Donanım İnceleme - Dell Gaming G15 Ryzen Edition

Hesaplı ama taş gibi bir dizüstü bilgisayar

Bugün oyuncuların çoğunun aradığı şey hesaplı ama iyi bir oyuncu sistemi. Ucuz olsun ama ucuz görünmesin, iyi bir marka olsun, sağlam olsun ama pahalı olmasın. Oyunları adam gibi oynatsın ama cebimizi yakmasın. İşte bu tanıma en uygun dizüstü bilgisayarı Dell Gaming G15.

Bu sistemin en güzel yanı Ryzen 5 5600H işlemci ve RTX 3050 ekran kartını birleştirmesi. Çünkü bugün hesaplı ama iş görür oyuncu sisteminin formülü bu. Biliyorsunuz daha önce hesaplı bir RTX kart yoktu, 2060, 3060’tan, yani orta seviyeden başlıyordu RTX’ler. Buna paranız yetmiyorsa mecburen GTX’e düşüyordunuz. Ama o zaman da DLSS kullanamıyordunuz. Ama RTX 3050 ile hem Full HD’de her oyunu adam gibi oynatacak performans alıyorsunuz hem de DLSS kullanabiliyorsunuz.

Bu formülün diğer bacağı ise AMD Ryzen 5 5600H işlemci. Bu işlemcinin fiyat performansı çok iyi. Yani aynı performanstaki Intel işlemcilere göre yaklaşık 1500 - 2000 TL daha ucuz. Diğer yandan da pil tüketimi daha düşük, çok daha uzun süre şarja takmadan kullanabiliyorsunuz.

Bu ikisi bir araya gelince işte, “hesaplı ve iyi” bilgisayardan bahsedebiliyoruz. Elbette bununla iş bitmiyor, sonuçta her üreticide benzer konfigürasyonu görebiliyorsunuz. Dell G15’i rakiplerinden farklılaştıran tasarımı ve üretim kalitesi. Ben ilk defa bu kadar hesaplı olup da bu kadar kendini gösteren bir sistem ile karşılaşıyorum. Yer yer pürüzsüz, yer yer dokulu gri gövdesi, arka bloğunun koyu gri daralan yapısı, turuncu aksan G logoları… Değişik ve çok şık bir tasarım bu. Özellikle üzerindeki benekler ilgi çekici olmuş. Yani çıkarıp masanın üzerine koyunca, çevredekilerin “vaay bu neymiş” diye bakacakları bir sistem.

Epoksiden Bilgisayar Olur mu?

Görünüşten de önemli olan sağlamlık elbette. Biliyorsunuz pahalı sistemler magnezyum gibi özel metallerden üretiliyor, hem sağlam, hem de hafif oluyorlar. Ucuz sistemlerse daima plastik üretim oluyor, daha çabuk eskiyip, yamuluyorlar. Dell Gaming G15 metal değil ama plastik de değil. Kasanın tümü epoksiden üretilmiş, kendi sitesinde de plastik reçine diye geçiyor. Normal plastiğe göre daha mukavemetli, elde daha sağlam duran bir yapısı var.

Mesela üzerine bastırdığınızda diğer sistemler gibi içe göçmüyor; ne klavye çevresinde, ne de dış kapakta. Ekranı esnetmeye çalıştığınızda güzel bir direnç veriyor. Elde daha oturaklı ve güvenli duruyor. Elbette uzun yıllar kullanmak lazım bunu söylemek için ama bende bıraktığı izlenim, evladiyelik taş gibi bir sistem olmuş. Bunun bir dez avantajı daha ağır olması. Çünkü malzeme standart plastikten kalın, bu da rakiplerine göre yaklaşık bir 200gr ağırlık farkı yapıyor.

Diğer özellikleri, o kadar fark yaratmasa da gayet iyi G15’in. Mesela ısınma ve gürültü olarak iyi, boştayken fanları duymuyorsunuz, oyun açınca klasik üflemeye başlıyor. Ryzen 5 iyi ısınan bir işlemcidir, ama epoksi malzeme kalın olduğu için siz kullanırken bir sıcaklık hissetmiyorsunuz. Yalıtımı normal sistemlerden iyi.

Ekranın parlaklığı biraz düşük, 250nits, ama renk doygunluğu çok iyi. Bu WVA isminde yeni bir panel tipi. Daha az parlak ama daha doygun renkli. O yüzden G15’i loş ortamlarda kullanması daha keyifli. Ekran tazeleme hızı da 120Hz, gayet yeterli.

Klavyesi çok rahat, tuşların hissiyatı ve tepkisi iyi. Gayet düzgün bir de touchpad’i var. Çok büyük değil ama sağlam ve iyi tepki veriyor. Üzerinde dört USB portu var, bunlardan ikisi sağ tarafta, ikisi ise arkada. Arkadakilerden bir tanesi USB-C 3.2 Gen2, bunu Display Port çıkışı olarak da kullanabiliyorsunuz. Diğer portların da çoğu arkada toparlanmış, bu da kablo kalabalığını önlüyor. Sol tarafta kulaklık ile ağ bağlantısı var. Killer 1650x model kaliteli bir ağ kontrolcüsü var, Wi-Fi 6 desteğini de ekleyince, internet bağlantınız iyiyse sistem den bir lag sorunu çıkmayacaktır.

Sistemin en zayıf yanı 8GB bellek ile gelmesi, ama bu fiyat aralığındaki bir ürün için normal. Güzel yanı üzerinde Windows Home Edition var, FreeDOS değil, 15.000TL’nin altındaki bir sistem için önemli bir detay.

Dell Gaming G15 Ryzen Edition hesaplı ve iyi konfigürasyonu, güzel tasarım ve sağlam bir üretimle birleştirmiş bir sistem. Piyasada bulabileceğiniz en ideal ve en hesaplı sistemlerden bir tanesi ve muhtemel alternatifler içinde en şık olanı.
 

YORUMLAR
Parolamı Unuttum