Türlü aksiliklerden ötürü yapamadığım SteamBox dosyası vardı ya Oyungezerler... Açıklıyorum: Onun anakartı, Asus'un Gene serisinden olacaktı. Çünkü ufacık tefecik olmasını geçtim, içi bu kadar dolu fıçıcık olan başka bir anakart zor bulunur piyasada. Daha önceki Gene'lerden ve elimde kapı gibi teknik veriler olduğundan rahatlıkla söyleyebiliyorum bunu.
Kayıp aranıyor!
Öncelikl ekart, daha önceki GENE'ler gibi mATX; yani minicik (24.4cm x 24.4cm). Bizim test sistemi gibi kocaman bir full tower kasaya yerleştirdiğinizde, kendisinden bir daha haber alamayabilirsiniz. Ancak bu, kartın güçsüzlüğünü gösterir mi? Kesinlikle hayır! Asus'un Maximus VI Gene'i, koskocaman bir yürek; Intel'in yeni Z87 çipsetini barındırıyor. Yani kart, 22nm dördüncü nesil Intel Core i7 / i5 / i3 / Pentium / Celeron işlemcilerin tümünü destekliyor.Tabi böyle bir kart aldıktan sonra Core i7 4770'in altına düşer misiniz bilemem; ben şahsen düşmezdim herhalde.
Gene'in özellikleri, boyu ile ters orantılı olarak saymakla bitmiyor... 4 adet bellek slotuna 32GB ve 3000MHz'e kadar (O.C.) bellek takılabiliyor. NVIDIA Qaud-GPU SLI ve AMD Quad-GPU CrossFireX de yapabiliyoruz dilersek (yani çift GPU'lu AMD ya da NVIDIA ekran kartlarıyla CrossFireX ya da SLI yapmak mümkün. ("2 x PCIe 3.0/2.0 x16" ya da "x8/x8" şeklinde). Bunların haricinde kart üzerinde 1 adet PCIe 2.0 x4 ve1 adet de mini-PCI-e 2.0 x1 slotları bulunuyor.
Bulanların Goyun'a haber vermesi...
8 adet SATA 6Gb/s portu (6 tanesi Z87'nin, 2 tanesi ASMedia ASM1061 kontrolcüsünün kontrolünde), 115 SNR değerine ve parazit önleyici kalkana sahip SupremeFX ses çipi (üst düzey kalitede ses kapasitörlerine sahip ve DTS Connect desteği mevcut) de cabası. 6'sı USB 3.0 olmak üzere arka panelde 10 adet USB girişi mevcut; bunun yanı sıra 2 adet daha USB 3.0, 4 adet daha USB 2.0 bağlayabiliyoruz kendisine. Kısacası USB cenneti resmen kendisi.
Tüm bu saydıklarım, sıkıcı teknik özelliklerdi. Daha bu kartın neleri var neleri... Gerçi RoG anakartların incelemelerini okuyorsanız biliyorsunuzdur pek çok özelliği. En azından kulak aşinalığınız vardır. GameFirst II ağ optimizasyonu mesela veri paketlerini, oynanılan oyunun ihtiyacına göre düzenliyor. Extreme Engine Digi+ III, UEFI BIOS, USB BIOS Flashback gibi özelliklerden çok bahsettik. Ama örneğin SSD Secure Erase'den bahsetme fırsatımız olmamıştı hiç. Biliyorsunuz SSD'ler, üzerine yazma işlemlerinden sonra zamanla performans kayıpları yaşarlar. İşte burada SSD Secure Erase devreye giriyor; bu özellik sayesinde, SSD'yi tamamen temizleyerek düşen performansını yeniden toparlamasını sağlamak mümkün. Bu saydıklarımın yanında 4K ultra HD desteği desem; ROG RAMDisk desem (belleği geçici depolama amaçlı kullanıp dosya ulaşım hızını artırıyor kart), tek tuşla overclock yapmayı sağlayan CPU Level Up desem, USB 3.0'ın hızını artıran USB 3.0 Boost desem... Ben demeye bir başlasam durduramazsınız arkadaşlar, uzar gider bu liste böyle.
...önemle rica olunur.
İnanıyorum ki Asus'un komponent tarafında çalışan mühendisler, işlerini gerçekten çok severek yapıyorlar. Gönderilen ve incelediğimiz tüm bu ekran kartlarının, anakartların başka bir açıklaması yok çünkü. "Oyunculardan, oyunculara..." klişesi vardır ya hani; o klişe, RoG ve diğer firmaların çıkardığı özel seri oyuncu parça ve ekipmanlarıyla olumlu anlamda vücut buluyor kendine çoğunlukla. Z87'li Maximus VI Gene de bir istisna yaratmıyor neyse ki. Dünyalar kadar güçlü bir ufak oyun bilgisayarı yapmak istiyorsanız, bu anakartın yanına bir de bir Intel Core i7 4770K ve Asus GeForcE GTX 670 DirectCU Mini ekleyin derim ben size. Tabi bütçeniz elverirse... (benimki vermiyor el.)
(Not: Dergimizdeki incelemede de "Editörün Seçimi" alması gerekiyordu bu kartın. Ancak bir şekilde patlamış...)
KÜNYE
Performans: 5
Fiyat: 3
Artılar: Ufaklık çok güçlü maşallah
Eksiler: Yok (da pahalı be abim)
Üretici: Asus www.asus.com.tr
Dağıtıcı: Boğaziçi www.bogazici.com.tr
Çizgi www.cizgi.com.tr
Penta www.mersasistem.com.tr
Fiyat: 325$ + KDV