Raiju Ultimate, PS4 ve PC’nizde kullanabileceğiniz, 2 bin liralık bir fiyat etiketi olan bir kontrol cihazı. Yani bu en üst düzey kullanım tecrübesi sunmayı amaçlayan ve bu konuda harcama yapmaktan çekinmeyecek olanları hedefleyen bir ürün. Bana sorarsanız bir kontrol cihazına normal DualShock 4’ün 5-6 katı ücret ödemek mantıklı değil ama maddi durumunuz çok iyiyse de sizi tutmam tabii. Burada asıl sorumuz Razer Raiju Ultimate bu “en üst düzey tecrübe”yi sunabiliyor mu? Orası biraz karışık. Tek bir şey hariç her alanda müthiş bir kontrol cihazı Raiju Ultimate, ama o tek şey… Neyse, ona geçmeden önce cihazdan biraz bahsedeyim ve pozitif yönleri sıralayayım.
Raiju Ultimate’i avuçlarınıza aldığınızda direkt kaliteli bir his veriyor ki bu önemli. Kaplaması enfes. Ağır bir cihaz kendisi, bazı diğer lüks kontrol cihazlarında olduğu gibi ağırlık ekleme-çıkarma yapamıyorsunuz, neyse o. Ağır kolları tercih etmeyenlerdenseniz uzak durmanızda fayda var. X-Kare-Üçgen-Yuvarlak tuşları normal DualShock 4’tekiyle aynı alanı kaplıyorlar ama daha küçük, birbirlerinden daha ayrı ve daha şişikler. Bu tip bir cihazda tuşa basma hissi önemlidir, tarif etmem zor ama tuşlara basmak keyif verici. Bu 4’ü dışında diğerleri, yön tuşları, analoglar, tetikler falan da aynı şekilde, cihazı kullanasını getiriyorlar insanın. Yön tuşları için 1, analoglar içinse biri boyu daha uzun, biri boyu aynı ama daha şişkin 2 alternatif de geliyor kutunun içinde, takıp çıkarması çok kolay bunları.
Bu arada L2 ve R2 tuşlarının mesafe kilidi var. DualShock 4’teki gibi basma mesafesi uzun olarak da kullanabiliyorsunuz, hemen çıt çıt basılabilir şekilde de kullanabiliyorsunuz. Mesafenin uzun olması hassas gaz vermenin önemli olduğu yarış oyunlarında, mesafenin kısa olması tetiğe hızlı basmanın gerektiği aksiyon/FPS oyunlarında daha fazla iş görür.
Toplam 4 tane de ekstra tuş var cihazın üzerinde. 2’si L1/R1 ve L2/R2’nin arasında, diğer ikisi de cihazın arkasında işaret ve orta parmağınızın ucunda, geniş bir tabaka halinde yer alıyor. Bunlara gelişmiş makrolar atayamıyorsunuz, direkt diğer tuşların birini atayabiliyorsunuz. Tuş dizilimlerini daha efektif hale getirmek isteyenler için güzel seçimler. Ben şahsen cihazın arkasındaki tabaka tuşlara sürekli yanlışlıkla bastım, FIFA’da son dakikada tek gol farkla gerideyken orta açmak yerine topu mal gibi auta atmak hoş bir tecrübe değil inanın, o yüzden o tuşları iptal ettim sonrasında. Ama eline koluna benden daha hâkim bir oyuncuysanız bu tuşları efektif kullanabilirsiniz elbette.
Cihazın touchpad’inin çevresinde RGB’si de var tabii ki. Sabit renk, nefes alıp verme, dalga, basılan tuşlara göre ışıldama gibi sürüsüyle opsiyonunuz var. Çok şık durduğu kesin. Bu arada touchpad demişken, o özellikle güzel. Raiju Ultimate’ten sonra DualShock 4’ünki ucuz geliyor insana.
Bu bahsettiğim RGB ayarlarını da, tuş profili seçimini de kolun üstünden yapabildiğiniz gibi telefonunuza uygulamayı indirip oradan da yapabilirsiniz. Uygulamada yapmak daha rahat tabii.
Ve gelelim o bahsettiğim tek sıkıntıya. Cihazı kablolu olarak kullanıyorsanız her şey mükemmel, hiçbir sıkıntı yok ama kablosuz kullanımda çok ciddi latency var.
Ürün 2018’in sonlarında çıkmış, incelemelerine göz atarken insanların “affedilmez bir latency sorunu var ama firmware güncellemesiyle düzeleceğini tahmin ediyoruz” gibi söylemlerine denk geldim. Dolayısıyla zaman içinde sorunun düzeldiğini umdum ama maalesef.
Latency’nin en bariz anlaşılabileceği oyun olan DJMax’i açtım. Endişeliydim de, saniyenin yüzde biri latency olsa anlayamazdım, o kadar keskin gözüm yok, aslında az da olsa olan latency’e “yok” diyerek okuru yanlış bilgilendirme riskiyle karşı karşıyaydım ama ı-ıh. Öyle değil, çok bariz bir gecikme söz konusu. Kablolu oynarken hiçbir sorun yok ama kablosuza geçtiğim an oyun resmen oynanamaz hale geliyor. Anormal bir oyun alanım da yok hani, PS4’ün 1 buçuk metre falan uzağındayım sadece, arada başka cihazlar falan da yok. “Üst komşu sadece bluetooth’u etkileyen EMP falan mı attı acaba?” diye düşündüm, normal DualShock 4’ü denedim, kusursuz çalıştı. Raiju Ultimate’in kablosuzuna tekrar geçtim, yok, gecikme çok açık. “Şu kadar latency var” diye net bir şey de söyleyemiyorum, dengesiz çünkü. 10 saniye sorunsuz gidiyor ama sonra tuşa bastığınızda yarım saniyeden fazla sürebiliyor tepki almanız.
Yani ilk başta tahmin edildiği gibi yazılım güncellemesiyle çözülebilecek bir sorun değilmiş bu belli ki, donanımsal bir sorunmuş. Razer’ın böyle bariz bir kusuru olan cihazı test etmeden piyasaya sürmüş olması üzücü.
Her şeye rağmen sevdim ben Raiju Ultimate’i, içimden çok da gömmek gelmiyor. Kontrol cihazını kablolu kullanmayı tercih edenlerdenseniz, yüksek fiyatını da göze alabiliyorsanız, radarınıza alabilirsiniz ama geri kalan çoğunluk için o latency sorunu diğer bütün pozitif yanları egale edebilecek kadar büyük maalesef.