Civilization VI’nın Muhteşem Süleyman’ı Hiç De Muhteşem Olmamış

Kanuni epey bronzlaşmış, neden acaba?

Civilization VI; çıkışının üzerinden 6 yıl geçmiş olsa da bana soracak olursanız halen oynanabilecek en iyi strateji oyunlarından birisi. Rise and Fall, Gathering Storm ve New Frontier gibi eklenti paketleriyle de zaten bu 6 yılı dolu dolu geçirdiler, oynamak için yeni gerekçeler sunmayı başardılar.

Şimdi bu listeye bir de Leader Pass ekleniyor malum. Paketin ilk liderleri “Büyük Müzakereciler Paketi” ile geldi. Sonra da onu “Büyük Komutanlar Paketi” takip etti. Bu 2. Paketin bizi de ilgilendirebilecek bir yanı var; oyuna Muhteşem Süleyman eklendi bu paketle (Daha önce de Kanuni Sultan Süleyman yer alıyordu oyunda, böylece 2 ayrı Kanuni Sultan Süleyman bulunuyor artık). Ama burada dikkat çeken, hatta yadsınan bir detay vardı; nedense Muhteşem Süleyman’ın ten renginin epey koyulaştığı görüldü. Oyundaki ilk Kanuni Sultan Süleyman modellemesi ile ikincisini karşılaştırınca bu fark net bir şekilde görülebiliyor.

Bu konu sadece ülkemiz oyuncuları değil, genel olarak Civilization serisini takip edenler tarafından da yadırgandı diyebiliriz; Redditte farklı başlıklarda konu tartışılıyor, Twitter'da konuyla ilgili yorumlar yapılıyor. Kimileri Hint lideri gibi olmuş diyor, kimileri Somali, Etiyopya, Sudan lideri gibi olduğunu söylüyor, kimileri daha çok bir Arap lideri gibi tasvir edildiği görüşünde. Yani, Kanuni’nin modellemesinin çok da uygun olmadığı konusunda bir fikir birliği var diyebiliriz.

Kanuni, yukarıda da belirttiğim gibi, daha önce de Civilization serisinde (hem önceki oyunlarda, hem de bu son oyunda) yer verilen liderlerdendi. Elde hazır daha iyi örnekler varken ne diye böyle bir modelleme yapıldı, anlamak güç.

Bu durum ilk defa yaşanmıyor; daha önce yine Civilization VI'da örneğin Gürcistan lideri Tamar Kali’nin de ten rengi normale göre oldukça koyu tasvir edilmiş, o da “Hint prensesi gibi olmuş” benzeri eleştirilere maruz kalmıştı. Firaxis, bu konuya bir el atar, bundan sonrasında daha dikkatli, daha uygun modellemeler yapar mı, bekleyip göreceğiz.

YORUMLAR
Parolamı Unuttum