İş başa düştü
Devamını oku23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun!
Oyunlar uzun bir dönem boyunca sadece çocukların ilgili alanındaki bir şeymiş gibi yorumlanırlardı. Sonrasında gerek masaüstü oyunlar gerek video oyun sektörü, yetişkinleri işin içine kattı. Hatta bu oyunlar öyle bir evrim geçirdi ki, çocuklar tarafından oynanamayacak oyunlar kategorisi daha baskın bir hale geldi. Oyunların tarih içerisindeki seyri veya sosyolojik anlamı hakkında uzun uzun ahkam kesmek niyetinde değilim tabii ki (bu konudan da ayrı bir dosya çıkar bence). Bu yazının esas amacı, çocukların işin içine dahil olduğu ve yetişkinlerle bir arada oynayabilecekleri oyunlardan örnekler sunmak. O yüzden buyrun 'Çocuklarla Oynanabilecek Oyunlar' listemize. Siz de aklınıza gelenleri bizimle paylaşın, olur mu :)
Splatoon 2
Çocuklar sağı-solu boyamayı, duvarları bir tuval gibi kullanmayı severler genelde. Bu ilgi 3-4 yaşlarında baskın hale gelse de ilerleyen dönemlerde de zaman zaman nüksedebilir :) Madem bu kadar düşkünler renklerle oynamaya, bunu evin türlü türlü yerinde yapmak yerine ekranda yapmalarını tercih ederiz, öyle değil mi :) Splatoon 2 de bu konuda bizleri rahatlatan bir oyun. İster birlikte dağı taşı boyama yarışına girin, isterseniz Octarian ordusuna meydan okuyan kahramanlarımızın hikayesine ortak olması için çocuğunuzu, kardeşinizi, yeğeninizi oturtun Switch başına. Bol renkli bol eğlenceli bir oyun olarak çocuklarla keyif dolu vakit geçirmek isteyenler için güzel bir alternatif sunuyor.
LEGO Star Wars The Skywalker Saga
Hem Lego hem Star Wars var içinde, ilgi çekmesi kaçınılmaz bir oyun :) Her ikisi de ebeveynlerle çocuklarının (hatta büyükanneler ve büyükbabalarla torunlarının :)) ortak beğenisi olacak kadar uzun süredir hayatlarımızda olan markalar; dolayısıyla birlikte vakit geçirmek için de çok güzel fırsat sunuyorlar. LEGO Star Wars The Skywalker Saga da bu konuda eli gayet kuvvetli bir oyun. İçinde yer alan yüzlerce Star Wars karakteriyle, gezilip görülecek onlarca mekanıyla, toplanacak binlerce Lego parçasıyla, yapılacak türlü türlü göreviyle çocuklarımız için keyifle geçirilecek saatler vadediyor. Bizlere de bu eğlenceye ortak olmak düşüyor :)
Concrete Genie
Splatoon’da çocukların boyama merakından bahsettik madem, bu meraka hitap edebilecek bir başka oyundan da söz etmeden geçmeyeyim. Ama bu sefer işin içinde, duygusal bir hikâye de var. Kahramanımız Ash ile çıktığımız bu yolculukta; çevre kirliliğinden akran zorbalığına çeşitli sorunlara temas ederken, fırçamızla karanlığı aydınlatmaya çalışıyoruz. Bu konuda destek aldığımız dostlarımız da oluyor; farklı farklı yeteneklere sahip cinler. Onların bu farklı özellikleri önümüze çıkan türlü engeli aşmamıza, bulmacaları çözmemize imkân veriyor. Günün sonunda da o olumsuz tabloyu umut dolu bir tuvale dönüştürmenin keyfini yaşıyoruz. Ana hikâyeden yan yollara sapıp, duvarlarda ressamlık yeteneklerini de sergileyebilir sevgili çocuklarımız; oyunumuz bu konuda da yeterince özgürlük sunuyor.
Ratchet & Clank: Rift Apart
Şu oyunu övmezsem rahat edemezdim :) Ratchet&Clank; yıllardır sürüsüne bereket oyunla karşımıza çıkan bir seri, ama zirvesini Rift Apart ile gördüğüne hiç şüphe yok. Bir kere “Yeni nesil konsol deyip duruyoruz, nedir bu yeni neslin olayı?” sorusunun PS5 cephesindeki en net cevaplarından birisi oldu, hem de konsol neslinin henüz başındayken. Bunun konumuzla ne alakası var şimdi, sonuçta çocuklarla oynanacak oyunlardan bahsediyoruz, öyle değil mi? Aslında doğrudan doğruya ilgili. Özellikle yaşları biraz daha küçük çocuklarımızı ekran başında tutmak biraz zorlu bir mücadele olabilir, ilgilerini sürekli canlı tutmak lazım. İşte Rift Apart, bölüm aralarında beklemek gibi bir konuyu gündemimizden çıkarıp kesintisiz bir macera sunmasıyla ve her bir yanı dolu dolu, canlı canlı, renkli dünyasıyla ve özellikle de sevimli kahramanlarımızla çocukları ekran başına kitleyebilecek cinsten bir oyun. Görsel yönden sunduğu üst düzey deneyimi, ilgi çekebilecek bir senaryo ve keyifli bir oynanışla birleştirince de “oynanması gereken oyunlar” listemize üst sıralardan giriş yapıyor; her yaştan “çocuklar” için birebir :)
Sackboy: A Big Adventure
LittleBigPlanet serisini sevenler, yeni nesille birlikte yeni bir oyun geleceğini duyunca sevinmişlerdir herhalde. Serinin yan oyunu A Big Adventure ile sevimli mi sevimli Sackboy’umuz Sack Halkını kurtarmak için bir maceraya atılıyor. Bize de kah ormanlarda kah karlı tepelerde, kah sualtında kah uzay kolonilerinde hoplayıp zıplamak, düşmanı Vex’i alt edip mutlu sona ulaşmak kalıyor. Bu listede yer verdiğimiz bir diğer oyun olan Super Mario Odyssey’in Sackboy şubesi diyebileceğimiz A Big Adventure, rengarenk dünyası ve keyifli oynanışıyla çocuklarla oynamak için dört dörtlük bir oyun. LittleBigPlanet serisindeki gibi dilerseniz co-op oynamaya imkan vermesi de bu konuda hanesine bir artı daha yazdırıyor.
Animal Crossing: New Horizons
Pandemi sürecinin başlarından itibaren 7’den 70’e (tamam, biraz abartmış olabilirim) herkesin dilinde Animal Crossing: New Horizons’ın olduğunu düşününce, bu listeye girmesi de çok şaşırtıcı olmasa gerek. 20 yıllık serinin şimdilik son halkası olan New Horizons, son yıllarda her yaştan oyuncu için eğlence kaynağı olmayı başarabilen nadir örneklerden birisi. Yakıp yıkmak değil de bir şeyler yapmak, inşa etmek, dünyayı daha güzel kılmak gibi motivasyonlarla ilerleyen oyun, her oynayışımızda yüzümüze bir tebessüm yerleştirmeyi başarıyordu. Çocuklarla oynanabilecek oyunlar listesi hazırlarken aradığımız özelliklerden birisi de bu değil mi zaten? Bu arada yüzlerce saat içerik sunan oyun, kendinizi kaptırırsanız bir yaşam biçimi haline bile gelebilir, benden söylemesi :)
Kingdom Hearts III
Aslında serinin tamamı bu listeye girecek oyunlar, sadece bir tanesine yer vereceğimiz için son oyunu seçtim. Disney’in pek çoklarımızın çocukluk yıllarında iz bırakan karakterlerinden Goofy, Mickey Mouse, Donald Duck’a ve dostlarına ev sahipliği yapan oyun; farklı oyunlardan da renkli karakterlerle kadroyu genişletiyor, yetmiyor efsanelerden, masallardan, farklı filmlerden ve animasyonlardan da destek alıp listeyi iyice zenginleştiriyor. Sizin anlayacağınız, çocukların sevdiği karakterlerle dolup taşan bir seri var karşımızda. Bir çizgi filmin içine ışınlanmaktan zevk almayacak bir çocuk var mıdır?
Pokemon Sword & Shield
Çocukluk yılları anıları denildiğinde pek çok kişinin aklına gelebilecek bir isim de Pokemon’dur herhalde. Dile kolay, 25 yıldır Pokemon oyunları çıkıp duruyor, her seferinde de milyonlarca oyuncu tarafından oynanıyorlar, her seferinde yeni nesilleri kendi safına çekmeyi başarıyor. Serinin en güncel oyunu Sword & Shield, belki oyuncuları mahrum bıraktığı bazı pokemonlar nedeniyle eleştirildi, ama yine de keyifli, dolu dolu bir pokemon oyunu. Hem bazı yeni mekanikleriyle oyundan alınan keyfi artırdığını da not etmeden geçmemek lazım. Çocukların içindeki pokemon ustalarını açığa çıkarmak için gayet güzel bir fırsat sunuyor, yüzlerindeki tebessümü gördüğünüzde siz de hak vereceksiniz :)
Astro's Playroom
PS5’in teknoloji demosu olması, çocuklar için çok keyifli bir tecrübe sunduğu gerçeğini değiştirmiyor :) Öyle dişe dokunur bir hikâye anlatıyor gibi görünmese de sonuçta bizleri PlayStation tarihinde güzel bir yolculuğa çıkarıyor, yıllar boyunca nasıl bir evrim geçirdiğini, PS5’e nasıl varıldığını göstermeye çalışıyor. Her biri farklı temalarda PS dünyalarında çıktığımız bu yolculukta, yeni neslin yeni kontrolcüsü DualSense’in sunduğu özellikleri sonuna kadar kullanmaya da özen gösteriyor. Sonuç olarak ortaya gayet eğlenceli bir oyun deneyimi çıkıyor. Astro’s Playroom oynayan bir çocuğun aldığı keyfi görünce bu tespite hak vereceksiniz.
Bugsnax
Bugsnaxlerin yurdu Snaktooth Adası’nda bir keşfe çıkmak, adanın gizemlerini çözmek, burada bir cennet bulduğunu söyleyen kâşif Lizbert’in takipçilerine yardımcı olmak, bir yandan da Lizbert’in nerelerde olduğunu bulmaya çalışmak, yeni tanıştığınız karakterlerin karınlarını doyurmak, bunu yaparken de “ne yersen, ona dönüşürsün” felsefesinin hayat buluşuna şahitlik etmek :) Nasıl, kulağa iyi geliyor mu? İlginç ve renkli yaratıklar bugsnaxler (adları bile böcek ve atıştırmalık kelimelerinden türetilmiş daha ne olsun :)) ve onları yedikçe onlara benzeyen ada sakinleriyle rengarenk bir macera. İşte bu rengarenk yapısı da çocukların ilgisini çekmek konusunda önemli bir avantaj sağlıyor bu oyuna. Biraz pokemon avcılığı, biraz Animal Crossing havası, biraz kaşiflik, biraz platform derken çocuklar için hoş bir oyun çıkıyor ortaya.
Minecraft
Herhalde herkesin aklına gelen ilk oyunlardan birisidir Minecraft. Oyun dünyasını önemli ölçüde etkileyen oyunlardan birisi oldu. Tüm zamanların en çok satılan oyunlar arasına adını yazdırdı. Ve zamanla müfredata dahil olup eğitim programlarının bir parçası haline gelmeyi başardı. Yaratıcı düşünceye katkısı konusunda makaleler, kitaplar yazılıyor, seminerler veriliyor. Bunu da sonuna kadar hak ediyor. Sevimli bloklarla maceramızın sonu kolay kolay gelmeyecek gibi görünüyor. Bundan şikayetçi de değilizdir herhalde. Çocuklara uygun bir içerik sunmasının yanında çocukların gelişimine sunduğu katkıyla da rahatlıkla tavsiye edilebilecek oyunlar arasında yerini alıyor. Bir arada vakit geçirmek ve bir şeyler üretmek için gayet güzel bir alternatif.
Super Mario Odyssey
Oyun dünyasının tarihçesi içerisinde Mario’nun da yeri ayrıdır. Hal böyle olunca bir Mario oyununa bu listede yer vermesem olmazdı, öyle değil mi sevgili Oyungezerler :) Switch’in 2017 yılını fırtına gibi noktalamasını sağlayan iki oyundan birisiydi Odyssey idi. Pek çokları için yılın oyunu adayı, hatta kimilerince yılın oyunu olmayı başarmıştı. Bana sorulsa o kadar iddialı olmazdım, ama bu oyunun da ne kadar iyi olduğunu kabullenmek ve hakkını teslim etmek gerek. Bildiğimiz Mario, bilmediğimiz yönleriyle karşımıza çıkıyordu bu oyunda. O eskinin iki boyutlu platform oyunu nerede, üçüncü boyuta taşınmış, bulmacalarıyla, aksiyonuyla, açık dünyasıyla bu yepyeni Mario macerası nerede :) Bu maceraya bir de co-op atılmak imkânı olunca tadından yenmiyor. Yeni nesli de Mario hayranı yapabilecek ve büyükleriyle beraber ekran karşısına geçirecek oyun budur.
Crash Team Racing Nitro Fueled
Buraya bir de yarış oyunu ekleyeyim istedim, ama hangisini seçeceğime karar veremedim. F1 Race Stars da Mario Kart 8 de veya bir başka benzer oyun da girebilir bu listeye. En yeni olanına yer vermeye karar verdim -ki içerik açısından da en dolusu olsa gerek. Bazen çok zorluyor olsa da Crash ve dostlarıyla (tamam, bir kısmı düşmanı da olabilir:)) pistlerin tozunu almak, toplayacağınız power-up’lar ile rakiplerinize yolları dar etmek çok eğlenceli oluyor. Bir kart oyunundan ne beklenirse onu ziyadesiyle sunan bir oyun.
Frantics
PlayLink oyunlarından. İçindeki çeşit çeşit oyunda birbirinizi geride bırakmak, hatta yeri gelip birbirinizin kuyusunu kazmak gayet keyifli. Çocuklarla da rahatlıkla oynanabilen bir oyun. İçerik açısından bir sorun yok, grafikler gayet renkli, Türkçe seslendirme ile gelmesi de ülkemiz için gayet olumlu bir özellik-ki bu oyunlardan alınan zevki artıran en önemli unsurlardan birisi de bu olsa gerek.
Just Dance
Ekran karşısına geçelim, çeşit çeşit müzikle kurtlarımızı dökelim oyunu. Son yıllardaki versiyonlarında doğrudan çocuklara özel bir modu da yer alıyor. Evde çoluk çocuk, eş dost keyifle vakit geçirmek için oynanabilecek oyunlardan. Müziğin ritmine kendinizi kaptırıp sağlam ter atarken, bir yandan da yanı başınızdaki rakiplerinizi geride bırakıp en yüksek puanı toplamak için hırs yapabilirsiniz:)
The Cave
Biraz gerilere, yıllar önce çıkmış bir oyuna gidiyoruz. İtiraf ediyorum; çeşitli vesilelerle bu oyunu tavsiye etmek için bahane arıyor olabilirim:) Ama bunu hak ettiğini düşünüyorum. Oyunda ilerledikçe açılmaya başlayan arkaplan hikayeleri ve çeşit çeşit yetenekleriyle birbirinden oldukça farklı karakterleri ilgi çekiyor ve sizlere her birini en azından bir defa oynama motivasyonu sunuyor. Platform-bulmaca tarzı oyunlar içerisinde ayrı bir yeri olduğunu söylemek mümkün. Çocukların ilgisini çekmek konusunda da gayet başarılı bir performans sergiliyor, tecrübe ile sabit :) Dolayısıyla, alın kardeşinizi, çocuğunuzu, kuzeninizi, komşunun oğlunu, kızını yanınıza, seçin karakterlerinizi ve dalın bu zevkli maceraya.
Unravel 2
İlk oyun hem hoş grafikleri ve müzikleri hem zevkli oynanışı hem de arkada akıp giden hikayesiyle en az büyükler kadar (ve hatta daha fazla) küçüklerin de keyifle oynadığı oyunlardan birisi olmayı başarmıştı. Devam oyunu hoş bir sürpriz ile geldi, bu sefer iki karakterimiz vardı ve co-op oynayabiliyorduk. Yumaklarımızla bulmacaları çözmek, platformları aşmak ve bunu elbirliğiyle yapıyor olmak yetişkinleri de çocukları da eğlendirmeyi başarıyor. Kendileri gibi, sizin aranızda da bir bağ oluşturmak konusunda başarılı bir iş çıkartıyor bu sanal yumak-bebeklerimiz:)
Overcooked 2
Bir aşçılık oyunu, hem de co-op olanından. Bu listedeki diğer oyunlarda olduğu gibi gayet şirin, renkli grafiklere sahip. Zamana karşı yarışırken elbirliği ile siparişleri yetiştirmeye çalışmak, sebzeleri doğradın mı, bulaşıklar yıkandı mı, aman ocaktakileri unutmayalım diye diye saatlerin su gibi akıp geçmesine şahitlik etmek gayet keyifli.
Rayman Legends Origins'i nasıl unutabildiniz?! (bu yazıyı her sene gördüğümde soracağım)
Ayrıca Rayman Legends ve The Incredibles da listede olmalıydı. Lego oyunlarını saymıyorum bile.