original Sin 3 mü bu?!

Değil. Erken Erişim ilk başladığında gerek bazı mekanikler (barrelmancy!!!) gerekse de arayüz tasarımı olarak biraz fazla Original Sin’leri andırıyordu, doğru. Ama o günden bugüne inanılmaz bir yol katetti Larian. Şu anda Baldur’s Gate 3 tamamen kendi ayakları üzerinde duran ve 5th Edition kurallarını bilgisayar ortamına en güzel şekilde uyarlayan oyunlardan birisi. Çıkınca bunun üzerine bir de kaymak çekmiş olacak hem daha…

YORUMLAR
Parolamı Unuttum