2023'te Beklediklerimiz: Starfield

Uzayda geçen Skyrim mi?

Son yıllarda Mass Effect haricinde şöyle ağız tadıyla güzel bir uzay RYO’su oynayamadığımızın farkında mısınız? TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?! Öhöm, pardon ya gaza geldim biraz. Ama yalan mı, insan bazen kendisini evrenin o sonsuz boşluğuna bırakmak, gezegenden gezegene gitmek, farklı ırklarla tanışmak, insan dışı varlıkların politik çekişmeleri içerisinde kendini kaybetmek istiyor.

Neyse ki öyle çok da beklememiz gerekmeyecek bunun için, geliyor iki gözümün çiçeği!

Biliyor musunuz bilmiyorum ama Todd Howard oyunda 100 farklı yıldız sistemi ve 1000 civarı gezegen olacağını söyledi. Kafanızda canlandırabiliyor musunuz bunu? Eğer bu gezegenler No Man’s Sky benzeri, prosedürel yaratılmış gezegenler değil de bizzat elle işlenmiş gezegenler olursa değmeyin keyfime. Kıyaslayacak olursak Mass Effect: Andromeda’da yalnızca küçük bir kısmı gezilebilir olan yaklaşık 100 gezegen vardı. Böylesi engin bir uzayda dolaşmak da görev yapmak da gezegen tarayıp kaynak toplamak da kendi karakollarımızı kurmak da, dahası kendi uzay gemimizi keyfimize göre kişiselleştirip uçmak da çok keyifli olacak bence. Ben ki Frontier’le büyümüş bir jenerasyonun ferdiyim, ister ticaret ister uzay korsanlığı yapabileceğim bir oyun benim için zaten 1:0 önde başlıyor maça.

Şahsen Bethesda oyunlarına biraz mesafeli yaklaşmayı öğrendim artık ama şu da bir gerçek ki açık dünya dizaynı ve özgürlük hissini verme noktasında çok iyiler. Peki ya koskoca uzayda özgürlük hissi? İşte bu beni çok heyecanlandırıyor Starfield denince. Mass Effect efsanesinden sonra uzayda geçen eli yüzü düzgün bir RYO görmedik ki sonuçta.

Bak Bethesda, komik animasyonlara, çirkin arayüze, hatta klasik bugfest'li çıkışına bile razıyım, grafiklerin "yeni nesil" gözüküp gözükmeyeceği de çok umurumda değil ama ne olur bana keşfetmenin keyif vereceği, gizemlerle dolu bir uzay ver, oluşturduğum karaktere göre oynanış sunan, çeşitli, çatır çatır işleyen derin bir rol yapma sistemi ve aptal olmayan bir yapay zekâ ver, bana yeter de artar bile. - İpek

Ne Zaman Geliyor?

SteamDB’de 29 Aralık 2023 tarihi görüldü diyorlar ama resmî bir açıklama yok henüz.

Kimler Oynasın?

Uzay ve bilimkurgu sevdalıları. Elder Scrolls’lara doyamayanlar. Star Citizen’a para kaptırıp da “Bari oynayacak bir uzay oyunum olsun” diyenler. Gel vatandaş, gel!

Kimler Uzak Dursun?

Obsesyonu olanlar. 1000 gezegeni de keşfedip her yerini dolaşmak zorunda hissederseniz oyundan keyif almazsınız ya, hiç bulaşmayın o yüzden. Hele bir de yan görev tamamlamadan rahat edemeyenlerdenseniz eyvah eyvah.

LANETLİ SORU: Starfield, Skyrim’in uzayda geçen hali mi?

Hiç öyle şey olur mu, yani bu soruyu sormanıza bile şaşırıyorum aslında. Siz Todd Howard’ın kendini tekrarladığını gördünüz mü? Seversiniz, sevmezsiniz ama adam farklı bir şeyler yapmak için çabalayan tasarımcılardan biri. Nasıl aynı şeyi Fallout’lar ve Elder Scrolls’lar için söyleyemiyorsak Starfield ve Skyrim için de söyleyemeyiz bence. Elbette diyalog sistemleri benzeyebilir, belki envanteri açınca “Aa Fallout’u anımsatıyor” diyebiliriz ama elimizde tamamıyla yeni bir oyun olacağına inancım tam benim. Ha NPC modelleriyle yine dalga geçeriz belki, o kısmı benzerse şaşırmam, Bethesda sonuçta bu :)

YORUMLAR
bekokobe35
28 Aralık 2022 20:04

Eser abi asıl Obsesyonu olan için bu oyun nimet ya,merak etme sıkılmıyorum^^. Elden Ringte kafayı yedim ben ilk oynayışım 200 saat sürdü, malum blind run sevdası cabası. Gelsin bütün takıntılarımla bekliyorum.

Decypher
bekokobe35
29 Aralık 2022 14:01

Ya buna "tüm gezegenleri gez" başarımı falan koyarlarsa ayvayı yedik zaten, hepsini almadan bırakamam oyunu :D


Parolamı Unuttum