Sony’nin iki ürün grubu benim için vazgeçilmezdir. Birincisi tahmin edebileceğiniz üzere konsollar. İlk PlayStation’dan bu yana hiçbir jenerasyonu (slimler, prolar dahil) kaçırmadım ve başka bir konsola da sahip olmadım (ofistekiler hariç). İkincisi ise kulaklıklar, 1000XM serisi çıktığından beri başka bir marka model kullanmadım (onlarcasını test etmeme rağmen).
Bu yüzden de Sony’nin bu iki ürün grubunu, yani oyun ve kulaklıkları bugüne kadar bir araya getirememiş olmasına hep şaşmışımdır. Yani anakarttan telefon kılıfına, fareden belleğe her şeyin üreticisi oyuncu kulaklığı çıkardı, acaba neden Sony bu topa hiç girmedi? Gerçi arada PlayStation için çıkardıkları Pulse 3D gibi kulaklıklar oldu, ama bunlar daha çok giriş/orta seviye ve konsol dışında çok kullanmak istemeyeceğiniz, aksesuar seviyesinde ürünlerdi.
Şimdi yeni Inzone serisi ile Sony yeni bir maceraya çıkıyor. Bekleyebileceğiniz üzere PlayStation ve 1000XM ürünlerini birleştirip yeni bir ürün ailesi oluşturuyor. Sonuç ilk bakışta PlayStation kullanıcılarının ilgisini daha hızlı çekebilir ama ürünlere yakından bakınca aslında PC oyuncularını daha fazla hedeflediğini görüyoruz.
Sony Inzone ailesinde farklı seviyelerde üç model var. Sırasıyla kablolu giriş modeli H3, kablosuz orta seviye model H7 ve hem kablosuz hem de gürültü engelleyici üst model H9. Sizin içi bu üç ürünü bir arada inceleyeceğiz, böylece hem bütün aileye göz atmış olacağız, hem de karşılaştıracağız. Üstelik Pulse 3D ve WH-1000XM3’ü uzun süredir kullandığım için bunlarla da kıyaslama şansımız olacak.
Ortak Özellikler
Dışarıdan baktığınızda Inzone ailesindeki modeller birbirine çok benziyor. En hesaplı model olan H3’ün taç kısmı biraz farklı tasarlanmış, ama H7 ve H9’u dikkatli bakmadan ayırt etmek mümkün değil.
Daha çok PlayStation 5’in çizgisini takip eden, renk ve doku olarak onu yakalayan ve piyasadaki “oyuncu kulaklığı” algısından farklı bir tasarım bu. Bir parça iri, diğer Sony kulaklıklara göre daha yuvarlak hatlı ve kalın, beyaz rengi ve siyah aksanları ile kendini belli eden bir görünümü var. Eğer sokakta takacağım bir kulaklık olsa açıkçası bu tasarım bana biraz fazla gelebilirdi. Ama sadece ev kullanımı için üretilmiş bir kulaklık için bence gayet şıklar. Özellikle Pulse 3D’nin ying-yang’a benzeyen abartı tasarımına göre daha sade ve kolay kullanılır olduğunu söyleyebilirim.
Kulaklıkların dokunuşu, dokusu, üretim kalitesi gayet iyi ve PlayStation ürünlerine, mesela DualSense’e oldukça yakın. Ama bu benzerlik daha çok dış sert plastik yüzeylere özgü. Kulaklığın hoparlör, yastık, başlık ayarı gibi detaylarına indiğinizde WH-1000XM4 ve XM5’e çok benzediğini görüyorsunuz. Aynı XM4 gibi kenarları sert plastik, ortası yastıklı bir taç yapısı ve XM5 gibi yuvarlak profilli, iç içe geçmeli bir başlık ayarı var. Elbette daha ucuz olduğundan malzeme kalitesi 1000XM kulaklıklardan düşük. Mesela XM5’in metal ve zarif başlık ayar çubukları, Inzone H9’da plastik ve daha kalın. Bu tip küçük detaylarda pratik ve daha ucuz çözümlere gidilmiş ama sonuçta iki kulaklık ailesi arasında ciddi bir fiyat farkı da var. Ama kulaklık süngerleri ve bunu kaplayan yumuşak derinin aynı kalitede üretilmiş olması beni memnun etti. Genel olarak 1000XM serisi PlayStation’ın kullanış ve ergonomisini alıyorsa, Inzone serisinin de estetiğini aldığını söyleyebiliriz.
Serideki üç kulaklık da aynı 1000XM serisinde olduğu gibi 40mm’lik Neodimyum sürücülere sahip. Inzone H7 ve H9’un ses kaliteleri, frekans performansları oldukça iyi ve 1000XM serisine yakın. Elbette daha çok oyunlar için geliştirildiklerinden çok farklı bir ses profilleri var, ama müzik ve filmlerde de gayet güzel sonuç veriyorlar. Ses kalitesi olarak en zayıfları hesaplı model H3 ama o bile kendi fiyat gamına göre gayet kaliteli bir sese sahip.
Kısacası ses kalitesi olarak son derece üst seviye ve tatmin edici Inzone ailesi. Çok pahalı odyofil ürünlere gitmiyorsanız diğer oyuncu ürünlerinde daha iyi bir ses kalitesi bulacağınızı düşünmüyorum, en azından benim test ettiğim ürünler içinde en üst seviyede olduğunu söyleyebilirim.
Inzone H3
Burada beni şaşırtan özellikle çok hesaplı olan H3’ün kalitesinin iyi çıkması oldu. Diğer iki modelin üçte bir fiyatında olduğu için açıkçası bundan daha zayıf bir performans bekliyordum. Ama ses kalitesi ve tokluğu olarak 1.700 TL’lik bir kulaklık için çok iyi iş çıkarıyor bence. Özellikle basları oldukça temiz, sadece orta ve düşük frekansta üst modeller kadar temiz ve net değil sesi. Bu yüzden aradaki fark oyunlarda özellikle de PS5’de çok net hissediliyor. Bu biraz da diğer ikisi USB üzerinden direkt bağlanırken Inzone H3’ü kablo ile Dual Sense’e takmanızdan kaynaklanıyor sanırım.
Inzone H3’ün büyük kardeşlerinden zayıf olduğu asıl alan kullanışlılık. Diğer iki modeldeki kulaklık kasasının içine gömülmüş olan menteşeler kulaklığı hem çok daha şık hem daha ergonomik yapıyor. Ayrıca H3 ile birlikte gelen 3.5mm ses bağlantısı da, USB adaptörü de oldukça kısa. Dual Sense veya dizüstü bilgisayara takmak için yeterli ama pek çok kullanım senaryosunda sıkıntı olabilir.
Ama fiyatını düşündüğünüz zaman üretim kalitesi ve ses performansı olarak çok iyi bir fiyat performans ürünü.
Inzone H7 ve H9
Inzone ailesinin büyük kardeşleri H7 ve H9 ise aslında birbiri ile tamamen aynı kulaklıklar. Aralarındaki tek fark birinde aktif gürültü önleyici varken diğerinde olmaması. Ayrıca H9’un üzerinde küçük bir mavi, beyaz led aydınlatması var. Ayrıca H9’un süngerleri yumuşak deri kaplı iken H7’de yumuşak bir kumaş var. Ama bunlar oldukça küçük farklar.
Ses profili olarak aşırı basa kaçmayan ama zayıf da kalmayan dengeli bir yapısı var. Ben basları abartılmış kulaklıkları, özellikle de oyun oynarken, sevmiyorum. Ama ses ayarlarını özelleştirmek isterseniz beraberinde gelen Inzone Hub yazılımı ile yapabiliyorsunuz. İyi çalışan, küçük, pratik bir yazılım bu. Üzerinden 10 bant ekolayzırı yönetebiliyorsunuz, bu yeterli özelleştirmeyi veriyor size.
Ayrıca Inzone Hub üzerinden uzamsal sesi açıp kapayabiliyorsunuz. Ama bu efekt oyunlardan ziyade müzik ve filmlerde daha iyi sonuç veriyor. Ben özellikle rekabetçi oyunlarda yazılımın seste çok değişiklik yapmasını sevmiyorum.
Çift Bağlantı, Kolay Kullanım
Inzone H7 ve H9’un en güzel özelliklerinden biri aynı anda iki bağlantıya olanak tanıması. İki modelde de kablolu bağlantı kurmak mümkün değil. Ama ikisinin de Bluetooth bağlantısının yanı sıra beraberinde gelen USB adaptör ile 2.4GHz bağlantı özelliği var. Bu 2.4GHz’lik bağlantı oyun cihazları için ideal (PC ve PS5) çünkü hem lagsiz hem de yüksek kaliteli, Bluetooth bağlantısı ise daha çok mobil cihazlarla kullanmak için. Ama siz ikisini birden aynı anda bağladınız mı hem oyun hem de mobil cihazınızı kullanabiliyorsunuz ve hem Inzone Hub üzerinden hem de cihaz üzerinden aralarındaki dengeyi de ayarlayabiliyorsunuz. Bu, oyun oynarken mesela arkadaşlarınızla Discord üzerinden konuşmak ya da bir yandan müzik dinlemek için oldukça pratik bir yöntem.
Elbette Inzone H7 ve H9’u kullanırken en çok dikkat etmeniz gereken nokta USB adaptörünü kaybetmemek. Çünkü sadece Bluetooth olarak kullanırsanız pek çok fonksiyonundan mahrum kalmış olursunuz. Kulaklıkların üzerindeki USB C yuvaları sadece şarj için, buradan kablolu bir ses bağlantısı yapamıyorsunuz ama cihazı şarj ederken de kullanabiliyorsunuz. Inzone H7’nin 40 saat pil ömrü varken üzerinde ANC olduğu için H9’un 32 saat çalışma ömrü var.
Bu iki kulaklık da ses seviyesi olarak bence yeterli ama hiçbir zaman kulaklarınızı rahatsız edecek seviyeye de çıkmıyor. Ancak ben mikrofonlarının sesini biraz kısık buldum. Zaten mikrofon kalitesi üç modelde de en zayıf yan bence. Discord veya sesli görüşme yaptığınızda karşınızdaki sizi rahatça anlıyor ama ben daha temiz bir ses kalitesi beklerdim, biraz boğuk kalıyor.
Son olarak ailenin en büyüğü olan Inzone H9’un aktif gürültü engelleme (ANC) özelliğinden bahsedelim. Bence dış mekanda kullandığınız kulaklıklar için en önemli özellik ANC, ama evde kullanılan bir kulaklık için ihtiyaç olup olmadığı, eğer çok gürültülü bir mahalleniz yoksa biraz da size kalmış. Ben evde de olsa ANC’yi tercih ediyorum. Bunun iki sebebi var. Birincisi dizüstü ve masaüstü sistemlerin fan seslerinden tamamen kurtarıyor. İkinci sebep de pasif gürültü engellemeye sahip kulaklıklar kulağınızı çok iyi kapattığı için kulaklık içinde ister istemez bir uğultu oluşuyor, eğer kulaklıkta ANC varsa işte bu uğultuyu da engellediği için daha temiz ve net ses kalitesi alıyorsunuz. Ama bu iki fayda da elbette bir uçakta ANC ile motor gürültüsü kesmenin faydasıyla kıyaslanamaz, ama dediğim gibi ben evde de ANC kullanmaktan yanayım.
Inzone H9’da kullanılan aktif gürültü engelleme teknolojisi de 1000XM serisinden geliyor, ki bence piyasadaki en iyi ANC teknolojisidir, bu yüzden çok kaliteli. Gerçi aynı QN1 çipi kullanılmış mı bilmiyorum, H9’u sokağa çıkarmadığımdan da birebir ağır gürültüde kıyaslamadım, o yüzden aynı seviyede olduklarını söylemiş olmayayım ama bence ev kullanımı için fazlasıyla iyiler.
Bu üst seviye iki model arasındaki fiyat farkına da bakacak olursak Inzone H7 5.600TL iken H9 6.400TL’ye satılıyor. Bence 800TL fark ANC için verilir. Üstelik ben bu incelemeye yaparken H9’un fiyatı Amazon’da 4.980TL’ye düşmüştü, aralarında sadece 300TL fark vardı.
Toparlayacak olursak bu yeni aile ve ilk gerçek oyuncu kulaklıkları ile Sony şahane bir iş çıkarmış. Inzone modellerinin Pulse 3D’deki handikaplara düşmeden daha çok Sony’nin müzik kulaklıklarından ilham alması ve 1000XM serisi ile ortak yanlarının bu kadar olması bence en doğru hareket. Özellikle Inzone H9, piyasadaki anakart ve fare üreticilerinin kulaklıklarına kesinlikle tercih edilir. Umuyorum yakın zamanda daha düşük profilli ve siyah renkli modellerle bu yeni aileyi çeşitlendirip mikrofon kalitesini yükseltirler.