Battlefield V'ın Satış Performansı Endişe Veriyor. Peki Bunun Nedenleri Neler Olabilir?

Sıhhiyeci lazım!

Wall Street Journal’dan Sarah Needleman, analiz şirketi Cowen’dan gelen bilgilere göre Battlefield V'ın satış rakamlarının endişe verici düzeyde olduğunu açıkladı. Zira oyunun ön satış rakamları beklenenin oldukça gerisinde kalmış durumda. Peki bu kadar sevilen, uzun soluklu bir serinin böylesine düşük bir satış performansına sahip olmasının nedenleri neler olabilir? Gelin biraz bunlara bakalım.

Battlefield V Açık Beta Başlangıç Tarihi Belli Oldu

Öncelikle, oyun 19 Ekim’de çıkıyor, bunda şaşırılacak bir durum yok. Zaten son yıllarda serinin hemen hemen tüm oyunları da benzer tarihlerde çıkmıştı. Ancak söylentiler, Battlefield V’ın tam bir hafta öncesinde Call of Duty 4: Black Ops’un, tam bir hafta sonrasında ise Red Dead Redemption 2’nun çıkıyor olmasının oyunun satış rakamlarına etki ettiği yönünde. Bu görüşe kısmen katılıyorum, neticesinde uzun yıllardır beklenen Red Dead Redemption 2’nun çıkışı çok büyük bir olay. Ancak oyunun sadece konsollara çıkıyor oluşunu da unutmamak lazım. Dolayısıyla bu durum PC oyuncularını etkilemeyecek. Gelelim, yeni Call of Duty'ye. Her sene mutlaka oyun çıkaran bir seri bu ve Battlefield oyunları ile de çoğunlukla çıkış tarihleri kesişmiştir. Mutlaka bahsi geçen iki oyunun, Battlefield V’ın satış rakamlarındaki bu düşüklükte etkisi vardır ancak ben bu etkinin minimal bir düzeyde olduğunu düşünüyorum. Açıkçası, birçok yerde söylendiği gibi oyunun yeni bir Titanfall 2 vakası olacağına ihtimal vermiyorum. Ama ortada şöyle de bir gerçek var, karşılaştırdığımız bu üç oyundan en az satış rakamına sahip olanı da Battlefield V.

battlefield1-1

Biraz da oyunun kendisinden bahsedelim o zaman. Oyun, İkinci Dünya Savaşı’nda geçiyor. Zira aynı dönemde geçen Call of Duty: WWII henüz geçtiğimiz yıl yayınlandı. Battlefield 1’ın en çekici özelliği hiç kuşkusuz, henüz suyu çıkarılmamış olan Birinci Dünya Savaşı’nı ele almasıydı. Oyun da zaten çok başarılı olmuştu ancak şimdi işler biraz tersine dönmüş olabilir. Battlefield 1’ın hemen ardından, İkinci Dünya Savaşı gibi birbirine çok da uzak olmayan dönemlerin işleniyor olması, oyunculara yeni bir oyundan ziyade bir genişleme paketi hissiyatı veriyor olabilir. Battlefield 1 son derece taze bir fikirle yola çıkmıştı, Battlefield V’ın ise biraz tekrar koktuğunu söyleyebiliriz.

> Battlefield V'in Silah ve Araç Listesi Sızdırıldı - Bakalım Neler Var?

Her ne kadar Call of Duty’nin İkinci Dünya Savaşı’nı daha yeni işlemiş olduğunu söylediysek de, aslında bunlar birbirlerinden oldukça farklı dinamiklere sahip oyunlar. Battlefield serisi özellikle son yıllarda, çok daha gerçekçi bir oynanış sunuyor bizlere. Belki de Battlefield V ile ilgili sorunlardan biri de bunun ile ilgili olabilir. Daha önce de çokça tartışıldı, oyundaki kişiselleştirme seçenekleri ve yapımcıların bazı tasarımsal tercihleri oyunun gerçekçiliğine biraz zarar veriyor. Oyunu büyük bir merakla bekledikten sonra, EA Play’de izlediğim ilk video bu yönden benim için son derece büyük bir hayal kırıklığı olmuştu. Tamam, sonuç olarak bu bir oyun ama benim kafamda canlanan İkinci Dünya Savaşı böyle bir şey değil. Benimle aynı görüşe sahip binlerce oyuncu daha var. Hatta bu görüşlerini, oyunu boykot edecek kadar ileri götüren bir kesim dahi bulunmakta. Geçtiğimiz günlerde EA'den ayrıldığını duyurduğumuz Patrick Söderlund ise iki ay önce yaptığı bir açıklamada, durumu daha çok cinsiyetçilik kavramı üzerinden değerlendirip yaptıkları değişikliklerden hoşlanmayanların oyunu almamasını önermişti. Belki de EA’den ayrılacağını o zamandan beri bildiği için, böylesine bir açıklamayı daha rahat yapabilmiştir Söderlund. Elbette Söderlund’un da haklı olduğu yönler var ancak bu tür bir tavrın, bazı hayranları kızdırmış olabileceği de bir gerçek.

battlefield1-2

Son olarak, geçtiğimiz sene büyük bir hayal kırıklığı yaratan Star Wars: Battlefront II’nun ismini de burada anmamız gerekiyor. Oyun bir facia olarak çıktı ve o günden beri de bir türlü düzelemedi. Piyasadaki Star Wars oyunu yokluğundan hala ara sıra oynamama rağmen, oyunun hala kötü olduğunu söyleyebilirim. Yeni eklenen modlar, özellikle de Ewok Hunt oldukça keyifli ancak oyun bir türlü istenilen kıvama gelemediği için oyunculara geri dönmeleri için pek de bir neden sunmuyor. DICE ve EA’in başı çok ağrıdı bu oyun yüzünden ama yanında oyuncuların da başını ağrıttıklarını unutmamak lazım. Şimdi ise ikilinin, bu faciadan sonra çıkaracakları ilk oyun Battlefield V. Her ne kadar Battlefield V’da ödeme yaparak oyun içerisinde avantaj elde edilemeyeceğini bilsek de, oyuncuların güveni sarsıldı bir kere. Belki de Star Wars: Battlefront II'da yaptıkları hatayı tekrarlamak istemeyen oyuncular, bu yeni Battlefield oyununa paralarını kaptırmadan önce en azından çıkışını görmek istiyor olabilirler.

Battlefield V'te Battle Royale Modu Olacak! - Çoklu Oyuncu Fragmanı Yayınlandı

Durum ile doğrudan bir ilgisinin olduğunu düşünmesem de, Patrick Söderlund’un EA’den ayrılışı ve diğer tüm bu etkenler belki de Battlefield V için tehlike çanlarının çalmaya başlamış olduğunu gösteriyor olabilir. Yine de ben oyunun kötü çıkacağını ya da yeni bir Titanfall 2 olacağını hiç ama hiç sanmıyorum. Battlefield 1’ı çok uzun bir süre oynamış ve hala da oynayan biri olarak, herşeye rağmen ben bile heyecanla bekliyorum Battlefield V’ı. Hatta itiraf edeyim, oyunu sipariş bile ettim. Umarım DICE ve EA yüzümü kara çıkarmaz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum