Dünya Sağlık Örgütü, Oyun Oynama Bozukluğu'nu Hastalık Olarak Kabul Etti

Karara tepkiler gecikmedi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), İsviçre'nin Cenevre şehrinde geçen gün düzenlenen 72. Dünya Sağlık Meclisi toplantısında oyun oynama bozukluğu kavramını hastalık olarak kabul etti. Oyun Oynama Bozukluğu, Ulusal Hastalıklar Sınıflandırması'nın 11. revizyonunda (ICD-11) kendisine yer buldu ve bu hastalık "insanın kişisel, ailevi, sosyal, eğitimsel, mesleksel veya diğer işlevsel alanlarda bozulmalara yol açabilen, sürekliliği olan ve tekrarlanan oyun oynama davranışları" olarak nitelendirilmiş.

WHO'nun tanımına göre bu hastalık kendisini üç şekilde gösteriyor:


  • Oyun oynama üzerindeki kontrolün yitirilmesi (sıklık, süre, yoğunluk, oyunu bırakma vs gibi konularda kontrolü kaybetmek)
  • Oyunlara verilen önceliğin, diğer ilgi alanlarına ve günlük aktivitelere üstün gelecek şekilde git gide artması
  • Olumsuz sonuçlar görülmesine rağmen oyun oynamaya aynı sıklıkla devam etmek, hatta sıklığı arttırmak. Bu davranış şeklinin kişisel, ailevi, sosyal, eğitimsel, mesleksel ve diğer işlevsel alanlarda ciddi bozulmalara neden olabileceği belirtilmiş.

ICD-11'deki maddeye göre bu tür oyun davranışları sürekli de olabilirmiş, kendini tekrar eden biçimde ara ara da. Bu davranışlarn oyun oynama bozukluğu olarak teşhis edilebilmesi için en az 12 ay devam etmesinin gerektiği söylenmiş, ancak tüm tanılar konulduysa ve belirtiler çok ciddiyse bu sürenin kısaltılabileceği de belirtilmiş.

Bu karara tepkiler de gecikmedi. Dünyanın dört bir yanındaki sektör temsilcileri WHO'ya kararı gözden geçirme çağrısında bulundu ve tanımı yapılan bu rahatsızlığa dair yeterli delil bulunmadığı belirtildi.

Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Kore, Güney Afrika ve Brezilya'dan sektör temsilcileri (ESA, UKIE, ISFE gibi organizasyonlar buna dahil) yayınladıkları ortak açıklamayla "WHO saygıdeğer bir organizasyondur ve rehberliği de bağımsız uzmanlar tarafından desteklenen, kurallara uygun, kapsayıcı ve şeffaf incelemelere dayanmalıdır. "Oyun oynama bozukluğu" olarak nitelendirilen durum WHO'nun en önemli norm araçlarına dahil edilmeyi gerektirecek derecede yeterli sağlam delile dayanmamaktadr." diyerek WHO'nun kararından duydukları memnuniyetsizliği belirttiler.

Bakalım WHO kararını tekrar gözden geçirmek üzere toplanacak mı? Söz konusu belirtilerin muallak ve kişiye göre farklı yorumlanabilir olması cidden dikkat çekiyor.

YORUMLAR
cenkerenkartal
28 Mayıs 2019 07:42

Hastasıyız dedeeeee vurucaz kırıcaz patlıycaz

Anravs
27 Mayıs 2019 17:34

An itibariyle 5645645656564456 kişiye zırdeli teşhisi konuldu.

sSnake
27 Mayıs 2019 16:31

Hakkını vermek gerek, oldukça doğru tespitler. İster kabul edelim ister etmeyelim oyunların diğer eğlence aktivitelerine kıyasla ciddi bir bağımlılık etkisi var. Eminim oyuncuyum diyen herkes en az bir oyun türünde saatlerini gömerek harcama eğilimindedir. Bir oyunun oynama süresi 20 saat altı olunca olumsuz eleştirildiği herkesçe malum. Üstelik oyunlarda harcadığımız zamanı böbürlenerek anlattığımız gerçeğini de unutmayalım. Özellikle oyunların genel olarak oyuncuya entelektüel hiçbir değer sunmuyor oluşu da bu tür kararların verilmesinde önemli sebeplerden birisi. Kısacası oyunların bireye kattıklarından çok götürdükleri ön plandadır, fütursuzca zaman tüketimi, fiziksel ve mental götürüsü. Sarhoş sarhoşluğunu kabullenmez ya bizimkisi de o tür bir tepki.

ocelot1789
27 Mayıs 2019 16:06

Oyun oynamak sevimli bir eylem gibi gözüktüğü için " hastalık mı yahut değil mi" diye çok tartışıldı. Fakat her şey gibi onun da fazlası hastalıktır. Uyumak, yemek yemek, tuvalete gitmek, çalışmak, okumak vs. Gibi temel ihtiyaçların bile fazlası hastalıktır. Günde 17 saat oyun oynayan kitle hiç kusura bakmayın ama WHO'nun kararından önce de hastaydınız.

waltran
27 Mayıs 2019 14:18

"oyun oynamak" yerine herhangi bir eylem koy ve hayatın normal akışını bozacak, bireye zarar verecek şekilde yapıldığını söyle ve hastalık de. özellikle "oyun oynama" hastalıktır demek yerine "aşırı x yapmak" hastalıktır diyerek kendi işlerini kolaylaştırabilirlermiş.

YourDodoBoi
waltran
27 Mayıs 2019 14:47

Söylediğin her alan için ayrı ayrı hastalık tanımlamaları var zaten, hepsinin ayrı ayrı isimlendirilmesinin sebebi tedavi yaklaşımlarından tut da kesin tanı konulmasına kadar geniş bir yelpaze. Neyin bağımlılığı olduğunu belirtmek önemli.


Rigbone
27 Mayıs 2019 13:50

Youtube üzerinden bir belgesel izlemiştim. Çin'de oyun bağımlısı gençleri ıslah evinden hallice bir enstitüye kapatıyorlardı askeri düzenle çocukları rehabilite etmeye çalışıyorlardı. Tabi yaptıkları ne kadar doğru tartışılır ama Çin'de ki online oyun manyaklarını gördükçe Dünya Sağlık Örgütü'nün çok da haksız olduğunu söyleyemem. Normal oyunları bilemem ama online oyunların insan sağlığına zararlı olduğunu söyleyebilirim :) (bkz. Wow, Knight, Metin 2 vs)

ilke_kurtlutepe
27 Mayıs 2019 13:46

Bunu 'online' oyunlar dahilinde yapacaklarsa ne yaparlarsa yapsınlar, beni ilgilendirmez. Ama single oyunlara bulaşırlarsa o zaman tepki kampanyalarına başlarız.

yusufulas
27 Mayıs 2019 13:29

Artık "Hastayız" yani :)

Decypher
yusufulas
27 Mayıs 2019 13:51

Oyunların Hastası, İsminin Birincisi.


Parolamı Unuttum